Szenzációs DVSC-siker: a Bajnokok Ligája-főtáblára robogott a Loki! (nyilatkozatokkal frissítve)

Budapest - A Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet a Debrecen labdarúgócsapata, miután a Puskás Ferenc Stadionban 2-0-ra nyert kedden a Levszki Szófia ellen, így kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel továbbjutott a selejtező utolsó, negyedik fordulójából

MTI

Herczeg: akaraterő, szép gólok, kis szerencse

Ezek kellettek a keddi, Levszki Szófia elleni sikerhez Herczeg András, a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára jutott DVSC-TEVA klubmenedzsere szerint.

- Az igazat megvallva, a kinti teljesítményünk nagyszerű volt, többet birtokoltuk a labdát, mint most hazai pályán - idézte a klub honlapja a szakembert. - Sokkal több kapura lövésünk volt. Most játékban nem nyújtottunk annyit, de más volt az alaphelyzet, a játékosok kevésbé merték fölvállalni az előre játékot, tudat alatt ott volt bennük, hogy őrizzék az előnyt.

A magyar bajnok edzői stábját vezető tréner szerint a Puskás Ferenc Stadionban rendezett keddi visszavágón a bolgár együttes bizonyította, hogy jó erőkből áll, s az első félidőben rá is kényszerítette akaratát alakulatára, amely azonban más helyzetben is volt, mint az első meccsen, mert ezúttal előnyben futballozott, méghozzá nagyon racionálisan.

A debreceniek több statisztikai mutatóban elmaradtak riválisuktól, sokkal kevesebbet birtokolták a labdát, a kapura lövések, s a szögletek számában sem vették fel a versenyt, ám a mérkőzés góljait - Varga József és Rudolf Gergely révén - ők szerezték.

- Az első félidőben nagy nyomást gyakorolt ránk a Levszki - mondta a meccs talán legjobbja, Varga József a lefújás után. - El kell ismerni, a bolgárok ezúttal szervezettebben játszottak, de a két meccs alapján megérdemeltük a továbbjutást. Élmény volt ilyen közönség előtt játszani.

Bodnár László, a párharc előtt szerződtetett válogatott hátvéd szintén boldogan értékelt:

- Nagyon kemény meccs volt, az első 45 percben akadtak gondjaink, de szerencsére átvészeltük a nehéz időszakot. A Levszki érezhetően nem adta fel még a visszavágó előtt, ezúttal jobban is játszott, s így még nagyobb siker, hogy ismét legyőztük a bolgárokat. Mindegy, hogy a folytatásban mely csapatokat kapjuk, remélem, méltó ellenfelei leszünk bármelyik csapatnak.

A Debrecen második magyar csapatként jutott el a BL-főtáblájára, s a sorsoláson a negyedik "kalapból" húzzák majd ki a nevét Monte-Carlóban, a pénteki Szuperkupa-mérkőzés előestéjén.

- Nem rajtunk múlik, milyen ellenfeleket kapunk, felesleges is találgatni - mondta Herczeg András a lehetséges, vagy esetleg általa vágyott csapatok nevének firtatásakor. - Biztos vagyok benne, hogy mindegyik mérkőzés csodálatos élmény lesz. Nagyon komoly, európai hírű csapatokkal találkozunk, a mieink klasszis játékosok ellen lépnek majd pályára, ez önmagában fantasztikus lesz a számunkra.


Dostanic nem haragszik játékosaira

Ratko Dostanic, a Levszki Szófia labdarúgócsapatának vezetőedzője csalódottan nyilatkozott a Debrecen ellen kedden este 2-0-ra elvesztett Bajnokok Ligája-selejtezőmérkőzés után, de nem kritizálta futballistáit a vereség miatt.

Mindenekelőtt gratulálni szeretnék a DVSC-nek a győzelemhez - mondta a bolgár bajnok trénere. - Mindent kiadtunk magunkból, nem érheti kritika a játékosokat, de csak ennyire futotta.

Dostanic hozzátette, sok hibával futballoztak, ami ezen a szinten megbocsáthatatlan: Végig támadó felfogásban igyekeztünk játszani, rengeteg helyzetet kidolgoztunk, de gólt lőni nem tudtunk. Mindkét hazai találat védelmi hibából született, tudtuk ugyanis, hogy a Debrecen távolról veszélyes, mégsem figyeltünk eléggé ezekre a szituációkra.

A szerb mester hétfőn, a találkozó előestéjén úgy nyilatkozott: úgy gondolja, hogy csapata nem követi el ugyanazokat a hibákat Budapesten, mint az első mérkőzésen, Szófiában, és játékosai képesek lehetnek a győzelem, illetve a továbbjutás kiharcolására a Puskás Ferenc Stadionban.

