Múzeumok éjszakája: 2000 program országszerte

Körkép - Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjjel rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Itt összefoglaljuk, hogy milyen kiemelkedő rendezvények lesznek a Dunántúlon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szombathelyen különleges kincsvadászaton vehetnek részt az érdeklődők Vas megyében szombaton, a Múzeumok éjszakáján; a játék elsősorban a nemesi és polgári családok kincseit kívánja bemutatni, e köré szerveződik.

A résztvevőknek a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságát, a Vas Megyei Levéltárat, valamint a szombathelyi Smidt Múzeumot is fel kell keresniük ahhoz, hogy a feltett kérdésekre válaszolni tudjanak - mondta Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

A szombathelyi Savaria Múzeum "pincétől a padlásig" nyitva lesz a Múzeumok éjszakáján, a látogatók előtt nemcsak a múzeum régészeti, természettudományi és római kori kőtárát nyitják ki, hanem a restaurátor műhelyeket és a tetőtéri raktárakat is.

A rendhagyó interaktív tárlatvezetések mellett koncertek, kézműves foglalkozások, tudományos előadások, és múzeumi mozi is várja az érdeklődőket a Savaria Múzeumban és a Smidt Múzeumban.

Tilcsik György, a Vas Megyei Levéltár igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: először, de hagyományteremtő szándékkal kapcsolódnak a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, és szeretnék bemutatni a nagyközönségnek a levéltár új épületét. Az anyakönyvtől a kutyabőrig című előadás az idei vasi tematikához igazodik: a családfakutatásról, a nemesi családokról, címeres levelekről szól.

Az érdeklődőket a levéltár régi épületében a késői órán egy izgalmasnak ígérkező sétára is várják: a volt vármegyei börtön celláit mutatják meg az arra vállalkozóknak. Szintén a Múzeumok Éjszakája kapcsán rendeznek vigasságot a Vasi Múzeumfaluban Szombathelyen. 

A falu napja sorozatban a horvát nemzetiség lakta Szentpéterfa mutatkozik be; különböző hagyományőrző csoportok, néptáncegyüttesek lépnek fel, este lakodalmi mulatság lesz a skanzenben. A Szent Iván éjszakájának hagyományit követve este tíz óra körül íjászok gyújtják meg a máglyát, amely körül örömtánc kezdődik.

A megye városai közül Körmenden és Kőszegen is bekapcsolódnak a Múzeumok éjszakája programsorozatba. Körmenden a tervek szerint tűzoltók fogják beemelni a látogatókat a kastély első emeletének erkélyére, csak innen lehet majd bejutni a rendhagyó múzeumi tárlatra. A kastély udvarán hagyományőrző csoportok és táncosok szórakoztatják a résztvevőket, estet tízkor "boszorkány-portya", játékos vetélkedő kezdődik a várkerti éjszakában.

Kőszegen a patikamúzeumban, a postamúzeumban, a Tábornokházban és az Öregtoronyban várják a késői múzeumlátogatókat, a Jurisics téren pedig kézműves bemutatók, sárkányűzés, jelmezverseny és itt is tűzgyújtás várja az érdeklődőket.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban a hun kultikus élet, a sámánizmus és a varázslás köré csoportosulnak a programok. Bemutatják az 5. századból származó egyetlen, régészetileg hitelesen feltárt hun áldozati üstöt.

Keszthelyen a Múzeumok éjszakáján nyílik meg A Nap fiai egykor és ma - az inkák tündöklése és bukása című kiállítás a Balatoni Múzeumban. A tárlaton Peru, Bolívia és Brazília anyagi kultúráját, állatvilágát mutatják be. A játszóházakban a gyerekek az inka kultúrához kapcsolódó szőttest készíthetnek, kipróbálhatják a dél-amerikai motívumokkal készült arcfestést, az "inka jósdákban" pedig azt is megtudhatják, mit hoz a jövő.

