Vas megyébe hozza világszabadalmát a német vállalkozás

Szombathely - Több hónapi tárgyalás után most már biztosnak látszik, hogy egy német cég Celldömölkön hoz létre gyárat: az üzemben környezetkímélő raklapokat gyártanak majd papírból.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A német cég már megalapította magyarországi vállalatát, amely hosszabb tárgyalás-sorozatok után úgy döntött, Vas megyében építi meg gyárát, melyben raklapok készülnek majd. 

A technológia világszabadalom: környezetkímélő és vadonatúj, melynek során visszagyűjtött papírhulladékból készülnek a raklapok, amelyek ugyanolyan teherbírók, mint fából készült társaik. Használat után nem kerülnek a szemétbe, hanem újra és újra felhasználhatóak. 

A cég Celldömölkön fogja felépíteni gyárát, amely a tervek szerint jövő januárban már termelhet. Évi akár többmillió raklap is kikerülhet az üzemből. 

Korábban szó volt róla, hogy  a megyei közgyűlés is beszáll a cégbe, de végül úgy döntöttünk, hogy vállalkozói alapon jön létre a gyár. Úgy tudjuk, sikeresen pályáztak munkahelyteremtő támogatásokra és egyéb elnyerhető összegekre és tárgyalnak  a Magyar  Fejlesztési Bankkal is. 

A világon mindenütt támogatják az olyan vállalkozásokat, amelyek az alternatív energiaforrásokra támaszkodik. A raklapgyártás hasznának egy része kutatásra forgatható vissza. A cég választása azért esett éppen Vas megyére, mert  megyénkben rendkívül erős az ERTI (Erdészeti Tudományos Intézet) bázisa  tudtuk meg Kovács Ferenctől, a megyei közgyűlés elnökétől. 

A próbagyártás megtörtént, a megyei elnök már látta azt a raklapot, amely újrahasznosított papírból készült. Külsőre teljesen olyan, mintha fából készült  volna, a lényeg  raklap különleges bevonata, amely rendkívül magas szilárdságú. Hogy mi ez az anyag valójában, hétpecsétes titok, mert nyilván ez a szabadalom lényege. 

Az viszont nem titok, hogy a tárgyalások során már megegyeztek a sárvári HUKE-céggel arról, hogy egyik beszállítójuk lesz. A tervek szerint a szelektív hulladékgyűjtés során másutt visszagyűjtött, és  a hipermarketekben felgyülemlett papír-göngyöleget is átveszik, de már felvették a kapcsolatot nyomdákkal, csomagolóipari cégekkel is.



A helyszín kiválasztása során a Hegyhát és Celldömölk környéke jött szóba, mert itt magas a munkanélküliség, így kiemelt kormányzati támogatás érhető el. De mivel Celldömölk vasúti összeköttetései jobbak és van ipartelepe, végül erre a településre esett a német cég magyarországi  választása. A  cég először két félautomata gépsoron kezdi meg a gyártást jövő januárban, de már megrendeltek egy automata gépsort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!