Elkezdték a monumentális festmény restaurálását

Szombathely - Pénteken délelőtt ünnepélyesen kibontották a Hunyadit ábrázoló, monumentális festményt a Képtárban, amely a román állam tulajdona.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Némi izgalmak után pénteken reggel asztalra  terítették Pataki Lajos  1896-ban festett, történelmi témájú alkotását. A monumentális, svájci vászonon megjelenő figurák a magyar história  jeles alakjait ábrázolják, élükön Hunyadi Jánossal (akit  amúgy módfelett kedvelnek  a románok is). 

Számunkra a kép különlegességét az adja, hogy Kapisztrán János ürügyén  a mártír miniszterelnök, Batthyány Lajos arcát festette meg a piktor. A romániai Vajdahunyadon elhelyezett festmény az idők folyamán erős viszontagságokat szenvedett. S mint kiderült, súlyos sérüléseket is. 

Elsőre úgy látom, hogy több helyütt  felfoszlott a vászon, és még egy testes lyuk is tarkítja. Szerencsére nem a főalakokon. A festék elszíntelenedett, s csak remélem, hogy nincs pergés, mondta a felújítást ingyen  vállaló Marosfalvi Antal festőművész. 

Aki  a Rumi Rajki Műpártoló Kör tagjaként lát hozzá nemes feladatához. Az egyesület  legutóbbi közgyűlésén határozatot hozott arról, hogy a számunka erkölcsileg  fontos műalkotást rendbe  hozzuk. Örömmel vállaltam a  feladatot, rászánva idei nyaramat, mondta el a művész. 

Aki szerint októberig is eltarthat a képtárbéli restauráció.  Doina Reghis Ionescu, a Dévai Múzeum munkatársa elmondta, hogy a felújítás után a múzeum történelmi arcképcsarnokába kerül a mű. Vagyis nem viszik vissza eddigi helyére, mert ott kedvezőtlenek a klimatikus viszonyok. 

A szállítást a román fél fedezi. Feiszt György tanácsnok szerint van esély arra, hogy  a  festmény visszajuttatásakor  a két megye és fővárosa közösen ünnepeljen.   



Íme, Pataki Lajos sok viszontagságot megélt  eredeti festménye  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!