Választás 2024

2024.05.22. 14:00

Zalaegerszeg fejlődik! Szombathely lemaradt?

"Zalaegerszeg az elmúlt pár évben látványosan beelőzte Szombathelyt" - hangzik el az Ébresztő Szombathely! Tik-tok csatorna új videójában. Több, mint 220 milliárd forint értékű ipari, kutatás-fejlesztési, kulturális, sport- és szabadidős létesítmény beruházása valósult meg néhány esztendő alatt a fideszes irányítású zalai megyeszékhelyen. Ott is pandémia volt és energiaválság ebben az önkormányzati ciklusban.

Vaol.hu

Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

"Szombathely fejlődik!" - hangzik el a mondat a szombathelyi önkormányzat égisze alatt készült videók végén, azt sugallva, jó irányba halad a baloldali vezetésű város. A szombathelyi tájékoztató anyagok mellett arcul csapásként érhet sokakat a videó, amit a napokban tett közzé az Ébresztő Szombathely Tik-tok csatorna: a zalaegerszegi nagyberuhásokból adtak ízelítőt, hogy megmutassák, milyen az, amikor egy megyeszékhely valóban fejlődik. 

Felsorolni is nehéz, hány nagy beruházást tudott megszerezni a zalai megyeszékhely

- hangzik el, majd egymást követik a képek a megvalósult projektekről. 

Csaknem 150 milliárd forintból fejlesztették a ZalaZonet

DSC_1119
Nagy Dávid és Dudás Zsolt adatelemző a ZalaZone járműipari tesztpályán önvezető gépjárművek tesztelésén
Fotó:  Fehér Márk/Zalai Hírlap

Beváltotta, sőt: túlszárnyalta a hozzá fűzött reményeket a ZalaZone Járműipari Tesztpálya, amely révén ez idáig közel ezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen és majd’ 150 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az északi ipari parkban. Hamarosan pedig újabb nemzetközi autóipari szereplő telepedhet le a ZalaZone jóvoltából a zalai vármegyeszékhelyen, kétszáz fős kutató-fejlesztő bázist létrehozva 

- írta a zaol.hu februárban.

Világszínvonalú harcjárműgyár létesült

Magyarország új világszínvonalú harcjárműgyárát 2023. augusztusában adhatták át. 

ESP_1788
Orbán Viktor miniszterelnök adta át a Rheinhmetall harcjárműgyárat
Fotó: Seres Péter/Zalai Hírlap

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kihangsúlyozta: Zalaegerszeg olyan hely lett, ahonnan a hadi- és elektronikai ipart tekintve egyszerre lehet látni a jövőt. Rámutatott, a mostani beruházás jelentősége az, hogy magyar földön magyar szakmunkásokkal és magyar mérnökökkel készült minden - tudósított a zaol.hu.

Mint ismeretes, a magyar kormány és a német, düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari cég közötti megállapodás nyomán 2023 januárjában kezdődik el Zalaegerszegen az a védelmi ipari termelés, amely hadijárműveket állít elő. A német Rheinmetall gyára Zalaegerszeg történetének legnagyobb ipari beruházása. A 25 ezer négyzetméteres létesítmény a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya melletti 40 hektáros területen, 60 milliárd forintos ráfordítással készült el. A Lynx-harcjárműgyár építése 2020 decemberében kezdődött, s 2023-ra befejeződött. Az itt gyártott Hiúzokkal szerelik majd fel a Magyar Honvédséget - írta meg a Zala vármegyei napilap.  

Megnyílt az Alsóerdei Sport- és Élménypark 

PEZ_3020
Használatban az új zalaegerszegi élmény- és szabadidőpark 
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

"Megnyitotta kapuit az Alsóerdei Sport- és Élménypark, az 5,2 milliárd forintos beruházássorozat azonban ezzel nem zárult le: a következő ütemekben megújul a búslakpusztai sportlőtér, valamint a TV-torony és környezete, továbbá erdei túraútvonalak, terepkerékpár- pályák épülnek ki" - tudósított a zaol.hu 2022 tavaszán. 

A parkot üzemeltető önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság beszámolóját és végleges üzleti tervét éppen a napokban, a májusi közgyűlésen fogadta el a Balaicz Zoltán polgármester által vezetett testület. A Zalaegerszegi Élménypark Kft. idén 84 millió forint nettó árbevétellel tervez, és mintegy 17 millió forint nyereséggel. A legnépszerűbb attrakció tavaly a Kresz-park volt: 24 ezer jegyet adtak el.  

Zöldmezős beruházással vívóterem és sportközpont

Éppen három évvel ezelőtt, 2021 májusában avatták fel a zöldmezős beruházással, mintegy 3,3 milliárd forintból épült Mindszenty Sportközpontot és vívótermet. A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium sportközpontját dr. Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg. 

Mindszentyneum a város szívében 

PEZ_2646
Mindszentyneum avatása 2022. október 23-án
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Átadták a Mindszentyneumot, a Göcseji Múzeum új szárnyát, ami 8,3 milliárd forintból valósult meg. Helyet kapott egy 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, múzeumpedagógiai terem, gyermekfoglalkoztató, panorámás tetőterasz, több időszaki kiállítótér, restaurátor műhely, ajándékbolt és kávézó. Az állandó kiállítások a zalai megyeszékhely 20. századi történelmének, Mindszenty József bíboros egerszegi életének, valamint a kommunista diktatúra áldozatainak állítanak emléket. 

Kívül-belül megújult a Göcseji Múzeum zalaegerszegi épülete 2021. szeptemberére: 1,8 milliárd forintot fordítottak rá. 

Míg a térség nagyvárosai fejlődtek, Szombathely lemaradt

 - összegeznek az Ébresztő Szombathely! Tik-tok videó végén.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában