Állatfarm a Weöres Sándor Színházban.

Szombathely - Dömötör Tamás vezetésével ezúttal Orwell Állatfarmját írják át (vagy újra) a színészek a Weöres Sándor Színházban. Tegnap próbát néztünk - október 30-án lesz a premier a kamaraszínházban.

Ölbei Lívia

Jordán Tamás a főnök, az Őrnagy szerepében improvizál; közben Mátis Inez, a rendező asszisztense mindent lejegyez. Ezekből a szövegekből, mondattörmelékekből, monológokból, percről percre, napról napra élőben alakuló, szöszmötölve, vitatkozva, álláspontokat ütköztetve csiszolódó dialógusokból tisztul le majd a végleges szöveg.

Aki látott már Dömötör Tamás-rendezést, most örömmel állapíthatja meg, hogy Döme milyen következetesen építi, fejleszti és működteti egyedi, kísérleti - és mégis kifejezetten populáris színházi világát. Aki még nem látott Dömötör Tamás-rendezést, az Állatfarmot (ha ez lesz egyáltalán az előadás címe) föltétlenül meg kell néznie: ámulatba ejtő felfedezésekben, felismerésekben lesz része. A munkamódszer a Czukor Show-t és a Szerelmes Balázst idézi. Vagyis: végy egy jó szöveget (az említett esetekben egy Füst Milán-tragédiát, illetve egy filmforgatókönyvet), aztán alaposan, de tényleg alaposan rugaszkodj el tőle.

Most Orwell Állatfarm című klasszikus kisregény-példázata (mondjuk a hatalom és az ember természetéről) az ugródeszka. Döme azt mondja, réges-régóta motoszkál benne a terv, hogy az Állatfarmot valamikor, valami módon színpadra kellene vinni - de most elsősorban a színészek, a jól kiosztható szerepek okán választotta éppen ezt az alapanyagot. Más kérdés, hogy a benne megfogalmazott problémacsomag értelmezése, pontosabban az Orwell által - ráadásul prózában - megrajzolt világ kontúrjainak áthúzása, filmesítése, színháziasítása; dömésítése miféle felismerésekkel jár: itt és most. Online.

Döme állatfarmján a fikció szerint egy pornófilmes csapat ügyködik, amely elől a forgalmazó (a támogató, a tulajdonos) elzárta a pénzcsapot. A főnök (amint láttuk) ezen a ponton föladja: távozik. Itt kezdődik a bonyodalom.

Döme azt mondja, nagyon fontos, hogy ezen a ponton mi hangzik el először: Az első, hogy kimondjuk: Akkor most mi van, gyerekek? Holnap jövünk?

Önismereti, lélektani tanulmánnyal (vagy tréninggel) ér föl, ahogy a magukra maradt szereplők - ki-ki vérmérséklete, habitusa szerint - apró gesztusokkal, hallgatásokkal, félmondatokkal megszüntetik, fokról fokra föloldják a főnök helyén keletkezett vákuumot. Ahogy fölspannolják magukat az életben maradásra. (Emlékszünk Orwellre: minden állat egyenlő , legalábbis eleinte.)

A tét nagyon nagy - meglátjuk, a Weöres Sándor Színházban mi lesz belőle. Premier: október 30-án, az Akacs Mihály utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!