Eybl: nem zárnak be telephelyet

Jánosháza - Az Eybl Hungária mind a négy telephelyét egyben, működő egységként hirdette meg eladásra a Vectigalis Zrt. A felszámoló nettó 3 milliárd forintban határozta meg a vételárat.

MTI

A Cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint a társaságot ingatlanjaival, gépeivel, eszközeivel, jelenleg érvényes szerződéseivel és képzett dolgozóival együtt kívánják értékesíteni. 

Eladásra kínálják továbbá a cég követeléseit (az Eybl román leányvállalata a hírek szerint 30 millió euróval adós), a vállalat kötelezettségeit, a félkész és késztermékeit, a segédanyagokat és a vagyoni értékű jogokat. Az ajánlatokat augusztus 30-áig lehet benyújtani. 

A fentiekből kiderül, hogy a felszámoló végül a cég feldarabolása és részegységenként való értékesítése helyett a komplett vállalatot hirdette meg. Ennek miértjéről sokat elárul ama levél, amelyet pár hete az érintett települések polgármestereinek küldött a Vectigalis. 



 A felszámoló egyben, működő egységként hirdette meg eladásra az Eybl Hungáriát  Fotó: Benkő Sándor

Mint korábban több fórumon is kihangsúlyoztuk, a felszámolás megkezdésének első és talán legnehezebb döntése az üzemelés folyamatosságának fenntartása volt, illetve annak a körülménynek, likviditási helyzetnek a megteremtése, mely a vevők számára a bizalmat, a megszokott magas minőségben és pontos határidőben történő szállítást, kiszolgálást garantálta, áll az írásban, amely szerint az elmúlt hónapokban a felszámoló mindent elkövetett, hogy az Eybl Hungária Kft. gyártási kultúrája fennmaradjon. Ezen erőfeszítések eredményeként vevőpartnerünktől az elmúlt időszak szállításaira kiváló minősítést kaptak. 

Ez azonban csak az érem egyik oldala. A másik, hogy a válság hatására az Eybl partnereinek is jelentős mértékben csökkent a termelése, ennek nyomán pedig okszerűen visszafogták a megrendeléseiket. Az Eybl így  a múlt hónapban ismét komolyabb létszámleépítésre kényszerült:  Jánosházán 40, Lentiben 104, Nagykanizsán 70,  Körmenden pedig további 20 munkavállaló veszítette el az állását.

A Vectigalis Zrt. már idézett tájékoztatója szerint a partnerek megrendelései alapján a jelenlegi létszám (540 fő) számára hosszabb távon  biztosítható a munka, a tájékoztató anyag ugyanakkor arra is kitér, hogy a mostani helyzet a gazdasági racionalitás miatt logikusan azt a döntést vonná maga után, hogy egy telephelyre vonjuk össze a konfekciós tevékenységet.

A Vectigalis megítélése szerint ez a döntés azonban csak rövid távú megoldást eredményezne, s nem szolgálná a felszámolás alatt álló szervezet legkedvezőbb áron való értékesítését. Erre az egész  társaság egyben és működésben tartása ad nagyobb esélyt. 

Egyrészt, mert a legnagyobb vevők ragaszkodnak az általuk auditált telephelyekhez,  másrészt: egy jövőbeli konjunktúra esetén hiába emelkednének a megrendelések, az elvesztett szakképzett munkaerő miatt egy-egy bezárt egységnél nem, vagy csak rendkívüli nehézségek árán lenne újra felépíthető a termelés. A gyártás másik telephelyre történő áthelyezése ráadásul rendkívül feszült emberi konfliktusokkal is járna. 

A   felszámoló a fentiek figyelembevételével, s persze bízva a piaci feltételek kedvező alakulásában, úgy határozott, hogy változatlan formában, a kapacitás-igényhez igazított létszámmal mind a négy  telephelyet működteti, és a céget így kínálja fel értékesítésre. Ez azóta meg is történt, augusztus végére pedig az is kiderül, hogy akad(t)-e vevő a cégre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!