Közel tizenkétezren keresnek állást a megyében

Körkép - Az elmúlt egy hónapban megyénkben sem nem nőtt, sem nem csökkent: 9,7 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta. Az inaktívak aránya viszont 85,7 százalék! Május 20-án 11 ezer 895 fő keresett magának állást Vasban.

Kiss Tamás

Az év első hónapjaiban megyénkben még rendre tíz százalék fölötti mértékben  növekedett a regisztrált munkanélküliek és nyilvántartott álláskeresők száma, márciusról áprilisra viszont jócskán lelassult, nevezetesen már csak 1,5 százalékos volt az emelkedés. Mint arról beszámoltunk: a  ráta április 20-án 9,7 százalékon állt, s azóta nem is változott: a munkaügyi szervezet nyilvántartása szerint május 20-án 11 ezer 895 fő keresett magának állást a megyében.  

A munkanélküliek aránya továbbra is Vasváron és környékén a legnagyobb (a gazdaságilag aktív népesség 16  százaléka), míg a munkaügyi szervezet  szentgotthárdi kirendeltségéhez tartozó területen  12,9, Körmend térségében 11,2, Celldömölkön pedig 10,6 százalékos a ráta. Utóbbi település kivételével az említett térségek mindegyikében csökkent az álláskeresők aránya, nem úgy Szombathelyen, ahol 8,1 százalékról 8,3 százalékra nőtt. (A megyeszékhelyen összesen immár 4547-en próbálnak álláshoz jutni.)

Érdekességként azt is érdemes megjegyezni, hogy a munka nélkül lévő pályakezdők aránya egy hónap alatt 4,4 százalékkal 702 főre csökkent, a rendelkezésre állási támogatásban részesülőké pedig  az Út a munkához programnak köszönhetően  1415 főre nőtt, s információink szerint a  hatvan százalékuknak legalább három hónapra van is már (köz)munkája.

A munkaügyi szervezet említett adatai mellett a KSH negyedéves felmérései is beszédesek. Elgondolkodtató például, hogy a gazdasági szempontból aktív (vagyis foglalkoztatható) vasi népességnek mindössze 53 százaléka dolgozik, s ami még ennél is megdöbbentőbb:  a gazdaságilag inaktívak (a népességből mindazok, akik életkoruk vagy más okok miatt nem képesek vagy nem kívánnak munkát vállalni) aránya nem kevesebb, mint 85,7 százalék. 

Végül pedig arról, hogy a napokban megjelent a TÁMOP keretében meghirdetett Munkahelymegőrző támogatás munkaidő-csökkentéssel és képzéssel kombinálva című pályázati felhívás, amelyre  mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek. 

A kiírás szerint a TÁMOP2.3.3. konstrukció keretében azoknak a munkáltatóknak nyújtható támogatás, akik az átmeneti gazdasági visszaesésből adódó foglalkoztatási nehézségeik kezelése és a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében munkaszervezési intézkedések bevezetésével az általuk meghatározott munkavállalóiknak  a munkavégzés alóli részleges felmentése révén képzést biztosítanak. A  kiírás értelmezése korántsem egyszerű, a pályázni akarók így jól teszik, ha a jobb eligazodás okán a munkaügyi szervezet szakembereihez fordulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!