Emberi test tiltott felhasználása - professzor, orvos, biológus előzetesben (frissítve)

Budapest - Egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít a rendőrség. Az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést több helyszínen is végezték; az ügyben őrizetbe vették Seffer Istvánt, valamint a sonline.hu szerdai információi szerint Yuliy Baltaytis professzort is.

MTI

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejtbeültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán.

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a rendőrök két magyar, egy amerikai és egy ukrán állampolgárral szemben folytatnak eljárást emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt. 

Adataik szerint egy amerikai állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében - mondta a helyettes szóvivő. 

Hozzátette: a kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. 

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózót vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt - mondta Csécsi Soma. 

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, a kezelendő betegek szállításában segédkezett. 

A rendőrség szerint mindezek alkalmasak az emberi test üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett tiltott felhasználása bűntett elkövetése megalapozott gyanújának megállapítására.  

Az elkövetőket hétfőn egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogták el az NNI munkatársai, éppen akkor, amikor azok egy újabb beteggel kapcsolatos beavatkozásra készültek. A helyszínen szemlét, majd az elkövetők lakó- és tartózkodási helyén házkutatást tartottak Budapesten és Dél-Magyarországon. A házkutatások során a két érintett cég tevékenységével kapcsolatos okiratokat, számítástechnikai adathordozókat, számítógépeket és egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. 

A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus és egy részvénytársaság vezetője. A gyanúsítottak kihallgatásuk során részben beismerő vallomást tettek. Az NNI mind a négy gyanúsított esetében kezdeményezi az előzetes letartóztatásba helyezést. 

Bucsek Gábor az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, azok "vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen" történtek. Azt nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, most úgy tűnik, "igen nagy számban", vélhetően százas nagyságrendben. 

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor azt mondta: az elkövetők rendelkeztek engedéllyel az abortumokból kinyert őssejt tárolására. "Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek" - magyarázta. 

Seffer Tibor, a Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója továbbra is cáfolja, hogy az intézményüket érintetné az őssejtkezelési botrány, ugyanakkor megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit őrizetbe vettek.
    
Hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy testvére bármilyen jogsértést elkövetett volna, kockáztatva ezzel több mint negyvenéves praxisát. Elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a klinika egyik laborjának. Ebben a laborban járt a nyomozóhatóság a közelmúltban.

Seffer Tibor közölte: július 13-tól augusztus 3-ig minden évben zárva van a klinika, ahol egyébként sem folyik őssejtkutatás. Mint kifejtette, az IRM által működtetett laboratórium egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. A cég engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, ezzel megszűntek működésének a feltételei. "Legjobb tudomásom szerint azóta ott nem folyik semmiféle munka, és a napokban a cég megszüntetésének adminisztrációs része is lezajlott" - mondta. 

Hozzátette: a klinika és az IRM két különálló cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, az ottani dolgozók be sem tehették a lábukat az IRM laboratóriumába, amelynek szabályos működését, majd tevékenységének felszámolását a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

A sonline.hu szerdai információi szerint az őrizetbe vett orvosok egyike Yuliy Baltaytis professzor; az ukrán származású, az amerikai Regeneratív Orvostudományok Intézetében (IRM) dolgozó tudós Kaposváron Seffer Istvánnal folytatott szívbetegségekkel kapcsolatos preklinikai kutatásokat. 

Az MTI 2007. november 9-én adott arról hírt, hogy Kaposvárott félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át, amelynek engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság az őssejtkezeléssel kapcsolatban meggyanúsított négy személyt - közölte a Fővárosi Bíróság az MTI-vel szerda délután.

A közlemény szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság "elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig".
    
A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Seffer Tibor nem ismerte az öccse cégét

Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!