Őrségi szüret: négy ügy, félszáz drogfogyasztó

Körmend – Az őszi szüret idén kicsit másképpen alakult az Őrségben, mint az előző években: szeptemberben tucatnyi településen razziáztak a rendőrök, és nagyon sok érett indai vadkendert foglaltak le.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nyitott ablakok mellett tartott szerdán a Körmendi Rendőrkapitányságon sajtótájékoztatót Szendrődi Barnabás kapitány,  és Tóth János,  a bűnügyi osztály vezetője. Egyszerű oka volt az óvintézkedésnek: a bűnjelként bemutatott majd kétméteres indiai vadkenderek intenzív szagot árasztottak.

A marihuána alapanyagául szolgáló növényeket a legutolsó, szeptember 24-én végrehajtott rendőri akció helyszínén, Nádasd határában találták. A rendőrkapitány azonban időrendben ismertette az elfogásokat.

Szeptember 11-én Nagyrákosról érkezett egy bejelentés a szentgotthárdi rendőrőrsre. A magát megnevezni nem kívánó személy elmondása szerint az esti órákban Nagyrákoson, a helyi  ifjúsági klubban három zalalövői és egy zalaegerszegi lakos kábítószert fog árusítani.

A rejtélyes informátor nem tévedett: a razziázó rendőrök tizenhárom, többségében Zala megye illetőségű fiatalt állítottak elő, mindannyiukat kábítószer fogyasztás gyanújával.  

Egy nappal később Szentgotthárdon hamis tízezressel fizettek egy szórakozóhelyen. Kiderült, néhány nappal korábban is felbukkant ugyanott egy hamis tízezres. Ezen a szálon elindulva a rendőrök eljutottak a helybeli K. J.-hez, aki  a bankókat adta.  Az eset annyiban áll összefüggésben a droggal, hogy a két beváltó korábban vett már marihuánát K. J-től, aki azt ígérte: a hamis pénz beváltásáért füvet kapnak tőle.

A fővárosból Kondorfára költözött egy budapesti hölgy. A nő kábítószerfogyasztó, és Vasban sem hagyott fel szenvedélyével. Nem csoda hát, hogy a körmendi rendőrökhöz több bejelentés érkezett arról, hogy Őriszentpéteren,  és a környező falvakban szervezett bulikban sokan fogyasztanak marihuánát. Szeptember 16-án a rendőrök a kisvárosba is ellátogattak, és  egy partin 11 személyt állítottak elő kábítószer fogyasztás gyanújával.

Az utolsó szeptemberi akció hajnalban volt: a körmendi rendőrök Nádasdon és környékén csaptak le a drogosokra. Húsz személyt állítottak elő, köztük négy fiatalkorút. Az ügyben öt fiatalt termesztés és terjesztés gyanúja miatt hallgattak ki.

A bemutatott indiai vadkendereket a falu környékén, elhagyatott helyeken ültették el, gondozták, és már a szüretre készültek, amikor megtalálták a töveket a rendőrök. Ebben az ügyben a kendertermesztők több csapatban dolgoztak, többször egymás ültetvényeit is megdézsmálták.

A szeptemberi drogfogások vizsgálata során várhatóan további fogyasztókat, terjesztőket állítanak elő, hallottuk a tájékoztatón. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!