Harc a kaukázusi Zala megyéért: egy éve tört ki a grúz-orosz háború

2008. augusztus 7-én éjjel - a pekingi nyári olimpiai játékok megnyitójának előestéjén - a grúz haderő tüzérségi támadást indított a Zala megye nagyságú, kevesebb mint 100 ezer lakosú szakadár terület székhelye, Chinvali ellen. A grúz alakulatok másnap elérték a városközpontot, és a következő napokban heves harcok dúltak Chinvaliban és környékén a grúz erők és a keskeny Roki-alagúton keresztül Dél-Oszétiába átdobott, egyre nagyobb létszámú orosz katonai erő között.

MTI

Orosz lapok a tavalyi grúz-dél-oszétiai konfliktus évfordulóján

Újra háború van a Kaukázusban, ezúttal első sorban információs háború, de a lövöldözések is kiújultak a grúz-dél-oszét határon, Dél-Oszétiában pedig az újjáépítésnek alig van látható nyoma, noha Oroszországnak sokba került maga a háború, és a rekonstrukcióra nagy segélyeket adott - ez az alaphangja a pénteki orosz lapokban a tavalyi konfliktus évfordulója alkalmából közölt cikkeknek.

A Vedomosztyi című gazdasági napilap "Robbanásveszélyes évforduló" című cikkében arról írt, hogy ma információs háború zajlik az egy évvel ezelőtt szembeálló felek között, kölcsönösen provokációs szándékokkal vádolják egymást, egyre élesebb a retorika, és fokozódik a feszültség.
    
A Vedomosztyi külön írásban összegezte, mibe került az "ötnapos háború" Oroszországnak. Eszerint a harcokban 64 orosz katona és tiszt, valamint 160 dél-oszétiai civil vesztette életét. Az öt nap mintegy 12,5 milliárd rubelbe - az akkori árfolyamon fél milliárd dollárba - került Moszkvának. Emellett hivatalos közlés szerint 4, nem hivatalos adatok szerint 6 Szu-25 repülőgépet vesztett az orosz légierő, s ezek mindegyike mintegy 11 millió dollárba került.
    
"A közvetlen költségek azonban csupán a győzelem árának kisebbik részét teszik ki. A háború napjaiban több mint 10 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki az országból, a valutatartalékok 16,4 milliárd dollárral csökkentek, s a rubel árfolyama 2 százalékkal esett vissza. Túl ezen Oroszország csak a szövetségi költségvetésből 10 milliárd rubelnyi - tavaly augusztusi árfolyamon 400 millió dollárnyi - segélyt nyújtott Dél-Oszétiának, de a különféle forrásokból származó segélyek összegét szakértők mintegy 800 millió dollárra becsülik. Vagyis Oroszországnak a háború csak a közzétett adatokat figyelembe véve is mintegy 27,7 milliárd dollárjába került, ami a várható jövő évi költségvetési hiány harmadát teszi ki, a minap pedig újabb 10 milliárd rubeles segélyt jelentettek be, s még orosz katonai támaszpontok is épülnek Dél-Oszétiában" - írta a lap.
    
Az Izvesztyija a háború idején és idén augusztus elején készült képeket közölt, s lemondóan állapította meg, hogy a mostani képeken golyónyomokat viselő romok láthatók. Az írás címe: "Chinvalit egy éven át bombázták pénzzel, de ennek semmi nyoma nincs".
    
A legélesebb hangon a Moszkovszkij Komszomolec szól a pénz eltűnéséről. Úgy ítéli meg, hogy az orosz kormány által Dél-Oszétiának adott összegeknek végleg búcsút kell mondani. Hozzáteszi: nem tudni, az összeg mekkora részét lopták szét már Moszkvában és mennyit Chinvaliban, de az eredmény egyértelmű. "Romok vannak, pénz nincs, és nincs kitől megkérdezni, hogy hová lett, hiszen Dél-Oszétia független állam, amelyet mi ismertünk el, s az orosz hatóságoknak ott nincs hatalma. Mi adjuk a pénzt, ők elveszik, de hogy mit kezdenek vele, az már úgymond nem a mi dolgunk" - írta a lap.
    
