Sólyom László visszaküldte a Parlamentnek a családtámogatási rendszer módosítását

Budapest - Sólyom László köztársasági elnök nem ért egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt - közölte Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az államfő a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, döntését levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel. A közlemény szerint a köztársasági elnök indoklásában kiemelte: fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről. 

Az államfő a házelnöknek írott levelében kifejtette: a törvény célja az anyák foglalkoztatottságának növelése, és nem a költségvetés egyensúlyának helyreállítása. Sólyom László a kisgyermekes anyák munkába állásának támogatását fontos célkitűzésnek tartja, és szerinte az erre irányuló intézkedések mind a családok, mind pedig a gazdaság egésze szempontjából kedvezőek lehetnek.

Sólyom László szerint pozitív, ösztönző intézkedésekre van szükség, és nem olyanokra, amelyek kényszert jelentenek - olvasható a kommünikében. Az államfő szerint ilyen pozitív intézkedés a bölcsődei férőhelyek számának növelése, a családi napközik létesítésének támogatása, a családi gyermekfelügyelet új formáinak megteremtése, a részmunkaidős munkavállalás lehetővé tétele, illetve támogatása, és az internetes távmunka ösztönzése is. 

A köztársasági elnök külön felhívta a figyelmet a részmunkaidős foglalkoztatás fontosságára, hiszen ennek lehetősége jó kompromisszum lehet a család és a munkavállalás között.

Magyarország elöregedése és alacsony gyermekvállalási hajlandósága ismeretében a köztársasági elnök meggyőződése, hogy bármilyen, az anyasági ellátásokat módosító intézkedéssel nem szabad a várható gyermekszám további csökkenését kockáztatni. Ha a most is aggasztó általános elöregedés folytatódik, az súlyosan veszélyezteti a nyugdíjrendszer jövőbeni fenntarthatóságát - idézik a közleményben az államfő házelnöknek írott levelét.

Sólyom László levelében demográfiai és pszichológiai kutatásokra is hivatkozva azt is kifejtette, hogy a gyermekvállalási kedvre, valamint a gyermek egészséges fejlődésére is kedvező hatással van, ha az anya szabadon, kényszerektől mentesen választja meg, mikor, esetleg milyen fokozatos táv- vagy részmunkaidős megoldásokon keresztül tér vissza a munka világába.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló, az Országgyűlés által május 25-én elfogadott jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyes. A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig járna. Jövőre nem emelkedne a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztanák be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lenne szükség.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!