Iseum-projekt: szabad az út a kivitelezés előtt

Szombathely - Megvan az Iseum-projekt kivitelezője. A legkedvezőbb ajánlatot egy zalai cég adta. A projekt megvalósíthatóságának érdekében a városi önkormányzat megemelte az önerő öszegét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Lezárult annak a közbeszerzési eljárásnak egy jelentős szakasza, amelyet  a Szombathelyi történelmi-régészeti városrész kialakítása II. ütem. Az  Iseum rekonstrukciója elnevezésű projekt  műszaki megvalósítására írt ki a városi önkormányzat. 

Az Iseum-rekonstrukció építési-kivitelezési munkáihoz kapcsolódóan a kivitelezőnek az érintett területen három különálló, ám szervesen összefüggő épületet kell fölhúznia, melyeket a romterület fűz egységbe: a  bejárati épületként funkcionáló, a telek északkeleti  sarkában elhelyezkedő fogadóépületet, a terület központi részén található Isis-szentélyt rekonstruktív módon bemutatva, valamint a szentélyt körülölelő múzeumépületet. 

A hét elején rendkívüli közgyűlést tartottak a városatyák, ugyanis az Iseum-projekt közbeszerzési pályázatára beérkezett öt árajánlat közül a legolcsóbb is meghaladta 180 millió forinttal a tervezett költséget. A képviselő-testület egyhangúlag döntött arról, hogy vállalja a város a plusz kiadást, s megemeli az önerő összegét. 

Erről pénteken tájékoztatta a sajtót dr. Ipkovich György polgármester, aki azt is elmondta: a kivitelező kiválasztására kiírt pályázatra öten nyújtottak be ajánlatot. Ezek értékelését követően  hiánypótlásra szólították fel az ajánlattevőket.  

Végül hárman maradtak versenyben, két ajánlatot érvénytelennek minősített a közbeszerzési bizottság. A beérkezett ajánlatok meghaladták a rendelkezésre álló önerő összegét, ezért a projekt megvalósíthatóságának érdekében  a közgyűlés felhatalmazása alapján az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága mintegy 220 millió forinttal (bruttó) megemelte az önerő összegét a jövő évi költségvetés terhére. 

Ily módon tud élni a város a már elnyert 1,5 milliárd forintos pályázati pénzzel. A legkedvezőbb kivitelezői ajánlatot  mintegy egymilliárd nyolcvanmillió forint plusz áfa összegben a zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. tette, így a pénteki eredményhirdetést követő két hét múlva megköthető a szerződés. A polgármester  reméli, hogy a Savaria Történelmi Karnevál   helyszíne jövőre  új, attraktív területtel bővül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!