DVSC-TEVA - Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (2-0)
Puskás Ferenc Stadion, 32 ezer néző, v.
: Claus Bo Larsen (dán)
Gólszerző: Varga (13.), Rudolf (35.)
Sárga lap: Leandro (21.), Ramos (36.), Varga (61.), Dombi (76.), illetve Szarmov (9.), Zé Soares (52.)
DVSC-TEVA: Poleksic - Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro - Szakály (Dombi, 58.), Varga J., Czvitkovics (Fodor, 81.), Ramos - Coulibaly, Rudolf (Oláh, 89.).
Levszki Szófia: Petkov - Minev, Topuzakov, Rabeh, Benzukan - Bardon, Jovov (Dimitrov, 72.), Joaozinho (Teszevszkij, 60.), Szarmov, Zé Soares - Hrisztov (Ortega, 77.).
Továbbjutott: a DVSC-TEVA kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel


Fantasztikus hangulat fogadta a pályára érkező csapatokat. A hátrányban lévő Levszki kezdett agresszívebben, és az 5. percben kis híján megszerezte a vezetést, de a kapufa kisegítette Poleksicet. A lassacskán magukhoz térő debreceniek nem sokkal később egy formás jobb oldali akció végén pompás Varga-bombával megszerezték a vezetést. 

A találat után tudatosan visszahúzódó magyar bajnok gyors ellentámadásokkal próbálkozott a labdát többet birtokló vendégek ellen, de ezek igazi veszélyt egy ideig nem jelentettek Petkov kapujára. A 35. percben aztán a Herczeg-tanítványok ismét mattolták a vendégeket egy távoli lövéssel. Rudolf - Vargát lemásolva - óriási gólt lőtt a bal felső sarokba. A magyar szurkolók már az első félidőben elkezdtek hullámozni örömükben, nem is alaptalanul, mert a Loki okos játékkal növelte összetettbeli előnyét.


A bolgár csapat brazil játékosa da Silva Zé Soares és Varga József küzd a labdáért a Bajnokok Ligája-selejtezőjének 4. fordulójában a DVSC-TEVA és a Levszki Szófia visszavágó mérkőzésén, a Puskás Ferenc Stadionban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Stabilan állt a lábán a debreceni védelem a második játékrészben is. Nem okozott nagyobb gondot a fölényben játszó vendégek támadásainak semlegesítése. A félidő közepén inkább a mezőnyben folyt a játék, ekkor nem volt látványos a mérkőzés. Poleksic kapus több alkalommal hárította magabiztosan a nem túl acélos bolgár lövéseket. 

A Levszki játékosai a végén sem álltak le, ám kísérleteik továbbra is eredménytelenek voltak, így néha már durvasággal "enyhítették" a BL-búcsú okozta csalódottságukat. A mérkőzést megelőző napon, hétfőn amikor a kivetítőt próbálgatták, a"tesztüzemmód" során 2-0-s hazai sikert jövendölt a szerkezet kezelője.


A debreceniek öröme a lefújás után: belőtték magukat a topligába  MTI Fotó: Illyés Tibor

A BL-főtáblára jutott Debrecent a mérkőzés végén felállva  köszöntötte a Puskás Stadion boldogságban úszó közönsége. A hajdúsági futballisták a lefújást követően tiszteletkörrel köszönték meg a buzdítást.

A legrangosabb európai kupasorozat főtábláján, azaz a csoportkörben eddig egyszer játszott magyar csapat: 1995-ben a Ferencváros két győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel a később döntős Ajax Amsterdam, továbbá a Real Madrid mögött, de a Grasshoppers előtt a kvartett harmadik helyén zárt.

BL-selejtező, 4. (utolsó) forduló, visszavágók:

Bajnokok ága:
Maccabi Haifa (izraeli)-Salzburg (osztrák) 3-0 (1-0)
Tj.: Haifa, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel

FC Zürich (svájci)-FK Ventspils (lett) 2-1 (1-1)
Tj.: a Zürich, kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel

Nem bajnokok ága:
RSC Anderlecht (belga)-Olympique Lyon (francia) 1-3 (0-3)
Tj.: a Lyon, kettős győzelemmel, 8-2-es összesítéssel

Atlético Madrid (spanyol)-Panathinaikosz (görög) 2-0 (1-0)
Tj.: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel

 A másik öt párharc visszavágóit szerdán rendezik, míg a csoportkör sorsolását Monacóban tartják csütörtökön 18 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!