Szombathelyi dizájn Nick Heidfeld egyedi sisakján - Autószerelő a győztes tervező

Több kilencezren tervezték meg Nick Heidfeld, F1-es pilóta (BMW Sauber) különleges, csak egyetlen futamon viselt sisakjának motívumait. A győztes a szombathelyi Simon Tamás lett, a munkanélküli fiatalember munkája mind a versenyzőt, mind pedig profi dizájnerét, Jens Munsert lenyűgözte. Az éppen munkanélküli fiatalember ott lehet a Nürburgringen rendezett jövő heti futamon, és személyesen adhatja át a tervei alapján készült sisakot Heidfeldnek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A BMW Sauver versenyzője már kedden közzé tette a honlapján azt a 11 tervet, amelyet hivatásos dizájnerével, Jens Munserrel együtt választottak ki. A pilóta akkor úgy nyilatkozott, nem volt egyszerű feladat leszűkíteni a kört, mivel rengeteg jó ötlet érkezett a tervpályázatra.



A Heidfeld maga választotta a 4478-as számot viselő pályamunkát, a szombathelyi Simon Tamás munkáját.

- Egyszerűen kiemelkedett a többi közül, már elsőre szemet szúrt - nyilatkozta honlapján a pilóta -, egyből azt gondolta, valószínűleg ez lesz a befutó. Amikor először megláttam, csak annyit tudtam mondani: wow. Úgy gondolom, hogy tökéletes lesz egyedi, csak egyetlen egyszer viselt sisaknak. Jens Muser és az ismerőseim úgy nyilatkoztak, egyszerűen szuper. Többször átnéztük az összes tervet és a kiválasztott tizenegyet, egyik-másik még szóba jöhetett még, de ezt választottuk.

Jens Muser, aki elkészíti Tamás terveit szintén lelkesen nyilatkozott:

- A sisak egyszerű lenyűgöző, ezért is akadt meg rajta a szemünk, a tervek elkészítése komoly munkát igényelt. Nem volt egyszerű döntenünk, mivel rengeteg nagyon jó munka érkezett.

A nyertes tervek egyedisége különösen tetszett Munsernek:

- Ennyire kidolgozott, alaposan megtervezett sisakot sem versenyzőkön, sem utcai motorosokon nem láttam még. A dizájn kizárólag körökből épül fel, de annyira rendezetten, hogy alaposabban szemügyre kell vennünk ahhoz, hogy mindez tudatosuljon bennünk. Ezzel együtt számos, egyedi elemet tartalmaz. Különösen tetszik a színvilága, a világos és a sötét színek elosztása, kombinációja. 

- A dizájn technikai alapokra épül, az összerakott gömbök az ipari robotok "végtagjaira" emlékeztetnek. Úgy érzem, ez volt a tervező célja és ez még érdekesebbé teszi a sisakot. Mint a tervek kivitelzőjének az lesz a legnehezebb feladatom, hogy ezt az alapötletet a gyakorlatba átültessem.A többi terv ennél egyszerűbb volt, ám a Tamás munkáját kihívásnak tekintem.

Munser elmondta azt is, hogy a résztvevők a maximumot kihozták a weboldalon rendelkezésre álló tervezőkészletből, a profi dizájnerek ugyanis több, nagyon komoly programot használalnak hasonló feladatokhoz.

A különleges, csak a jövő heti futamon használt sisakot Simon Tamás július 10-én, az első szabadedzésen adja át Nick Heidfeldnek a BMW Sauber Motorhome-jában. A nagydíj után a német RTL csatorna kapja meg, az adó pedig a gyermekeket segítő alapítványa javára elárverezteti - már jövő péntektől várják a felajánlásokat. Akinek van kedve, email-ben is licitálhat az a [email protected] címen.

Munkanélküli a győztes



A győztes terv készítője, Simon Tamás először nem akarta elhinni, hogy megnyerte a versenyt, olvasható Nick Heidfeld honlapján.

- Hihetetlenül boldog vagyok, álmomban sem gondoltam, hogy 9 ezer terv közül az enyém lesz a befutó. Ha valaki munkanélküli, mint én, akkor nincsenek könnyű napjai. Éppen munkát keresek, és rengeteg sikertelen kísérleten vagyok túl, mindenhonnét azzal utasítottak vissza, hogy  válság van és leépítés. Amikor értesítettek, hogy nyertem, úgy éreztem, égi ajándékot kaptam.

Tamás egy hírgyűjtő portálon figyelt fel a felhívásra, és rögvest megnézte a versenyző honlapját.

- Azonnal nekiálltam rajzolni, nem volt különösebb elképzelésem, hagytam, hogy jöjjenek a gondolatok és az ötletek. Valamiért nagyon művészi hangulatom volt aznap. Olyasmit akartam rajzolni, ami  rendszerbe illeszkedik, ezért döntöttem a különböző körök mellett. Élénk színeket használtam, a zöld pedig a pilóta aktuális sisakjáról "jött".

Jens Munser dizájner arra gyanakodott, hogy kollégát tisztelhet Tamásban:

- Nem vagyok sem dizájner, autószerelő végzettségem van, és ebben a szakmában dolgoztam. Sajnos, a válság nagyon elérte az autóipat, ezért most nincsen munkám.

A fiatalember elmondta azt is, hogy 7-8 éves kora F1-rajongó, rendszeresen követi a versenyt a televízióban és az újságokban. Első alkalommal lát élőben futamot a Nürburgringen, ahol pénteken adja át Heidfeldnek az általa megálmodott sisakot. Tamás mind az F1-es csapatot, mind pedig BMW-t, mint márkát nagyon kedveli.

Fotók forrása: nickheifeld.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!