Egy korty alkoholt se! Akcióban a rendőrök!

VN - Akcióba lendülnek a rend őrei. Ezúttal az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés megakadályozására irányul az ellenőrzés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az akció 2009. június 5-6. között az egész országra kiterjed, s elsősorban a lakott területen lévő útvonalakon lehet ellenőrzésre számítani.
 
A széleskörű közúti ellenőrzés indoka, hogy az ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, és egyike a három vezető oknak, melyek a balesetek bekövetkezésében jelentős szerepet játszanak.
 
A nem kívánatos jelenség visszaszorítására a legjobb gyakorlat a járművek szúrópróbaszerű megállítása, s a járművezetők légalkoholmérő eszközzel történő helyszíni vizsgálata - olvasható a police.hu-n, ahol azt is hangsúlyozzák, hogy hazánkban a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas. 2008. évben a közúti balesetek 12,2 %-át ittas járművezetők okozták.
 
A TISPOL ellenőrzés során a Rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes szerveivel. A közlekedési hatóság munkatársai a leállított gépjárművek műszaki állapotát vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!