2009.08.03. 07:16
Ízes és illatos gurigák vására
Sajtoskál - Nincsen annak semmi baja, kinek van kenyere, sajtja. Akár ezt a népdalstrófát is dúdolhatták volna a jubileumi sajtfesztivál résztvevői; kenyér is akadt, de főleg sajtok sorjáztak a standokon. Jobbára messziről jöttek kínálták a válogatott finomságokat, megyénket mindössze a répcelakiak képviselték.
A kapuvári Cserpes Sajtműhely alkalmazottja, Dóczi Géza is arról panaszkodik, hogy családi vállalkozásként nehéz betörni a multicégek uralta piacra.
- Bevált az ötlet, hogy a saját termékeinket saját bolthálózaton keresztül értékesítsük. Ez mozgóboltot jelent, speciális autókkal járjuk a vidéket, Vas megyében is jelen vagyunk. A rendszerváltást követően napi ezer liter tejet vásároltunk föl, ma ez 10-15 ezer literre növekedett. A kapuvári feldolgozónk több mint ezer négyzetméteres, mintegy száz embert foglalkoztatunk. Nemcsak sajtokat – például a különleges pácban érlelt, csak grillezés után fogyasztandót – gyártunk, hanem egyéb tejtermékeket is. Arról vagyunk híresek, hogy tartósítószer- és adalékanyag-mentesek a termékeink.
Míg a Cserpes autói a településeket járva kínálják a finomságokat, a kőröstetétleni Kőröstej Kft. a termékeinek kétharmadát exportálja. Az igazgató, a sajtlovag Kecskés Péter három éve vezeti a céget.
- Huszonöt évig voltam a répcelaki sajtgyár technológiai igazgatója, három éve váltottam. Azt a célt tűztük ki a munkatársakkal, hogy rövid időn belül az ország legnagyobb sajtgyártója leszünk. Ma elmondhatom, ez a tervünk sikerült. Tavaly például 14 ezer tonna sajtot készítettünk. Naponta 300 ezer liter hazai tejet dolgozunk fel. A Hóvirág sajtot pedig az országban egyedül mi gyártjuk.
Ha az előbb említett mennyiségeknek még a közelébe sem érhetnek, a Szigetközi Kecskefarm tulajdonosainak is van mire büszkének lenniük.
- Pálpusztai jellegű érlelt sajtunk, a Burjáni csemege rendszeresen első helyezést ér el országos versenyeken – mondja Németh Szabina. Az ifjú hölgy édesapja dunaszigeti vállalkozásában dolgozik. – Száz kecskét tartunk a farmon, sajtot, túrót, körözöttet csinálunk a tejből a mikrosajtüzemben. A termeléstől az értékesítésig mindent magunk végzünk. Lefejünk naponta 85-90 liter tejet, háromnaponta sajtot készítünk.
Az ifjú gazdasági agrármérnök hölgynek nem derogál kecskét fejni, igaz, erre most ritkábban jut ideje: kecsketenyésztésből írt diplomamunkája után e témából doktorál hamarosan.