Romagyilkosságok: a rendőrfőkapitány szerint vége a sorozatnak - Robbanás előtti helyzet Tatárszentgyörgyön

Budapest - Az országos rendőrfőkapitány úgy véli, hogy a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogása után véget ért ez a bűncselekmény-sorozat. Bencze József erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kérdésre válaszolva beszélt kedd este.

MTI

Indulatok a felszín alatt

Az országos rendőrfőkapitány azt is elmondta, hogy "az indulatok persze a felszín alatt megvannak", majd hozzátette: a nyomozás során sok előítéletességgel találkoztak, ami őt és a kollégáit "nagy mértékben aggasztja". "A romaproblémát, mint előítéletesség problémát" azonban nem a rendőrség tudja "gumibottal megoldani", noha nekik is van ebben jelentős feladatuk - mutatott rá.
 
A rendőrség ezzel együtt "nem dughatja homokba a fejét", éppen azért, hogy "ne legyenek önbíráskodások, nyugodjon meg (...) az ország". Most már egy másik időszak következik, a valódi megoldásokat kell megtalálni, és ebben a romának és nem romának is megvan a maga felelőssége - fogalmazott.

Elmondta,hogy a házkutatások során hat olyan fegyvert foglaltak le, amelyek kaliberre és típusra hasonlóak, mint amilyenekkel a bűncselekményeket elkövették, ugyanígy a lőszerek is hasonló típusúak. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szakértő néhány napon belül megállapítja, ezek a fegyverek azonosak a bűncselekményeknél használtaknál.

Valószínűsítette egyúttal, hogy "még kell fegyvereket keresni", hiszen az eddig megtaláltakat is elrejtették, illegálisan tartották. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: 16 helyen tartottak házkutatást, ennek során lefoglaltak három gépjárművet is, amelyek között viszont nem található fekete terepjáró. Azt is vizsgálják, hogy a lefoglalt járműveket használták-e a bűncselekményeknél.
    
A megtalált térképekkel kapcsolatban közölte: részben be voltak rajtuk jelölve a bűncselekménnyel érintett helyek, más jelzéseket pedig a továbbiakban kell megfejteniük a nyomozóknak.
    
Bencze József azzal kapcsolatban, hogy hat embert fogtak el, de csak négy került előzetes letartóztatásba, azt mondta, hogy a másik két elfogott embert elszámoltatták, de olyan körülmény, amely megalapozta volna a gyanúsításukat, nem merült fel. Hozzátette: ennek ellenére nem kizárt, hogy a későbbiekben tanúként még kihallgatják őket.
    
Azt is elmondta, hogy a négy ember között ott van a bűncselekmény-sorozat irányítója is, de azt, hogy konkrétan melyikük az, nem adott választ.
    
A motivációra vonatkozó kérdésre vonatkozóan azt mondta: "van politikai előélete a csoport néhány tagjának", de erről többet nem kívánt közölni. A témát firtató kérdésre - miszerint ez valamilyen politikai csoportosuláshoz való tartozást jelent-e - azt mondta: 'kifejtette politikai véleményét, tartozott valahová", de azt nem árulta el, hogy melyik gyanúsítottról, vagy gyanúsítottakról beszél.

 A tatárszentgyörgyi polgármester szerint rendőrök kellenének a faluba

 Valaki irányíthatta, pénzelhette a háttérből a kilenc helyszínen, többek között Tatárszentgyörgyön is romákra támadó gyilkosokat, akikről csak akkor állítható majd bizonyosan, hogy megegyeznek a napokban letartóztatott négy férfivel, ha beismerő vallomást tesznek - híresztelik az emberek Tatárszentgyörgyön a polgármester szerint. A falu vezetője soha nem tapasztalt feszültségekről tájékoztatta kedden az MTI-t.

Berente Imréné elmondta: nem nyugtatta meg a településen élőket "az állítólagos  sorozatgyilkosok" elfogásának híre. Sokan további támadásoktól tartanak mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy valóban az őrizetben lévők követték el a bűncselekményeket, s nincsenek társaik, netán megbízóik. 
    
