Áruház kis hibával - járda és bicikliút nélkül - nyitni kész

Átadás előtt áll a város új sportáruháza. A beruházó Horwat Investment Kft. egy éve vállalta, hogy megépíti a városszéli Decathlonhoz vezető kerékpárutat és a járdát, csakhogy: nincs nyoma az útépítésnek.

Angyal László

Nem volt túl nehéz dolga a nemzeti közlekedési hatóság ügyintézőjének szeptember 24-én, amikor helyszíni szemle keretében tartott forgalomba helyezési eljárást  a Zanati út szomszédságában, az egykori szántóföld helyén megépült  Decathlon áruháznál. 

A hatóság embere azt  vizsgálta, elkészült-e a beruházó Horwat Investment Kft. által szerződésben is vállalt új  kerékpárút és járda. Ennek az infrastrukturális beruházásnak a megvalósítását kötötte ki egyik feltételként az önkormányzatnak akkor, amikor belterületbe vonta, vagyis üzletközpont építésére alkalmas övezetbe sorolta az ingatlant. Nem mellesleg  ezzel egy csapásra megsokszorozta az  értékét az egykori kárpótlási árveréseken vásárolt  földeknek...

A lapunk birtokában lévő megállapodás szerint a Horwat Investment Kft. tavaly decemberben vállalta, hogy  a közlekedési létesítmények (út, járda, kerékpárút, közvilágítás, kerékpáros- és gyalogjárda átvezetése) terveit elkészítteti, az engedélyeket beszerzi, majd meg is építi, és forgalomba helyezi a létesítményeket. Méghozzá  a belterületbe vont ingatlanon létesítendő épületek használatba vételéig. Aki mostanában errefelé jár, láthatja: csaknem kész a Decathlon áruház, heteken belül nyitnak, de a beígért járdának, kerékpárútnak semmi nyoma...

A gordiuszi csomót  a legutóbbi közgyűlésen a képviselők vita nélkül vágták át: rábólintottak a beruházó Horwath Investment Kft. kérelmére, a cég ugyanis indítványozta, hogy halasszák el a járda és a kerékpárút építését. Az indoklásban az áll: az építtető a beruházás és a jelen válságos gazdasági helyzet miatt komoly piaci és pénzügyi veszteséget, kiadásokat volt kénytelen elkönyvelni. Másrészt azzal magyarázta a késlekedést, hogy a kerékpárút kialakítása egy  meghatározó szakaszon olyan nyomvonalon történik, amely nem a tulajdonában lévő területeket érinti. A vételi szándék mielőbbi közlése érdekében az ingatlanok tulajdonosainak feltárása elkezdődött, egynek-egynek esetenként több tíz tulajdonosa van, nem egy közöttük külföldi lakos.   

A múlt heti közgyűlési döntés azt eredményezi, hogy a beruházó halasztást kap, 2011. december 31-ig kell az összes közlekedési infrastruktúrának elkészülnie.

Ez vélhetően nem vigasztalja azokat a  gyalogosokat, bicikliseket, akik - ha nem is túl nagy számban - nem autóval szándékozzák megrohamozni a nyitási akcióján a város új sportáruházát.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!