Divat lett a hamvasztás - Ital a sírban - Fotóval

Szombathely - Egyre többen választják a megyeszékhelyen a hamvasztásos temetkezést, idén az elhunytaknak több mint a felét urnában helyezték végső nyugalomra. A hozzátartozóknak néha különleges kéréseik is vannak, akad olyan elhunyt, aki mellé plüss állatát, kedvenc italát vagy unokái fényképét helyezik el a koporsóban. A megyeszékhelyen az elmúlt évben a hozzátartozók tizenöt hamvat vittek haza magukkal.

Bajdó Bettina

A Jáki úti temetőben jártunk, a fenyők által övezett sírok között sétálva dr. Andor Ferenccel, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat igazgatójával a megváltozott temekezési szokásokról beszélgettünk. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt hónapokban megváltoztak a temetkezési szokások, egyre többen választják a hamvasztásos temetkezést. 

- A hagyományoshoz képest 50 százalékkal megnőtt az urnás temetkezések száma - folytatta az igazgató. 



Megugrott az urnás temetések száma, a hamvasztás 30-40 ezer forinttal olcsóbb, mint a hagyományos, hangsúlyozza dr. Andor Ferenc

Fotók: Horváth Csaba

- Ebben biztosan közrejátszik az is, hogy olcsóbb, mint a koporsós temetkezés, 30-40 ezer forinttal kevesebbe kerül. Az ár változó lehet, hiszen attól is függ, hogy a hozzátartozók milyen kellékeket választanak a temetéshez. Az urnás temetéseknél az is előnyt jelenthet, hogy a kriptákat előre meg lehet venni, míg a hagyományos temetéseknél erre nincsen lehetőség. Ha kiadnánk előre a sírhelyeket, akkor a temető rég betelt volna. 

Az igazgató hozzátette: a hozzátartozók  a pénztárcájukhoz mérten igyekszenek a legmegfelelőbb kellékeket választani ahhoz, hogy megadják az elhunytnak a végső tisztességet. 

- Tiszteletben tartjuk a különleges igényeket is - hangsúlyozza Andor Ferenc -  de ragaszkodnunk kell a törvényi előírásokhoz. A roma temetések különlegesek, hiszen kitapétázzák a sír falát, a koporsó alá szőnyeg kerül, s az elhunytat kedvenc itala és tárgyai is átkísérik a túlvilágra. Gyermekeknél sokszor a kedvenc plüssállat is a koporsóba kerül, időseknél pedig a hozzátartozók a rózsafüzért vagy az unokák fényképét teszik a halottak mellé. 

A Jáki úti temető területe 34 hektáros, parcellákra és sorokva van osztva. Van lehetőség például úgynevezett amerikai stílusú vagyis hant nélküli sírokban nyugodni, vagy a G parcellában, előre megváltott családi urnakriptát is lehet vásárolni. Van külön urnafal a temető főbejárata mellett, s van gyerekparcella is. A temetőt Magyarország legszebb kegyeleti helyei között tartják számon, sok gondot fordítanak a karbantartásra is. Folyamatosan metszik a fákat és bokrokat, nyírják a sövényeket és a füvet, gondozzák a virágokat, ürtítik a szemeteseket, s pótolják a zuzalékot is. 

- Bár egyre többen kérik az urnás temetést, még mindig sokan választják a hagyományos, koporsós temetkezési formát - fűzi hozzá. 



Még mindig sokan vannak, akik koporsóban vesznek végső búcsút szerettüktől

- A legtöbb esetben helyhiány miatt mélyített sírhelyet vásárolnak  a családtagok, így van lehetőség később a rátemetkezésre. Az idei év második negyedében a temetkezések több mint fele hamvasztásos temetés volt. Tavaly 51 hamvat vittek el tőlünk, ebből 36-ot más temetőben helyeztek örök nyugalomra. Tizenöt hamvat pedig hazavittek a hozzátartozók. Az urnát a törvény szerint ugyanis nem kötelező eltemetni, a hozzátartozók hazavihetik a földi maradványokat. Így még inkább csökkenthetik a végső búcsú költségeit. Azonban nem jellemző, hogy a hozzátartozók ezért vinnék haza a hamvakat.

A temetkezési vállalat a megyében tizenkét temetőt üzemeltet, ebből hét még működik. A temetők üzemeltetőjének sokszor a tolvajokkal és rongálókkal is szembe kell nézniük, ellenük ugyanis nagyon nehéz tenni. Andor Ferenc elmondta még, hogy legutóbb a Szent Márton Temetőben rongálták meg a sírokat, ezért kerítést húztak a lakótelep felőli részre, azonban most úgy tűnik, újabb bejutási helyet találtak maguknak a kegyeletsértők. Lopások is vannak a temetőkben, legtöbbször virágok és fák tűnnek el, de van, hogy vázát vagy mécsestartót lopnak a tolvajok.  Ezek ellen szinte lehetetlen tenni, hiszen nem állíthatnak minden sír mellé temetőőrt. 

- Abban az esetben, amikor az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, az állandó lakhelye szerinti önkormányzatnak kell állnia a végső búcsú költségeit. 

Andor Ferenc hangsúlyozta, hogy a szociális temetéseknél is megadják a végső tisztességet a halottnak, ugyanúgy zajlik minden, mint máskor. A koporsóvivők felveszik az ünnepi ruhát, s méltó módon vesznek búcsút a halottól. Ilyen esetben a legtöbbször Molnaszecsődőn elhamvasztják a halottat, ezt csak akkor nem tehetik meg, amikor nem kapnak erre engedélyt. Például,  ha bűncselekmény áldozata lett az elhunyt. 

Árverseny a temetkezési vállalatok között

- Az utóbbi években megyénkben is egyre több magán temetkezési vállalat működik - emeli ki az igazgató , s igaz, hogy van verseny a cégek között. Éppen ezért egyikünk sem szívesen beszél az árakról, mert akkor a többiek ez alá mennek. Ha a hozzátartozó felkeres minket, akkor az az első, hogy segítsünk neki méltóképp búcsút venni a hozzátartozójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!