Rekord, kétmilliárdos bírság a kartellező hazai bankoknak (frissítve, a Mastercard fellebbez)

Budapest - Összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a két magyarországi bankkártya társaságra, a Visára és a Mastercardra, illetve számos hazai pénzintézetre kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön.

MTI

A GVH döntését azzal magyarázta, hogy a pénzintézetek egységesen és közösen rögzítették a Visa és a Mastercard kártyatársaságok jutalékát, amivel torzult a kártyatársaságok és a bankok közötti verseny is. A versenyhatóság a két nemzetközi kártyatársaságra vetette ki a legnagyobb büntetést, mivel megítélésük szerint e társaságok biztosítottak keretet - a Merkantil Bank kivételével - szinte minden magyar bankot érintő versenykorlátozó megállapodásnak.
    
A pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K and H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte. A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott. 
    
Tóth Tihamér, a GVH versenytanácsának elnöke az ítéletet követő sajtótájékoztatón elmondta: a hatóság európai jelentőségű döntést hozott, ugyanakkor a magyarországi rekordbüntetést továbbra is egy korábbi autópálya-kartell ellen hozott, 7 milliárd forintos bírság tartja, míg a legnagyobb egyéni büntetésnek a szerdán jogerőssé váló, Allianz Hungáriával szembeni 5,3 milliárd forintos elmarasztalás számít.

A MasterCard fellebbez

A MasterCard fellebbez a GVH döntése ellen, mellyel a társaságot is elmarasztalta, a kártyakibocsátó cég álláspontja szerint sem a bankok, sem a MasterCard nem követett el jogsértést - közölte a MasterCard az MTI-vel csütörtökön.

"A MasterCard rendkívül csalódott a GVH határozatával kapcsolatban, mely szerint a bankközi jutalék megállapításának módja ellentétes volt a versenytörvénnyel, és ezért a GVH bírságot ró a társaságra, valamint a bankokra" - írják közleményükben.
    
A közlemény kiadását megelőzően Gauder Milan, a Mastercard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója az OTP-vel közösen tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: részletes véleményüket a határozat kézhezvétele után fejtik ki. 

A MasterCard álláspontja szerint sem a bankok, sem a MasterCard nem követett el jogsértést. 
    
Közleményükben emlékeztetnek: a versenyhivatal döntése a magyarországi bankok közös egyeztetés során kialakított, 1997 és 2008 júliusa között érvényben volt belföldi bankközi jutalékaival kapcsolatban született, és nem érinti a jelenleg érvényben levő bankközi jutalékokat, melynek összegét a MasterCard állapította meg. 
    
A bankközi jutalék biztosítja, hogy a MasterCard és Maestro bankkártyák működése gazdaságilag hosszú távon is életképes legyen, és a rendszer mindegyik résztvevője számára - bankkártya birtokosok, kibocsátó, és elfogadó bankok, kereskedők - előnyös módon valósuljon meg. 
    
A bankközi jutalékoknak fontos szerep jut a rendszer működési költségeinek kiegyenlítésében a kártyabirtokos bankja (kibocsátó) és a kereskedő bankja (elfogadó) között. Ha a kibocsátó bank költségeinek egy részét az elfogadó bank nem vállalná át, úgy a kibocsátó bank arra kényszerülne, hogy a kártyabirtokosnak biztosított szolgáltatásokat csökkentse. Ennek eredményeképpen a kártyabirtokosok és a kereskedők kevesebb fizetési alternatíva közül választhatnának, csökkenne a piaci verseny, a kártyahasználat, és a kártyaelfogadás költségei nőnének - fejti ki a MasterCard közleményében.

A hétből hat pénzintézet még mérlegeli, hogy bírósághot fordul-e

Az MTI-hez, a megbírságolt hét bank közül hat közös nyilatkozatot juttatott el, amelyben tudomásul veszik a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a bankkártyás fizetéseknél alkalmazott belföldi bankközi jutalékrendszerrel kapcsolatos csütörtöki határozatát, ugyanakkor annak kézhezvétele után mérlegelik, hogy bírósághoz fordulnak-e.

A Budapest Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt., az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe, K&H Bank Zrt., MKB Bank Zrt., OTP  Bank Nyrt. közös közleményében hangsúlyozza: a bankok jóhiszeműen jártak el, együttműködésük mindvégig nyilvános volt, azt a Magyar Nemzeti Bank tudtával és közreműködésével végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!