Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz tisztújító kongresszusán

Budapest - Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, valamint a Fidesz négy jelenlegi alelnökét, Pokorni Zoltánt, Varga Mihályt, Kósa Lajost és Pelczné Gáll Ildikót a párt XXIII. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Fidesz elnöke 1216 érvényes szavazatból 1211 igen szavazatot kapott. Az alelnökökre szintén 1216 érvényes szavazat érkezett, ebből Varga Mihályra 1206-an, Kósa Lajosra 1197-en, Pokorni Zoltánra 1173-an, Pelczné Gáll Ildikóra 1139-en szavaztak igennel.
    
Orbán Viktornak nem volt kihívója a pártelnöki poszton, ahogy a négy alelnök esetén sem volt többes jelölés. A Fidesz vezetőjét és az alelnököket újabb két évre választották meg. 
    
Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, ezt megelőzően 1993 és 2000 között is ő volt a Fidesz első embere. 
    
A küldötteknek a kongresszus kezdetén a szavazólap mellett kiosztották az Orbán Viktor által jegyzett Fundamentumok című dokumentumot, amelyben a Fidesz vezetője pártelnöki programját fogalmazza meg. Ebben többek között azt írta, hogy a Fidesz a szabad magyarok pártja, stratégiai kapcsolatban él a KDNP-vel, és önálló kormányzást céloz meg, ezután sem köt koalíciót a "kommunista diktatúra utódpártjával", az MSZP-vel és a "szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal". 
    
Orbán Viktor azt is írja, hogy a Fidesz a Kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja, valamint jobboldali modern európai néppárt, amely képes a jelenlegi válsághelyzetből kivezetni Magyarországot. Orbán Viktor hozzáteszi: a Fidesz a törvényes rend pártja, amely védelmet nyújt a törvénytisztelőknek, és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését. 
    
Az alelnököket is többedszerre választották újra. Az alelnökök számát a Fidesz 2005-ös tisztújító kongresszusán növelték 2-ről 4-re, akkor Pokorni Zoltán és Schmitt Pál mellett Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály lett a két új alelnök. A 2007-es tisztújító kongresszuson Schmitt Pál visszalépett a jelöltségtől, mert elvállalta, hogy vezeti a 2009-es EP-választási kampányt, helyébe Kósa Lajos, Debrecen polgármestere lépett, továbbra is ott maradt viszont az alelnöki poszton Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!