Kuriózum: Háromdimenziós filmvetítés a Savaria moziban

Szombathely – Három héten át három dimenzióban vetíti az Agora Savaria Filmszínház a Légy a Holdon című gyerekeknek szóló animációs filmet. Hogy milyen lehetett a Holdraszállás Neil Armtrong szemszögéből? _ a filmből többek közt ez is kiderül.

Garai Antal 'Atom'

A 3D-s technológia nem új keletű dolog, már régebben is vetítettek a Savaria moziban az agyunkat átverő filmet. A rendszer működése leegyszerűsítve: két vetítőgéppel vetítik a képet a vászonra némi eltolódással, amit egy speciális szemüvegen keresztül nézve agyunk egymásba illeszt, és ez térhatást eredményez.
Egy papírszemüveget fognak kapni a nézők a jegyük mellé. Ez nem egy új technológia, de azért kuriózumnak számít a mi mozinkban, hiszen nem szoktunk túl sok filmet vetíteni 3D-ben _ mondta el Mayer Rudolf, az AGORA mozgóképi szakági vezetője, aki megosztotta vellünk azt is, hogy miért vannak viszonylag ritkán háromdimenziós filmvetítések.



Kétszínű, piros és kék lencsés szemüvegeket kapnak a filmhez a nézők - Fotó: Garai Antal 'Atom'
Igazán két hagyományos mozi van az országban, amelyekben filmeket teljes hosszában lehet vetíteni 3D-ben, az egyik a mienk. Viszont annyira költséges a mozi átalakítása a folyamatos üzemre, hogy azt még nem tervezzük. Jelenleg a digitális mozira tervezett az átállás, azaz nem filmtekercseken, hanem digitális kópiákon fog érkezni a jövőben a film. Ez után pedig következhet a „műholdas mozi”, aminek segítségével egy film premierjét egy időben láthatja a közönség bárhol a világon. A digitális technológiával szerelt mozikat egyébként könnyebb háromdimenziós vetítésekre alkalmassá tenni, tehát most a digitális a cél _ tette hozzá a szakági vezető.

A film előzetese:

A Légy a Holdon egy mese gyerekeknek. A sztorija visszarepít minket a múltba, majd elvisz minket a Holdra is, talán ezért is előnyös megnézni a film háromdimenziós verzióját. Szép képek, egyszerű történet, laza 84 perc a kalandvágyó legyek szemszögéből s még a történelmi eseményt, a Holdraszállást is figyelemmel követhetik, megismerhetik a gyerekek - június 24-ig a Savaria moziban.

A 3D-s vetítésről élménybeszámolót, és a filmről ajánlót már írtunk, azt a kapcsolt anyagok közt elolvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!