Összeverekedtek a vásárlók a Pennyben az akciós sajtért

Szombathely – Sajttal akciózott vasárnap este a születésnapos Penny Market. Az ország több városhoz hasonlóan a szombathelyi Zanati úti áruházat is megrohamozták a vevők: egy asszonyt mentő vitt a kórházba, kihívták a rendőröket is. Szentgotthárdon öt perc alatt fogyott el az akciós sör, Sárváron két kisbusznyi rendőr vigyázott a zúgolódó tömegre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az első hazai élelmiszerdiszkont 1996. június 6-án nyitotta meg kapuit Magyarországon. Múlt csütörtöktől vasárnapig naponta három terméket 13 évvel ezelőtti áron árultak két órán keresztül. 

A tizenharmadik ráadás akció vasárnap este héttől nyolcig tartott, ekkor a trappista sajt kilogrammját 579 forintért kínálták, de ebből a maximum vásárolható mennyiség 10 kilogramm volt.

Több helyszínen, így Szombathelyen a Zanati úton is megrohamozták a vásárlók a Pennyt. Információink szerint egy hölgy könnyebb sérülést szenvedett. Szemtanúk elmondták, hogy az emberek egymás kezéből kapkodták ki a sajtot, többen dulakodtak. 



– Több autó állt a parkolóban, mint az üzlet nyitásakor. Egy eladó azt mondta, hogy csak nyolcvan sajtot hoztak az üzletbe. Erre a tömeg zúgolódni kezdett, a vásárlók lökdösték egymást, az emberek előbb egymást kezdték el hergelni, szidni; "anyáztak" és káromkodtak, végül már az eladókat fenyegették – mondta egy szemtanú.
Szalai Ferenc a Vas megyei Rendőr főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy vasárnap este hét óra után az áruháznál hatalmas tömeg gyűlt össze. Az élelmiszerdiszkontból rendőri segítséget kértek, a járőr a helyszínre sietett, de nem kellett intézkednie. Ugyanakkor azt látta, hogy egy hölgyet kísérnek ki az áruházból. Ő elmondta, hogy valaki véletlenül egy bevásárló kocsinak nekiszorította, nagyon fájlalja az oldalát. Ezért mentőt hívtak és kórházba szállították. 




2002-ben, a budaörsi Electro World nyitásakor az akciók miatt több százan gyűltek össze az áruház előtt. Akkor rendőröknek kellett megfékezni a tömeget - Fotó: MTI

Ugyanennek az áruházláncnak egy másik üzletében sem ment minden zökkenőmentesen. Egyik olvasónk arról írt, hogy a szentgotthárdi Penny Marketben öt perccel a sörakció meghirdetése után már nem jutottak az italhoz. 

- Kivétel, ha rokon, barát, vagy ismerős volt az illető. Felmerül a kérdés, hogy erre az üzletre miért nem vonatkozik az a szabály, hogy 18 éven aluliakat szeszes itallal nem szolgálunk ki, ugyanis a nagyobb mennyiség megszerzése érdekében a szülők gyermekeiket is sorba állították. Az akció meghirdetésénél a megvásárolható legnagyobb mennyiség 20 üveg volt, ennek ellenére az ott dolgozók 5-6 láda szám küldték ki ismerőseiktől az akciós terméket. Nem érdemes az egy napra, vagy egy-két órára meghirdetett akcióra odamenni, mivel csak a kapcsolattal rendelkezőket szolgálják ki a raktárból, mindenki másnak a válasz: "A termék elfogyott." – áll a levélben.

Egy sárvári olvasónk elmondása szerint a helyi áruházban és parkolójában több százan voltak vasárnap este. Még két kisbusznyi rendőrt is kivezényeltek, arra az esetre, ha netán történne valami.

- Nem hiszem, hogy normális dolog kihirdetni úgy egy ilyen akciót, hogy mindössze 100 darab sajt van az áruházban, erre gondolhattak volna az áruház vezetői. Nagy volt a lökdösődés, az áruházban pedig rendőrökkel osztották a sajtot - mondta el olvasónk.

Az ország más részeiben is hasonló jelenetek játszódtak le. Komárom Esztergom megyében a dorogi, a kisbéri és két tatabányai üzletében az eladók a felbőszült, akciós sajtot követelő tömegtől megijedve rendőröket hívtak – írja a kemma.hu. A lap információi szerint mintegy másfélszer, kétszer annyi ember szeretett volna olcsón sajthoz jutni, mint ahány kilóval az élelmiszerlánc készült az akcióra.

Somogy megyében közel száz ember gyűlt össze az egyik nagyatádi áruház előtt. A nagyatádi rendőrkapitányság munkatársai is helyszínre érkeztek, ketten az üzletben figyeltek a rendre. 
Az áruházlánc kaposvári áruházában az elképesztő tömegben nem mindenki viselkedett kulturáltan. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a rendőrök egy 73 éves férfit és egy 25 éves nőt állítottak elő a rendőri intézkedéssel szemben tanúsított ellenállásuk miatt írja a sonline.hu.

Az elmúlt hétvége Kapuváron sem múlt el rendőri kísérettel megtartott vásárlási láz nélkül. Az említett áruház egyik esti sörös akciójában történt lökdösődés, s hangoskodás miatt a kapuvári rendőrök is kivonultak a vásárlókat lecsendesíteni. A kisalfold.hu információi szerint intézkedés nem történt, a helyi rendőrök jelenléte elég volt az indulatok megfékezéséhez –tudósít a kisalfold.hu.

Telefonon megkerestük a Penny Market illetékesét, aki a konkrét ügyekben nem tudott információkkal szolgálni. Lapunknak elmondta, hogy az országban több helyen is voltak kisebb problémák, ezekről a mai nap folyamán sajtóközleményt fognak kiadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!