A közös szülőföld szeretet tartja össze őket - Amatőr festők munkáiból nyílt kiállítás Körmenden

Körmend - A Fehérvári Vasiak Baráti Körébe tartozó amatőr festőknek nyílt kiállítása szombaton délelőtt Körmenden a városi kiállítóteremben. Évszakok - tájak címmel az érdeklődők a vasi falvak jellegzetességeit is megszemlélhették a falakon.

Bajdó Bettina

Kovács László, Máthé János és dr. Surányi István festők kiállításán Nagy Géza, a baráti kör elnöke pár mondatban bemutatta az egyesületet, mely 1998-ban alakult meg. Megtudhattuk, hogy az egyesület tagjai egykor Vas megyében éltek, itt születettek vagy itt töltötték iskolás éveiket, majd később Székesfehérváron vagy annak környékén telepedtek le.

- Az egyesületünk tagjai kedvelik a művészetet - folytatta az elnök - mi pedig próbálunk segíteni, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Vas megye minden területéről van tagunk, s összetart bennünket az, hogy tudjuk, mi a különbség az itthon és az otthon között. Tudjuk, hogy mit jelent elkerülni a szülőföldről, s másutt megalapozni az életet. 



A kiállított alkotásokat olyan művészek festették, akik autodidakta módon sajátították el a festészetet
Fotó: Jámbori Tamás

Az elnök után dr. Vörös Ottó főiskolai tanár, a nyelvtudományok kandidátusa nyitotta meg a kiállítást. Beszédében hangsúlyozta a közös szülőföld fontosságát.

- A közös szülőföld sokkal hamarabb egymás felé vonzza az embereket, mint bármi más - mondta a tanár. - Ez egy nagyon szoros kapcsolat, mely végigkíséri egész életén az embert. Egy biztos hely, ahová mindig visszatérünk. Ha élnek a szüleink, akkor a szülői házban, ha nem, akkor a temetőben látogatjuk meg őket.

A tanár hozzátette: a képi ábrázolás az ember sajátos kifejezésmódja, a képzőművészet a valóságról szól. A képekről a körülöttünk lévő világ, emberek, tárgyak tekintenek vissza ránk. A művészek azon túl, hogy visszaadják, amit látnak, gondolatokat is ébresztenek bennünk munkájukkal.

- Én a festészetet a költészethez hasonlítom - emelte ki a tanár -, hiszen a művész ugyanazt mondja el a kezével a képeken, mint a költő a nyelvvel a versekben.  Bár a tárlaton amatőr festők munkáit látjuk, ez nem azt jelenti, hogy kontárokét. A művészek autodidakta módon sajátították el a festészetet, ez alkotásaikon nem látszik meg. A falakról vasi objektumok, őrségi tájak, helyi műemlékek néznek vissza ránk, s a természet szépségét is ábrázolták a festők.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!