A polgármester hozzátette: a félelemnél is nagyobb baj, hogy míg a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság előtt békében éltek egymás mellett a romák és nem romák, addig az utóbbi hónapokban robbanásig kiéleződött közöttük a feszültség. A falu roma lakosainak egy része úgy gondolja: bármit megengedhet magának. Néhány fiatal például okmányok nélkül száguldozik a cigánysoron a nemrég nagy anyagi erőfeszítéssel megépített új úton, mások lopják a kukoricát, amit a földek tulajdonosai szinte éjjel-nappal őriznek. Félő, hogy előbb-utóbb egymásnak ugrik a két tábor - tette hozzá a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy még rendőr sincs Tatárszentgyörgyön.
    
A polgármester elmondta: a helyi képviselőtestület levélben kérte a miniszterelnök segítségét legalább két rendőr kirendelése érdekében, ám a Miniszterelnöki Hivatal februári válaszlevelében csak annyit közöltek, hogy a kérést az önkormányzati miniszternek továbbították. Azonban azóta is csak az egyetlen helyi körzeti megbízott birkózik a "többemberes" feladattal - tette hozzá Berente Imréné. 
    
A romák egy ideig járőröztek és olykor önbíráskodásba hajlóan "kirángatták a járművekből" a szerintük "gyanús" terepjárók utasait, ezért ezt a módszert le kellett állítani - közölte a polgármester. A lakosság egyik része a további támadások, másik része a megtermelt kukorica "lábra kelése" miatti félelmében vár rendőri védelmet, s izzik a parázs a faluban a visszautasított óvodaépítési pályázat nyomán előállt helyzet miatt is - mondta Berenténé. A 75 férőhelyes óvodába a törvény szerint a hátrányos helyzetű gyermekeket mindenképp fel kell venni, márpedig a 132 igénylő 40-45 százaléka roma, vagyis megfelel a kritériumnak. Kit utasítsak vissza ebben a feszült helyzetben? - tette fel a kérdést a polgármester. Romát vagy hátrányos helyzetű magyart? Úgy tűnik, csak akkor figyel oda mindenki egy település lakóira, ha tragédia történik - összegezte véleményét a település elöljárója.
    
2009. február 22-én éjjel feltehetően Molotov-koktéltól lobbant lángra egy romák lakta ház Tatárszentgyörgyön. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, kislányát súlyosan megsebesítették.

Több száz cigány tervezi kivándorlását

 Több száz aláírással ellátott kérelemmel fordultak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökéhez fővárosi és vidéki romák a napokban, hogy segítse kivándorlásukat a népcsoportot ért sorozattámadások és a diszkrimináció miatt - tájékoztatta az MTI-t kedden Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke.

Kolompár Orbán elmondta: roma származású emberek azt kérik tőle, hogy "olyan igazolást adjon ki számukra, hogy ők  Magyarországon politikai üldözöttek, és sorozatos terrortámadásnak vannak kitéve". A roma vezető közlése szerint erre csak az OCÖ közgyűlésének felhatalmazásával tehet eleget, de mint fogalmazott, nem a kivándorlás, az ország elhagyása jelentheti a probléma megoldását.
    
Az MTI-hez is eljutott egy olyan aláírásgyűjtő ív, amelyen mintegy százötven ember aláírása és adatai szerepelnek az alábbi szöveg alatt: "aláírásommal kinyilvánítom és tiltakozom a magyarországi cigányságot ért sorozatos terrortámadások és diszkrimináció miatt, és ezért Magyarországról el kívánok költözni". Lehetséges célállomásként Kanadát jelölték meg, de Anglia, Svédország, Dánia, az Egyesült Államok és Belgium is szerepel az íven.
    
Az egyik aláíró, Báder András az MTI-nek azt mondta: családja és rokonsága félelemben él a cigányságot ért sorozattámadások miatt, a jövőjük pedig kilátástalan a hétköznapi életben tapasztalható diszkrimináció miatt. Kijelentette: a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjainak elfogása még nem garancia arra, hogy nem lesznek újabb gyilkosságok, fenyegetések a cigányság ellen. Báder András szerint "nem alaptalanul félnek" a vidéken élő romák attól, hogy lesznek követőik a most elfogottaknak.
    
Farkas József, aki szintén aláírta a kérelmet, az MTI-nek úgy fogalmazott: félelemmel tölti el őket, hogy Magyarországon megerősödött a szélsőjobboldal, újraalakult a magyar gárda, és parlamenti tényező lehet a Jobbik a maga radikális ideológiájával. Közlése szerint szervezett formában kívánnak - lehetőleg a tengerentúlra - kivándorolni, ehhez kérnek "politikai segítséget" az OCÖ elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!