Hol érdemes gombászni az Őrségben? - tippek, tanácsok

Körmend - Jó szezonban naponta akár 25-30 ezer forintot is megkereshet az, aki eladásra gyűjt gombát. Akad, aki hobbiból járja az erdőt, más az ebédje alapanyagát szerzi be így, sokan pedig megélhetésüket biztosítják ezzel. Gombaszakértőnkkel az Őrségi erdőkbe indultunk.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása talán csak a gombák szerelmeseinek kedvezett. A piacokon megszaporodtak a kalaposokat kínáló kofák, az erdők szegélyezte útszakaszon pedig a gombázók parkoló autói. A legtöbben vargányára vadásznak, de a megye erdői idén a piruló galócákban sem szűkölködnek. 

-  Ebben az időszakban mi csak naponta kétszer eszünk gombát - mondja mosolyogva Károlyi Barnabás, miközben vele s édesapjával az Őrségi erdők fel tartunk. Szezonban, vagyis a tavaszi-őszi időszakban nincs olyan nap, hogy ne kelnénk útra, s hála az időjárásnak, mostanában gomba is akad bőven - teszi hozzá. Kiderül: a körmendi Károlyi család számításába még csak hiba sem csúszhat, hiszen a gombák minden titkát ismerik. 



Károlyiék szerint eddig kiváló az idei gombaszezon Fotók: Szendi Péter

- Úgy is mondhatnám, hogy az anyatejjel együtt szívtam magamba a gombák, a gombázás szeretetét - veszi át a szót Barnabás édesapja, Károlyi Jenő. - A családi indítatásból egyenes út vezetett a gombavizsgáló szakellenőri képzettség megszerzéséhez, onnan pedig a körmendi piacra, ahol évtizedek óta ellenőrzi a kalaposokat, s ad tanácsot a gombázóknak. Emellett a környező vendéglátó-ipari egységekben, üzemi konyhákon, s a közétkeztetésben is csak az ő engedélyével készíthetik el a vadon termett gombát. Amikor nem vizsgál, akkor az erdőt járja. 

- Ispánk környéke, Őriszentpéter, Viszák, Kondorfa, Szemenye  sorolják azokat az erdőket, melyeket nem szabad kihagyni egy gombázónak sem. Közben aztán telik a kosár (semmiképpen sem szatyor): a vargányák családjába tartozó aranytinóru kerül az aljára, s miközben a támadó szúnyogfelhőben egyre beljebb jutunk az erdőben, alkalmi idegenvezetőink a gombázók szokásairól, életéről mesélnek: réges-régen a parasztemberek hajnalban az erdőben kezdték a napot, aki későn kelt, már hiába próbálkozott. Már nincs a napnak olyan időpontja, mikor ne futhatnánk össze az erdőben gombázókkal. Talán a munkanélküliség, vagy a változó világ hozta magával, de egyre többen járják az erdőt mondja Károlyi Jenő. Akad, aki csak az ebédrevalót szeretné összegyűjteni, megint más hobbiként éli meg az erdei túrákat, de sokan megélhetésüket biztosítják a kalaposok begyűjtésével, árusításával. Nem is rossz kereseti lehetőség ez - teszi hozzá - , jó szezonban ugyanis naponta akár 25-30 ezer forintot is megkereshet az, aki eladásra gyűjt. Napjaink gombázói, bár a hajnali erdőjárás igényét a felgyorsult világunkban már nem viszik tovább, többnyire csak azt a három-négy gombafajt ismerik, s szedik fel, amelyet nagyapáik is biztos kézzel gyűjtöttek. Pedig rengeteg ehető gomba van - emel föl a földről egy újhabb példányt Jenő, majd hozzáteszi: az embereket elég nehéz meggyőzni erről, pedig aki komolyan foglalkozik a gombázással, s még a gombaismereti tanfolyamot is elvégez, a megye erdőiből akár 30-40 gombafaj kalaposait is gyűjtheti nagy biztonsággal. A gombákat valójában csak a gyakorlatban lehet megismerni - vélekedik - , sok gondot okozhatnak ugyanis a gomba-párok: több ehető fajnak akad mérgező társa, amely megtévesztési hasonlít rá. A legjobb példa erre a piruló galóca és párja, a párduc galóca. A megye erdőiben mintegy 10 olyan fajt találhatunk, amely mérgező. 



Hazánkban az ezredfordulót követően drasztikusan csökkent, mintegy negyedére esett vissza  a gombamérgezéses esetek száma 

Időközben aztán a kosár megtelik, kifelé vesszük az irányt, amikor Barnabás egy őszi gombafaj gyönyörű példányára bukkan: egy nagy őzlábgombát emel föl.  Az idei szezonban szinte minden fajból kaptunk már ízelítőt mondja. A szeszélyes időjárásnak köszönhetően ugyanis már a nyár elején az őszi gombafajok is megjelentek az erdőkben. Az idő olyannyira kedvezett a kalaposoknak, hogy napi szinten akár mázsában volt mérhető az a gombamennyiség, amit elhoztak a körmendi piacra bevizsgáltatni. De volt olyan nap is, amikor lakásuk előtt kígyózó sor várta, hogy bejuthasson gomba-mustrára  emlékszik vissza Károlyi Jenő, majd hozzáteszi, bár az előrejelzések szerint a következő napok nem kedveznek a gombáknak, azoknak sincs miért csüggedniük, akik eddig lemaradtak a kalaposokról. 

Még pár napig biztosan lesz gomba az erdőkben, aztán ahogy beköszönt a szárazság, (az időjárástól függően) augusztus közepén-végén újra a gombázóké lesz az erdő: őzlábgomba, vargánya, rókagomba, galambgomba, s az őszi csemegegombák, például: káposztagomba, bokrosgomba, trombitagomba várja majd az ínyenceket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!