Robbanások Bagdadban: tucatnyi halott, több száz sebesült

Bagdad - Hat pokolgép-, illetve aknarobbanás történt szerdán fontos bagdadi intézmények közelében, és ezek legalább 75 ember halálát okozták, 310-en pedig megsebesültek - közölték az iraki hatóságok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Azóta, hogy az amerikai erők június végén kivonultak az iraki városokból, ez a legvéresebb nap a fővárosban. A legpusztítóbb robbanás a külügyminisztérium épületegyüttese mellett történt, amelynek egyik, tízemeletes tagja súlyosan megrongálódott. 

Az épületegyüttes a szigorúan védett "zöld zónán" kívül, annak közvetlen közelében található. Csak ebben a robbanásban több tucatnyi ember halt meg - sokan közülük a berobbanó üvegektől vesztették életüket -, és több mint száz megsebesült. 

A halottak között sok újságíró és minisztériumi alkalmazott van. A robbanás hatására betörtek az ablakai az iraki parlamentnek, amely már a zöld zónán belül van, illetve megsemmisült több tucatnyi gépkocsi az utcán.



Civilek és rendőrök állnak kiégett személyautók között a bagdadi külügyminisztérium épülete előtt, miután több pokolgép-, illetve aknarobbanás történt fontos intézmények közelében az iraki fővárosban. 

Az ENSZ biztonsági szolgálata közölte, hogy robbanás történt a világszervezet épületegyüttese mellett is, amely a zöld zónán belül található. Lehet, hogy aknagránát csapódott be az épületbe - tették hozzá.

Robbanások történtek a pénzügyminisztérium épülete és a központi kormányépület közelében is. A pénzügyminisztériumnál történt robbantás egy hidat is megrongált. Az ott megsebesületk száma több mint kétszázra tehető - közölték kórházi illetékesek.

A támadásokat valószínűleg összehangoltan követték el, helyi idő szerint délelőtt 10 órától kezdődően gyors egymásutánban. Volt olyan pokolgép, amelyet személyautóban, illetve teherautóban helyeztek el.

Az iraki hadsereg szóvivője közölte, hogy a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor vezette, feloszlatott Baasz Párt volt tagjait gyanúsítják a támadások elkövetésével.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!