A Balaton-parti városban a magán- és a kisebb múzeumok - Babamúzeum, Panoptikum, Csigaparlament, Rádió és Televízió Múzeum - is csatlakoznak a programokhoz. A múzeumok között dottó kisvonat szállítja majd az utasokat - közölte Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban június 27-én, este kilenc órakor Akik karddal mérték a pénzt címmel kelta kiállítás nyílik. Az interaktív tárlaton a kelta állattenyésztés, földművelés, kézművesség tárgyi emlékeit, a harcosok és asszonyaik hétköznapjait, és a kelta nép temetkezési szokásait ismerhetjük meg. Kelta udvaron paticsfalú házat állítanak fel, kincskereső kalandtúrát szerveznek, bemutatják a totemállat, az álarcok készítést.

Győrben Munkácsy Mihály-hasonmásversenyt hirdetett a  Xántus János Megyei Múzeum június 20-ra, szombaton 20 órára a múzeum udvarára.

Sopronban
galériáknak otthont adó barokk palotái szoborkertjeikkel, a Központi Bányászati Múzeum emlékéremveréssel, az Erdészeti Múzeum éjjeli erdei sétával, a városi múzeum a római kőtárban papírsárkány invázióval csábítja a különlegességekre fogékony közönséget szombaton, a Múzeumok Éjszakáján.

Székesfehérváron  "Járjuk körbe a fényt" című szombati nagyszabású programsorozat keretében gyermekfoglalkozások, tárlatvezetések, kiállítás megnyitó, zenei programok, Fehérvárcsurgón pedig a parkban zenés éjszakai séta várja a látogatókat.

A Szent István Király Múzeum udvarán gyermek foglalkozásokkal kezdődik a Múzeumok éjszakájának programja, majd Eperjesi Ágnes rendhagyó Színtanóráján különleges fénykísérleteket láthat, Fény és szín címmel pedig ismeretterjesztő előadást hallhat a közönség. Este a Nap és Hold elrablásának történetét mutatja be a Figurina animációs kisszínpad, majd tárlatvezetések során ismerkedhetnek a múzeum kiállításaival a látogatók. A program keretében fellép Black Angel tűzzsonglőr, koncertet adnak a Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszékének növendékei.

Az Egyházmegyei Múzeumban a gyermekeké lesz a délután, majd este az Üdvösség történetei címmel kiállítást nyitnak, utána Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dob-cimbalom duó koncertjét hallhatják a vendégek. A Városi Képtár - Deák Gyűjteményben gyermekfoglalkozásokat rendeznek, tárlatvezetést tartanak, a Csók képtárban lézerhárfa előadás lesz Ladányi Andrea, Szigetvári Andrea, Kalcsú Attila, Wieser János és Kerekes Szabolcs előadásában, illetve közreműködésével.

A Vörösmarty Színház látványos színpadtechnikai bemutatóra várja a közönséget, a Volksbank Galériában pedig az Antal-Lusztig Gyűjteményből láthatnak kiállítást a tárlatvezetésre érkezők. A Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület családi foglalkozást rendez. A Bory várban zenés vársétát tehetnek az éjszakai látogatók, a Helyőrségi Klubban pedig a Helyőrség- történeti Emlékgyűjteményt tekinthetik meg.

Fehérvárcsurgón a Károlyi kastély parkjában, és a gyertyafényes díszudvarban fuvola, gitár és hegedűmuzsika, térzene mellett tölthetik el az estét a vendégek.
   
Somogy megyében Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeum, Szennán a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kínál programokat szombaton délutántól a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva. A Vaszary képtár, a Vaszary emlékház, valamint a Szentjakabi bencés apátság romkertje éjfélig tart nyitva Kaposváron.
 
A Rippl-Rónai Múzeumban szombaton kora délutántól kézműves foglalkozásokon, tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. Utóbbin az 1664-es zrínyiújvári ostromról tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők. Lesz diavetítéses előadás is, amelyen Izland természeti szépségei lesznek láthatóak, a múzeum udvarán pedig a csillagászati ismereteket lehet bővíteni. A múzeum előtt este néptánccsoportok adnak műsort, majd ugyanott Szent Iván éji tűzgyújtásra, tűzugrásra invitálják a kaposváriakat.

