Együtt harcolunk a parlagfű ellen

VN - Lezárult nyereményjátékunk első fejezete, parlagfű-bejelentőink között tegnap reggel kerti bútort sorsoltunk ki.

Bajdó Bettina

 

- Épp jókor jött az akció, mert már évek óta próbálom felhívni a figyelmet a Paragvári utca és a Perint-híd közötti volt vasúti töltés oldalán burjánzó gazra - meséli Judit a teraszon ülve. A területet körülbelül három éve letarolták, kivágták a fák és a bokrok nagy részét, helyükön azóta háborítatlanul burjánzik a parlagfű és egyéb gyom. Sajnos hiába kértük a hatóság segítségét, nem történt semmi.

 

Judit hozzáteszi, hogy a családban van olyan, aki allergiás a parlagfűre, ezért küzdenek a gyomnövény ellen. Mivel szeretnek kint ülni és beszélgetni a kertben, ezért fontos számukra, hogy parlagfűmentes legyen a környék.

 

- Sajnos az emberek nagy része nem törődik a gyomnövényekkel - folytatja szerencsés nyertesünk. - Épp jókor láttam meg a felhívást az újságban, s úgy gondoltam, ez egy nagyon jó kezdeményezés, mivel felhívják a hatóság figyelmét is a parlagfűre. Arra azonban nem gondoltam, hogy nyerni fogunk.

 

- Még egyetlen játékban sem volt szerencsénk - kapcsolódik be a beszélgetésbe dr. Korcsmár József, a férj -, s nagyon jólesett, amikor ma felhívtak minket. Amióta az eszemet tudom, a Vas Népe hozzátartozik az életemhez, amikor orvosként ügyeltem, még éjjel is a híreket olvastam. Már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lesz a kerti garnitúra, amit nyertünk, s már azon tanakodtunk a családdal, hogy hova is tesszük a kertben.

 

A családnak egy napja volt, hogy gondolkodjon az új kerti bútor helyén, a nyereményt ugyanis ma délelőtt juttatjuk el nyerteseinknek.

 

Környezetvédelmi akciónkban többen is a segítségünkre siettek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Vas Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársai már az indulásnál mellénk álltak, s a földhivataloknál is fogadták bejelentéseinket.

A sárvári környezetvédő és természetbarát egyesület például parlagfűszedési akciót is hirdetett. Ezenkívül a helyi rádiók és televíziók is részt vettek a megmozdulásban. A parlagfű elleni harcban partnerünk a Szombathelyi Televízió, a szombathelyi, a körmendi és az Isis rádió, valamint a körmendi, a szentgotthárdi és a celldömölki televízió is. Olvasóinktól napról napra számtalan jelzés érkezett, e-mailben húsz bejelentést kaptunk, telefonon pedig több mint ötvenen kerestek meg bennünket. Olvasóink lapunk hasábjain nyomon követhették a bejelentéseket.

 

Akciónk folytatásához a gyermekek és szülők segítségét kérjük, mivel augusztus 14-étől rajzpályázatot hirdetünk Az égig érő parlagfű - Te hogyan irtanád a parlagfüvet? címmel. Rajzpályázatunkra alsó tagozatos általános iskolások küldhetik be alkotásaikat, vagyis olyanoktól várunk rajzokat, akik betöltötték hatodik életévüket, de még nincsenek tizenegy évesek, szeretnek rajzolni, és érdeklődnek a környezetvédelem iránt.

Arra kérjük a gyermekeket, hogy meséljék el képekben, mi mindent tudnak a parlagfűről: miért kell irtani, felismerik-e a növényt, tudják-e, mikor virágzik, s hogy mit tennének a tiszta, parlagfűmentes környezetért. A gyerekek rajzolhatnak filctollal, színes ceruzával, festhetnek ecsettel A/4-es lapra, de fontos, hogy ne hajtogassák össze az alkotásokat.

Minden jelentkezőtől csak egy rajzot fogadunk el, és csak akkor, ha a hátoldalára felírják az alábbi adatokat: név, lakcím, születési dátum, iskola, osztály, a szülők neve, telefonszám, estleg e-mail cím és a rajz címe.

A legjobb rajzokat értékes nyereményekkel díjazzuk, és a dobogó legfelső fokára két kis művész állhat, míg a második-harmadik helyezést három-három pályázó nyerheti el műveivel. A rajzokat augusztus 31-éig várjuk a Vas Népe címére, Szombathely, Széll Kálmán u. 40. A helyezést elérő rajzokat bemutatjuk lapunkban, s kiállítást is összeállítunk belőlük a nagyobb rendelőintézetekben.

 

Bár akciónk első része lezárult, azért a küzdelmet nem adjuk fel a parlagfű ellen. Továbbra is várjuk olvasóink bejelentéseit, hiszen a társmédiákkal karöltve próbáljuk irtani a megyében a parlagfüvet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!