Szombathelyi szappanopera: közlemények, szócsaták a közgyűlés feloszlatásáról

Szombathely - Szócsata a városi tv élő adásában, politikai performance a Nyugdíjasház előtt, a városvezetőkkel együtt külföldre utazik a jobbos városatya, sajtóközlemények: mozgásban a megyeszékhelyen a politika.

Angyal László

Két nappal azután, hogy dr. Ipkovich György bejelentette a szeptemberi közgyűlés elhalasztását, újabb  politikai eseményektől hangos a megyeszékhely.  Péntek délelőtt tíz órakor a Fidesz nyugdíjastagozatának elnöke, Kovács Balázs, a szociális bizottság elnöke, Szakály Gábor  és a körzet képviselője, Horváth Zsolt tartott sajtótájékoztatót a Bagolyvári sétányon a Nyugdíjasház előtt. 

A politikusok arról számoltak be, hogy a szeptemberi közgyűlés elhalasztása miatt egy pályázati lehetőségtől bizonyosan elesett az önkormányzat. A Szociális Szolgáltató Központ által Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (akadálymentesítés) című pályázat támogatása a közgyűlés tizedik napirendi pontja. 

Csakhogy a pályázat beadási határideje szeptember 30., melyet a polgármesteri halasztás miatt bizonyosan lekésnek. Egyébként a Nyugdíjasház rekonstrukciója a nyílászárók cseréjével már elkezdődött, az akadálymentesítés további 17,6 millió forintba kerülne, melyhez 15 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást igényelne a város.

A politikai performance egyik résztvevője, Szakály Gábor megismételte azt, amit egy nappal korábban, csütörtökön közleményben is hangsúlyozott a Fidesz-KDNP. Nevezetesen: a közgyűlésben magára maradt a balliberális koalíció, hiszen a civilek, a függetlenek és a demokraták is visszaadnák a választóknak a döntés lehetőségét.  A fideszes városatya leszögezte: dr. Ipkovich György saját hatalmához való ragaszkodással politikai válsághelyzetet idézett elő Szombathelyen.

Hasonlóképpen értékeli a kialakult politikai helyzetet négy civil szervezet. A Honderű Asztaltársaság, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szombathelyi csoportja, a Polgári Egyesület Szombathelyért és a Rákóczi Szövetség szombathelyi szervezete pénteken kiadott közleményükben hangsúlyozzák: Szombathely polgármestere szokatlan módon akadályozta meg a város szokásos időpontra összehívott közgyűlésének megtartását. 

Mivel a polgármester október másodikára halasztotta a közgyűlést, a törvény értelmében a legközelebbi önkormányzati választásokig már nem jöhet szóba az önfeloszlatás. Az eljárás nyilván legális, de tétjét tekintve mindenképpen erkölcstelen és antidemokratikus.

A civil szervezetek  elítélik az ügyeskedést, s úgy vélik: tisztességesebb volna szembenézni a valósággal, még október elseje előtt összehívni a közgyűlést.

Erre rímel az MDF szombathelyi szervezetének nyílt levele: - Az MDF mindig a város érdekeit szem előtt tartva, a demokrácia játékszabályai szerint hozta meg döntéseit. Így tett akkor is, amikor az önkormányzat működőképessége érdekében felelősséget vállalt a városvezetésben, és így tesz most is, amikor megfogalmazza javaslatát a feszült politikai helyzet feloldására. Az MDF arra kéri dr. Ipkovich Györgyöt, hogy állítsa vissza a közbizalmat. Sajnálatos az események alakulása, és megkérdőjelezhetőek jogszabályaink, melyek már nem teszik lehetővé a közgyűlésen a bizalmi szavazást. A polgármester joga és kötelessége, hogy a helyi bizalmi válságot feloldja. Ezért kérjük, ha az október 2-ára halasztott közgyűlésen a demokratikus többség amellett foglal állást, hogy nincs meg a bizalom, akkor azonnali hatállyal nyújtsa be lemondását a város jegyzőjénél. A másik lehetőség: az elhalasztott közgyűlésig a választói akaratot megtestesítő közgyűlés bizalmi támogatásáról szóló nyilatkozatot nyújtsa be, vagyis a testület ötven százalékának plusz egy főnek a bizalmát tartalmazó nyilatkozatot - áll a párt közleményében.

A figyelemre méltó indítvány nyomatékául az MDF korrekt javaslattal áll elő: amennyiben a polgármester demokratikus módon nem állítja helyre a közbizalmat, kezdeményezik dr. Szabó Gábornak (aki az MDF-et képviseli)  alpolgármesteri tisztségéről való lemondását. Sőt: az MDF a fenti esetben az SZDSZ alpolgármesterét is távozásra szólítja fel.

A szombathelyi közéletet jól ismerők viszont néhány jellemző momentumra hívják fel a figyelmet. Kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy ha igazán akarták volna, valóban titokban tartják a közgyűlés feloszlatásának indítványát. Másfelől azt hangsúlyozzák, nem véletlen, hogy egy időben több településen (Nagykanizsa, Fót, Székesfehérvár, Szombathely) kezdődött el a közgyűlés feloszlatásának kísérlete. 

Dr. Nemény András, az MSZP megyei elnöke szerint pancserpuccs, ez a legjobb szó arra, ami történt. - A  Fidesz szombathelyi politikusai nem tudták végrehajtani azt, amire készültek. Ráadásul,  miközben arra hivatkoznak, hogy nem tudnak együtt dolgozni a szocialistákkal és a város vezetésével, eddig igenis jól dolgoztak együtt, a legtöbb döntést konszenzussal fogadták el. Ez az indok csak színjáték  - emelte ki a politikus.

A szocialista politikus a Szombathelyi Városi Televízió  vitájában idézte dr. Prugberger Emilt, aki szerint arra a vonatra, amelyik nem áll meg, nem lehet felszállni,  s továbbfűzte a hasonlatot: A mozdonynál most dr. Ipkovich György ül, azaz  a város vezetése jó kezekben van.

A metaforáról szerettük volna megkérdezni dr. Prugberger Emilt is, de a városatya háromnapos útra Walesbe,  Cardiffba utazott: a városvezetéssel együtt a Virágos települések  vetélkedőjének eredményhirdetésén vesz részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!