Polgármesterek fakanállal - Tóparti ízverseny hetedszer (képgalériával frissítve)

Szajki tavak - Mintegy ötven bográcsban készültek a különleges levesek, egytálételek a Szajki tavaknál, a polgármesterek főzőversenyén. A tóparti ízversenyt hetedik alkalommal rendezte meg Hosszúpereszteg önkormányzata.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Ízharmónia, magyaros jelleg, igényesség, szakszerűség - hirdették meg előre a szervezők az értékelés legfontosabb szempontjait, s a közel ötven résztvevő csapat ennek szellemében látott munkához szombat reggel. Egytálételek, levesek és grillek kategóriában nevezhettek a szakácskodni vágyó polgármesterek, azonban volt olyan csapat, amelyik több ételfaja készítésére is vállalkozott. Az összeszokott társaságoknak és a remek kísérőprogramoknak köszönhetően a hangulat már délelőtt a tetőfokára hágott, s ezúttal még az időjárás is kegyes volt: a forróság és az eső egyaránt elkerülte a versenyt.



A szervező  önkormányzat bográcsában Jókai-bableves formálódott, néhány sátorral arrébb a csehimindszenti csapat is a babra szavazott, s egy jó adag babgulyás elkészítése mellett döntött. Pogácsát is hoztak mellé, ám az már délelőtt elfogyott. Mint mondták, több éve részt vesznek a megmérettetésen, volt, hogy díjat is nyertek ételükkel, de számukra mégsem a győzelem, hanem inkább a részvétel, a közösségi élmény a fontos.



Legnagyobb számban ezúttal is a vasi önkormányzatok, szervezetek ragadtak fakanalat, de érkeztek szakácskodni vágyó önkormányzati delegációk Zala megyéből, sőt még az Alföldről is. Alkalmi és szakavatott szakácsok egyaránt sóztak, borsoztak, kevergettek, s délre már valódi illatfelhőbe borult a helyszín. A csapatok pedig a kódszámmal ellátott edényekbe helyezték műveiket, s délután egy órától a bírálóké lett a főszerep. 



Az étteremigazgatókból, konyhafőnökökből alakult zsűrit bizony nem sokan irigyelték: több mint ötven, egymással olykor összeférhetetlen alkotást kellett végigkóstolniuk. Ám míg ők ízleltek, a résztvevők addig sem unatkoztak: az alkalmi színpadon fellépők sora váltotta egymást, s közben az elkészült remekművek is elfogytak a bográcsokból. S akinek mindez még nem volt elég, az akár horgászattal, vagy fürdőzéssel egészíthette ki a programsort. Időközben aztán megszülettek az eredmények is. 



A zsűri fél ötkor mondott ítélete szerint levesek kategóriájában a Vas Megyei Önkormányzat kreatív palóclevese bizonyult felülmúlhatatlannak, az egytálételek közül a csehiek vitték el a pálmát, ők sztrapacskát, chilisbabot és magyaros gyrost készítettek. A grillételeket készítők közül a Somlyókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége csapatát ítélte a legjobbnak a zsűri. Ők galambot tálaltak, és biciklikeréken nyulat is sütöttek. Különdíjat kapott Boba, Csorna, Oszkó, Nemeskeresztúr, Jánosháza, valamint a Szajki Tavakért Alapítvány csapata.


VN fotók: Benkő Sándor

A fotókra kattintva tekintse meg képgalériánkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!