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezetnek az évforduló kapcsán kiadott jelentése rámutat: a konfliktus során mintegy 192 ezer ember menekült el. Az Oroszországba érkezett közel 40 ezer ember közül négyezer, a térségből távozó 138 ezer grúz közül pedig mintegy 30 ezer nem tudott még visszatérni otthonába, s a visszatértek közül sokan nem jutnak földjeikhez, kertjeikhez. A jelentés szerint az egyik legsúlyosabb gondot a pontos demarkációs vonal hiánya okozza.

Szaakasvili: fennáll egy újabb kaukázusi háború veszélye

Továbbra is fennáll egy súlyos katonai összecsapás veszélye Grúzia és Oroszország között - jelentette ki Miheil Szaakasvili grúz elnök a tavalyi kaukázusi háború első évfordulóján a német ARD televízióban pénteken.Szaakasvili emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egy évvel ezelőtt azt ígérte: "valemely testrészeinél fogva fellógatja" a grúz elnököt.
    
Sajtóbeszámolók szerint Putyin azt mondta a háborús felek között közvetíteni próbáló Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy "a tojásainál fogva" fogja felakasztani a grúz államfőt.
    
Az ARD reggeli magazinműsorában Szaakasvili Oroszországot vádolta a tavalyi fegyveres konfliktus kirobbantásáért. "Ki kell mondanunk, hogy Oroszország kezdte. Az orosz vezetés a háborúval megpróbálta megdönteni a grúz kormányt és megfojtani a grúziai demokráciát" - fejtegette az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva nem járt sikerrel, fő célját nem érte el.  
    
Határozottan visszautasította Szaakasvili azt a felvetést, hogy a tavaly augusztusi háborút az Oroszország támogatását élvező, szakadár Dél-Oszétia elleni grúz támadás robbantotta volna ki.


Egy évvel a dél-oszétiai grúz-orosz villámháború után továbbra is robbanásveszélyes a helyzet a Dél-Kaukázusban

2008. augusztus 7-én éjjel - a pekingi nyári olimpiai játékok megnyitójának előestéjén - a grúz haderő tüzérségi támadást indított a Zala megye nagyságú, kevesebb mint 100 ezer lakosú szakadár terület székhelye, Chinvali ellen. A grúz alakulatok másnap elérték a városközpontot, és a következő napokban heves harcok dúltak Chinvaliban és környékén a grúz erők és a keskeny Roki-alagúton keresztül Dél-Oszétiába átdobott, egyre nagyobb létszámú orosz katonai erő között. 
    
Az orosz légierő eközben grúziai célpontokat támadott, és az orosz fekete-tengeri flotta blokád alá vonta a grúz partvidéket.
    
A túlerőben lévő orosz katonaság 10-én estére visszaverte a grúzokat Chinvaliból, és a déloszét határt átlépve grúz törzsterületen nyomult előre. A grúz katonai erőket a déloszét határtól alig több mint 20 kilométerre, Gori városában vonták össze, de augusztus 12-én este már innen is visszavonulásra kényszerítette őket az orosz offenzíva, amely Tbiliszitől 34 kilométerre, Igojetinél állt meg. Közben jelentéktelen összecsapások után a grúz katonák kivonultak a másik szakadár területről, Abháziából is.
    
A Nicolas Sarkozy, a soros EU-elnök Franciaország államfője közvetítésével tető alá hozott tűzszünet és a - teljesen csak október elején befejeződött - orosz visszavonulás ellenére a térségben ma is igen feszült a helyzet, megfigyelők szerint fennáll a veszély, hogy újabb fegyveres konfliktus tör ki. 
    
Oroszország már tavaly augusztus végén elismerte Dél-Oszétia és Abházia egyoldalúan kinyilvánított függetlenségét, és több ezer katonát állomásoztat a két területen. Mi több, katonai támaszpontok létesítését tervezi ott. Noha a romokat a határ grúz oldalán jórészt eltakarították, és szinte teljesen befejeződött az újjáépítés, helyszíni tudósítások szerint Grúzia Dél-Oszétiával szomszédos vidékén az emberek komolyan tartanak egy újabb orosz támadástól. Jellemző, hogy melegen üdvözölték az Európai Unió több mint 200 fős tűzszüneti megfigyelő misszióját. Az október óta működő misszió a huszonheteknek a koszovói után a második legjelentősebb hasonló vállalkozása.
    
