Kunduzi légicsapás: rabolt benzint osztottak a tálibok, amikor szétlőtték a tartálykocsikat

Washington - Egyetlen forrásból származó hírszerzési értesülés alapján rendelte el egy német tiszt az afganisztáni Kunduz tartományban civilek halálát követelő múlt heti NATO-légicsapást, amivel megsérthette a szövetségnek éppen a polgári áldozatok számának csökkentése érdekében felállított szabályait - írta vasárnap a The Washington Post.

MTI

A tekintélyes amerikai napilap értesülése szerint NATO-szakértőknek az ügyben folytatott vizsgálata 125-re becsülte a légitámadás halálos áldozatainak a számát, akik közül legalább két tucat civil volt. Kunduz tartomány kormányzója, Mohammad Omar viszont azt állítja, hogy a támadás 54 emberéletet követelt, köztük hat polgári személyét.
    
Az újság hozzátette, hogy a légicsapást elrendelő tiszt először egy F-15E típusú amerikai vadászgép által készített filmfelvételeket tekintett meg a műveleti központban. A képeken számos pont látszott egy üzemanyag-szállító teherautó körül. A pontok embereket jelentettek, a felvételeken azonban nem volt tisztán kivehető, hogy fegyveresekről volt-e szó.
    
A tiszt ekkor egy afgán informátorától telefonon úgy értesült, hogy a képeken látható valamennyi ember felkelő, mire elrendelte a két elrabolt tartálykocsi elleni légicsapást - fűzte hozzá a lap.
    
A The Washington Post hangsúlyozta, hogy az ilyen döntések egyetlen információforráson alapuló meghozatala az Afganisztánba vezényelt amerikai és NATO-erők új parancsnoka, Stanley McChrystal által felállított szabályokba ütközhet. A regulák célja a polgári áldozatok számának a csökkentése, ezért kikötik például azt, hogy egyetlen hírszerzési értesülés alapján a NATO nem nyilváníthat célponttá lakóépületeket.
    
McChrystal tábornok szombaton "mindenre kiterjedő vizsgálatot" ígért az ügyben.


Afgán rendőr kiégett tartálykocsit néz az észak-afganisztáni Kunduzban 2009. szeptember 4-én, miután a NATO-erők a tálibok által elrabolt két üzemanyagszállító tartályautóra légicsapást mértek, melyekből a tálibok a helyieknek osztották éppen szét az üzemanyagot. A NATO-nak mihamarabb ki kell vizsgálnia az Afganisztánban végrehajtott légicsapást - szorgalmazta Stockholmban David Miliband brit külügyminiszter, aki az Európai Unió külügyminisztereinek kötetlen találkozóján vesz rész. A légitámadásban több mint száz ember vesztette életét. (MTI/EPA/JAWED KARGAR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!