158 ezres távhőszámla után: legyenek a lakók türelemmel

A szombathelyi Váci Mihály utca egyik tömbházának lakója a költségosztó leolvasása után több mint 158 ezer forintos számlát kapott a távhőtől. Nem érti, hogyan jött ki ez az összeg, a költségosztó felszerelése előtt soha nem kellett ilyen sok pénzt fizetnie. Utánajártunk.

MTI/AP

Kocsis Tóth Ildikó, a távhő ügyfélszolgálati vezetője elmondta, a távhő a fűtési időszakban a főmérőn mért mennyiséget osztja szét a fűtési körön lévő ingatlanok közt a lakások légköbméterének arányában. A fűtési időszak végén a lakásszövetkezettel szerződésben álló cég a költségosztókat leolvassa és ez alapján elszámolást készít a felhasznált hő újraosztásával. Így egyes felhasználók a fűtési időszakban befizetett költségeikből visszakapnak, másoknak viszont többletet kell fizetniük.

- A felosztást a költségosztási szerződés szabályozza, amelyet a közös képviselet köt a költségosztó céggel - emelte ki az ügyfélszolgálati vezető. - Ebben több paramétert is meghatároznak. Többször is kértem, mutassák meg a szerződést nekünk, szívesen adunk szakvéleményt, de a lakásszövetkezetek nem élnek ezzel a lehetőséggel. A paraméterek nem jó beállításából adódhat, hogy a földszinten és a felső emeleteken élőknek rá kell fizetniük, a középső szinteken viszont jócskán visszakapnak a befizetett összegből. Leellenőriztem a Váci utcában lévő ingatlant, mindenki helyes számlát kapott. Volt arra példa, hogy a szerződésben foglaltakat megváltoztatták a felek, s  a felosztás arányát módosították, hogy ne legyenek egyenlőtlenségek a lakások között, s visszamenőleges hatállyal érvényesítették is az új kontraktust. A költségosztás módosításában a távhőszolgáltató partner, de a változtatást csak a lakásszövetkezet kérvényezheti. Hivatalosan a szerződésmódosításról eddig még nem kaptunk értesítést, ha ez a kezünkben lesz, akkor a horribilis összeget kapott lakókkal szemben felfüggesztjük a hátralékbehajtást. Viszont amíg nem készül el a változásokat tartalmazó új szerződés, addig jogos a követelés a távhőszolgáltató részéről. 

Beliznay Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke hangsúlyozta, hogy a Váci 34-es ház tavaly vett részt az ökoprogramban, ez volt az első fűtési szezon, amely során költségmegosztót használtak a lakásokban. A távhő adatai alapján készült el a szerződés.

- Legyenek a lakók türelemmel, mivel újraszámoltatjuk az egész házat, helyére tesszük a dolgokat - szögezte le az elnök. - Nem mindegy, hogy milyen arányú az elszámolás. Ki kell kalkulálnunk épületenként, melyek azok a paraméterek, amelyek alapján igazságos az elszámolás. Korrekciós tényezőt is beveszünk a szerződésbe, ez az alsó és a felső szinteken élőknek barátságosabbá teszi a számlájukat. Kezelünk olyan házakat, amelyekben régóta jól működik a költségosztás, az újraszámolás után itt is úgy fog.

Korábbi esetek

A Toronyban élő Zsilavecz Gusztáv az E.on-tól 715 ezer forintos számlát kapott, amelyet később 322 ezresre mérsékeltek. Egy adminisztrációs hiba miatt a lakásában lévő két mérő tarifáját felcserélték, így a nappali mérő vezérelt díjszabással, míg a vezérelt mérő nappali díjszabással működött. Így az ügyfél az elhasznált villamos energia valós áránál évekig jelentősen kisebb összeget fizetett.

A szentgotthárdi Majcsenicz Béláné 168 ezer forintos telefonszámlát kapott a szolgáltatótól, évekig háromezer forintnál nem volt magasabb a számlája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!