A Kaposvárhoz közeli Szennán a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban szombaton délután 16 órától éjfélig várják az érdeklődőket. Lesz kézműves foglalkozás, népzenei koncert, táncház, majd a programok zárásaként éjszakai lepkevadászat.

Pécsett idén hatodszor rendezik meg a Múzeumok éjszakája kulturális programsorozatot a baranyai megyeszékhelyen a pécsi múzeumok szombaton 18 és 24 óra között várják a látogatókat.

A számos program mellett a pécsi Természettudományi Múzeumban állatsimogatással és origamival várják a kicsiket, nagyokat, majd Utazás az éjféli nap országában címmel Izlandról tart előadást Rozner Péter. Emellett teleszkópos csillagvizsgálat és tűzugrás várja az érdeklődőket - mondta Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője kedden Pécsett sajtótájékoztatón.     A pécsi Néprajzi Múzeumban népviseletben lehet majd fotózkodni, de kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással és borvásárral várják a látogatókat.     

A Várostörténeti Múzeumban "Több mint élettörténetek. Sorsok" címmel tartanak beszélgetést a magyarországi németek kollektív büntetéséről Walterné Müller Judit megyei múzeumigazgató-helyettes vezetésével. Az eseménnyel kapcsolatosan kiállítás is nyílik. A helyszínen A pénznek nincs szaga... címmel kora este a gyerekeknek, ezt követően felnőtteknek tart pénztörténeti előadást Gardánfalviné Kovács Magdolna restaurátor. 20 órakor fotókiállítás kezdődik, amely a baskortosztáni udmurtok életét mutatja be és tárlatvezetés kíséri.     

A Zsolnay Múzeumban és a Csontváry Múzeumban is várják a látogatókat, emellett a Pécsi Tudomány Egyetem könyvtárának Klimó Gyűjteménye, a pécsi állatkert és akvárium-terrárium, valamint a Cella Septichora Látogató Központ is nyitva tart a Múzeumok éjszakáján.     

Akik a múzeumok helyett a szabadba vágynak, azoknak jó programnak ígérkezik a fáklyás kirándulás a Jakab-hegyre, ahol számos programot (a Szabolcs Fejedelem Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület bemutatója, régészeti előadás, Csajághy György tárogató művész hangversenye a Zsongor-kőnél, Bánk testvér pálos szerzetes előadása a pálos rend történetéről) kínálnak. A túra az Éger-völgyi tótól indul este fél hatkor. A szervezők azt tanácsolják, mindenki vigyen magával zseblámpát vagy fáklyát.

Budapest:

A Mazsihisz idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. Az események a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagóga előtt, a Herzl téren zajlanak késő estétől az éjszakába nyúlóan.

Június 20-án tüzes fények, ellenállhatatlan ízek, fantasztikus zene, varázslatos hangulat várják Budapest egyik legizgalmasabb helyszínének látogatóit a városligeti Vajdahunyadvárban!
 
Háromnapos, a Múzeumok Éjszakáját is magába foglaló fesztivált rendez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) "láss, ne csak nézz" mottóval június 19. és 21. között a Millenáris Parkban Budapesten; a MOME Maratonon kiállítások, divatbemutatók, installációk, filmvetítések és performanszok színesítik a programokat.

A csillagos eget is megfigyelhetik az érdeklődők távcsövön keresztül a budapesti Egyetemi Könyvtárban szombaton, a Múzeumok éjszakáján; a programok között a könyvtárt bebarangoló túra, hangverseny, kiállítások és ismeretterjesztő előadások is várják a látogatókat.

A Kiscelli Múzeum a zene fellegvára lesz június 20-án: a Zeneakadémia dzsessz, fúvós, népzene, és vonós tanszékeinek hallgatói mellett a magánének tanszék végzősei Puccini Gianni Schicchi című operáját adják elő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Sacher-kiállításához kapcsolódó programokkal készül, a Szépművészeti Múzeum többek között sörtúrát szervez, míg a Ferihegy Repülőgép Emlékparkban nyitva állnak a légijárművek pilótafülkéi is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!