Kábítószer-kereskedőkkel, átutazó tolvajokkal, balhés drukkerekkel gyűlik meg a baja a körmendi rendőröknek

Körmend - A Körmendi Rendőrkapitányság területén a legnagyobb gondot a kábítószerügyek és az átutazó bűnözők okozzák. Emellett a rendőröknek a kosárlabda szurkolók kicsi, ámde annál balhésabb csoportja ellen is fel kell venniük a harcot.

Bajdó Bettina

Szendrődi Barnabás körmendi rendőrkapitány, mielőtt a városi bűnügyi helyzetét taglalná, először a kapitányság adatait sorolja: a körmendi rendőrkapitányság területileg az ország egyik legnagyobb rendőrkapitánysága, három kistérség tartozik hozzá, a körmendi, a szentgotthárdi és az őriszentpéteri. Ezenkívül 59 község található még itt. Körülbelül ötvenezer állandó lakos él a területen, s sok az átutazó is, éves szinten több tízezer ember.

- Hatalmas rajtunk a nyomás, hiszen nagy a terület, amin rendet kell tartanunk, s rengeteg az átutazó is a vonzáskörzetben - folytatta a rendőrkapitány. -Ennek ellenére bártan kijelenthetem, hogy Körmend város bűnügyi helyzete stagnál. Éves szinten 350-360 bűncselekmény történik. Ennek a döntő része, mintegy 70 százaléka, vagyon elleni bűncselekmény, mint a lopás, a betörés, a besurranás, az autófeltörés, a csalás, illetve az erőszakos garázdaság. Nem is ezzel vannak gondok a területen.



Szendrődi Barnabás hozzátette: problémát jelentenek a kábítószerrel kapcsolatos ügyek, bár a megyében ezeknek a felderítettsége Körmenden a legjobb. Nemrég öt ügyben 62 embert vontak eljárás alá fogyasztás, terjesztés és termesztés miatt. A megyéből körmendiek, őriszentpéteriek és nádasdiak is szerepelnek a gyanúsítottak listáján. A rendőrök évek óta próbálják felvenni a küzdelmet a kábítószer ellen, de ez - saját bevallásuk szerint sem - egyszerű. Ha valakit sikerül lebuktatni, akkor mindig van olyan új ember, aki a helyére lép.

- Aggodalomra adhat okot az utazó bűnözők fokozottabb megjelenése is - emelte ki a rendőrkapitány. - Az elmúlt időben sok gondunk van a Veszprém és Zala megyéből átjáró tolvajokkal. Reggel ők is elindulnak a munkába, átlépik a megyehatárt, s azt figyelik, hogy honnan lehet lopni, hová lehet betörni. Sajnos a magyarok egyáltalán nem elővigyázatosak. Az emberek döntő része úgy véli, hogy őt nem érheti kárt, s nem válhat belőle sértett. Hiába kommunikálunk folyamatosan, mégsem tesznek az emberek a vagyonuk védelme érdekében semmit. Pedig egy jó riasztórendszer 50-60 ezer forintba kerül, érdemes beruházni, mivel a lopási kár ennél sokkal több szokott lenni. Utazó bűnözők mellett pedig a külföldi állampolgárokkal is akadnak problémák, általában a közúton. Ittas vezetés, gyorshajtás és balesetek okozása miatt kerülnek legtöbbször rendőrkézre.

A kapitány a város bűnügyi helyzetével kapcsolatban még egy jelentős problémára felhívta a figyelmet: a kosárlabda drukkerek között vannak olyanok, akik nem bírnak magukkal -fogalmazott finoman Szendrődi Barnabás. Hat-nyolc emberről van szó, akik balhéznak a meccsek alatt és után. A rendőrök azonban mindent megtesznek azért, hogy ne keltsék rossz hírét a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!