Ha újabb nagyobb fegyveres konfliktus valószínűleg nem is tör ki a közeljövőben, a grúziai helyzet így is elég ingatag ahhoz, hogy megrendüljön az a kép, amely szerint a kaukázusi ország az Európába szánt kőolaj és földgáz biztonságos tranzitútvonala. 
    
Grúzia stratégiai helyen fekszik, az energiahordozókban gazdag kaszpi-tengeri és közép-ázsiai térséget Európával összekötő folyosóban. Noha a legrövidebb út Örményországon át vezetne, a politikai realitás - Jerevánnak Törökországgal és Azerbajdzsánnal fennálló vitája a múlt század eleji örmény népirtásról, illetve a Karabah hovatartozásáról - kizárja, hogy a kőolaj és a földgáz erre jusson el Európába.
    
Mint arra Susanne Nies, a brüsszeli nemzetközi kapcsolatok francia intézetének igazgatója a Le Figaro című párizsi lapban a tavalyi dél-oszétiai háború után rámutatott, Oroszország megtehette volna, hogy megrongálja a Baku-Ceyhan olajvezetéket vagy párját, a Baku-Tbiliszi-Erzurum gázvezeték grúziai szakaszát, de nem tette, feltehetően azért, mert nem akarta rontani politikai imázsát.
    
A vezetékek tehát nem rongálódtak meg a tavalyi háborúban, a fegyveres konfliktusnak azonban szerepe lehetett abban, hogy Azerbajdzsán június végén megállapodott Oroszországgal 500 millió köbméter gáz eladásáról. A szállítás jövőre indulhat. 
    
A Gazprom orosz állami gázipari óriás bejelentette, hogy jogot szerzett az azeri Sah-Deniz gázmezőn második ütemben kitermelendő gáz megvásárlására. Ezt a mezőt szemelték ki az egyik olyan forrásnak, amelyből meg lehetne tölteni az Oroszországtól való energiafüggés mérséklését célzó Nabucco gázvezetéket. Richard Morningstar, az amerikai elnök eurázsiai energiaügyekkel foglalkozó különleges megbízottja nemrégiben kijelentette, hogy a Sah-Deniz II nélkül a Nabucco nem lehet életképes. Az ingatag grúziai helyzet megfigyelők szerint szerepet játszhat abban, hogy Baku Kelet és Nyugat között egyensúlyozva diverzifikálni próbálja gázexportját.
    
A háború további következménye, hogy - mint azt Giorgi Kucisvili, a fegyveres konfliktusokat kutató tbiliszi nemzetközi központ igazgatója kifejtette - "meghatározatlan időre kitolódott, az is lehet, hogy örökre elveszett a lehetőség Grúzia területi egységének helyreállítására". Emellett, úgy tűnik, elszállt az esélye a grúz NATO-csatlakozásnak is, amelyet pedig Miheil Szaakasvili grúz elnök olyannyira szorgalmaz bő öt és fél évvel ezelőtti hatalomra jutása óta folyamatosan.
    
A fegyveres konfliktus nyomán erőteljesen lehűlt a nyugati országok és Oroszország viszonya, azonban a Moszkvának címzett heves nyugati - elsősorban amerikai - bírálat mára visszafogottá vált. Júniusban újraindult a háború után felfüggesztett NATO-orosz párbeszéd, a januárban hivatalba lépett új amerikai elnök, Barack Obama pedig meghirdette az orosz-amerikai viszony "újraindításának" programját.
    
Igaz, hogy Grúzia jórészt amerikai segítséggel szervezte újjá hadseregét a háború óta eltelt egy évben - a grúz katonaság mostanra orosz illetékesek szerint jobban föl van fegyverezve, mint volt a harcok kirobbanása előtt -, Tbiliszi azonban hírek szerint elégedetlen, mert Washington nem tett eleget annak a kérésnek, hogy szállítson harckocsi-elhárító és légelhárító fegyvereket Grúziának.
    
Washington igyekszik egyensúlyozni, úgy javítani a viszonyt Moszkvával, hogy közben ne idegenítse el magától grúz szövetségesét. Mindenesetre kicsi az esély rá, hogy Obamáról utcát neveznek el Tbilisziben, ahogy az négy éve hivatali elődjével, George W. Bushsal megesett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!