Elnémítanak két népszerű rádiót

Tizenkét év után elhallgat a két legnépszerűbb kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése alapján november 19-től nem ébredhetünk többet Bocsi és Lali király párosára, Voga processzor beszólásaira, Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon János poénjaira.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A megszokott  kívánságműsorokat, a színvonalas zenei blokkokat tarkító interaktív beszélgetéseket felváltja valami ismeretlen, ami lehet jobb és lehet gyengébb is, de mindenképp más lesz. A két legnagyobb frekvencián hamarosan a Klassz és a Neo adása jön be, amelyeket két magyar tulajdonú médiavállalkozás, az econet.hu Nyrt.-hez tartozó FM1 Konzorcium, illetve a Fellegi Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Advenio működtet majd.

A frekvenciapályázat azonban valószínűleg nem zárul le, mert amúgy magyar módra politikai botránnyá dagadt. Csütörtökön lemondott Majtényi László, az ORTT elnöke.

Magasra csaptak a hullámok az Országos Rádió és Televízió Testület szerdai döntése miatt: a két népszerű adó, a Sláger és a Danubius Rádió alulmaradt a pályázati versenyben, és két új, hazai médiavállalkozás veheti birtokba az ország csaknem teljes egészét (81, illetve 71 százalékban) lefedő frekvenciákat. A döntés mögött a médiaszakértők politikai alkut sejtetnek, ami ellen a testület tagjai tiltakoznak.

A botrány azzal kezdődött, hogy Majtényi Lászlót, az ORTT elnökét a testület tagjai leszavazták, amikor a két későbbi nyertes pályázatát eleve ki akarta zárni a versenyből, és nem vették figyelembe Tímár János SZDSZ-es küldött figyelmeztetését sem, hogy megszegik a médiatörvényt.

Megkerestük Szalai Annamáriát, az ORTT fideszes tagját, aki lapunknak megerősítette: a testület kétharmados többséggel két új szereplő piacra lépése mellett döntött, mégpedig a frekvenciahasználatért felajánlott árak versenye alapján.

A két nyertes kiemelkedően jobb ajánlatot tett, mint a többiek, így a testület nem is dönthetett másként  hangsúlyozta. Arra a felvetésre, hogy az elnök szakértői vélemények alapján  irreálisnak tartotta a magas árajánlatokat, hozzátette: Az elnök úr nem tudta megvédeni ezt az állítását és egyedül maradt.

A gazdasági válság kellős közepén egyébként sem lehet ezt a kérdést eldönteni, a piac beárazta a frekvenciát, és azt el kell fogadni. Abban az esetben, ha mégsem tudja a nyertes teljesíteni, amit ígért, az ORTT-nek vannak eszközei, hogy a szerződést betartassa, illetve nem fizetés esetén végül felbonthatja a szerződést.

- Egyébként nem tudom, miért is baj, hogy hazai vállalkozások jó árajánlattal nyertek meg egy állami koncessziót?  - kérdezett vissza Szalai Annamária. A politikai alkukötéssel kapcsolatban kifejtette: mindenféle nyomásnak  a műsorszolgáltatóktól a kormányzati befolyásolásig  határozottan ellenállt, a próbálkozásokat határozottan visszautasította, döntését kizárólag az árajánlatok alapján hozta meg és ezért vállalja a felelősséget.

Tímár János, az ORTT SZDSZ-es tagja nem vett részt a döntéshozatalban, mert szerinte az Advenio pályázatát formai hiba miatt eleve ki kellett volna zárni a versenyből. Lapunk kérdésére elmondta, nem csatoltak egy olyan lényeges dokumentumot, amelynek hiányában a médiatörvény szerint érvénytelen a pályázat. 

- De a testület szavazott a kérdésről és úgy döntöttek, hogy ez nem jelent gondot. A pályázatok tartalmi vizsgálata során kiderült, hogy a pályázók olyan vállalásokat tettek, amelyek a médiatörvénybe ütköznek. Erről részleteket nem mondhatok, de mindkét nyertesnél van ilyen elem, az üzleti tervet pedig elsősorban az alacsony költségek miatt találtam kockázatosnak. -

A Sláger Rádió népszerű reggeli műsorának vezetőjét, Boros Lajost  Amszterdamban értük utol, nem kívánta kommentálni a hírt. Voga János  bár nem találtuk túl jó hangulatban  készséggel nyilatkozott. 

A döntést Bochkor Gábortól tudtam meg SMS-ben, majd később telefonon is megerősítette: vesztettünk. Meglepett az ORTT illetékeseinek döntése, a Sláger Rádióban mindenki szentül meg volt győződve arról, hogy a miénk a legjobb pályázat.

Bár sokan úgy gondolják, a döntés megváltoztatható, én nem hiszem. November 18-án elhallgat a rádiónk. Mivel a Bumeráng közös gyermekünk Bochkorral, Borossal, nem szeretnénk elengedni a kezét. Ha a döntést megváltoztatni nem lehet, remélem, akad olyan hely számunkra, ahol tovább élhetünk. Politikai döntés született, ami számomra azért is szomorú, mert én mindig távol tartottam magam a politikától.

A Sláger Rádió Zrt. vezérigazgatója, Heal Edina elmondta, bízik abban, hogy a döntés megváltoztatható. Ügyvédeikkel a döntés után azonnal egyeztetni kezdtek, meggyőződése, hogy törvénytelen döntés született.  Az ORTT elnöke, valamint a bizottság leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja is többször kijelentette, nem a legjobb pályázat nyert. Ügyvédeink már munkához láttak, természetesen perelünk, s biztosra veszem, a bíróság nekünk ad majd igazat.

A vezérigazgató nemmel felelt kérdésünkre, hogy gondolkodnak-e egy kisebb rádió megvásárlásában, Elmondta, a megszokott néven és frekvencián szeretnének eljutni ezentúl is a hallgatókhoz.  Politikai döntés van a háttérben, nem vitás. A döntés meghozói nem gondoltak a hallgatókra. Mi csak egyet szeretnénk: zenés, politikától mentes műsorral szórakoztatni a három és fél millió hallgatónkat.

A másik nagy vesztes kereskedelmi csatorna, a Danubius Rádió egyelőre hallgatásba burkolózik

Arra hivatkoznak, hogy még nem kapták kézhez az ORTT hivatalos értesítését. Mindössze rövid közleményt adtak ki a rádió kommunikációs ügynökségén keresztül, amelyben Oláh László, a Danubius Rádiót Tulajdonló Befektetési Alap képviselője ezt nyilatkozta:  Az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban.

Annyit még megtudtunk, hogy az ORTT határozata következtében legalább hetven belső munkatárs veszíti el állását, és számos külső cég is érintett a döntés következményeiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!