Koszorús pofonok a piacon - mennyibe kerül a mindenszentek? - körkép

A hétvégén november elseje, sűrűbben közlekednek a temetői buszjáratok, a piacon minden második standnál koszorút árulnak. Egy egyszerűbb darabért már 300 forintért is hozzájuthatunk, de aki mélyebben a zsebébe nyúl, akár tízezer forintos fenyőremeket is beszerezhet, a legnépszerűbb a közepes, az 1500 forintos kategória.

Garai Antal 'Atom'

Közeleg a Mindenszentek ünnepe, úton útfélen koszorú és mécses-árusokba botlunk már egy-két héttel is november elseje előtt. A szombathelyi piacon járva is majd’ minden második soron találhatunk koszorúkat, de az árusok a vásárcsarnok előtti járda felett is átvették a hatalmat. Körbenéztünk kedden reggel, hogy mi mennyibe kerül.

Fontos, hogy mindenki készítse a reflexeit mielőtt vásárolni indul, ugyanis a piachoz érve percenként kellett elkapni fejünket egy-egy óriáskoszorús-pofon elől, ami nem minden esetben sikerült. Sok ember 50-60 centiméter átmérőjű koszorúval baktat át a tömegen, melyet általában maga mellett visz, s persze van úgy hogy magasra emelve, nehogy leérjen a fenyőremek a földre, így érdemes odafigyelnünk korzózás közben.

Miután kibogarásztuk a frissen szerzett tűleveleket arcunkból és hajunkból, hamar megtaláltuk a legkisebb koszorúkat, a 15-20 centiméter átmérőjű alkotásokhoz már 300 forintért is hozzá lehet jutni, de vannak 50-60 centiméter átmérőjűek is ötezer - hatezer forintért, az ár persze díszítettségtől is nagyban függ. - Lehet kérni akkora koszorút is, annyi diszítéssel, hogy majdnem tízezer forintba kerül - jegyezte meg érdeklődésünkre egy virágkötő hölgy két fenyőág összedrótozása közben. Legkedveltebb kategória (amiből a legtöbbet látni a piacon) a 30-40 centiméteres koszorúké, áruk 800 forinttól 2500 forintig terjed. Az egyik eladó szerint az emberek többsége 1500 forintot szán egy koszorúra, de van úgy, hogy ebben az árban már a mécses és a krizantém is benne van.

Reggel kilenckor nagy tömeg volt a piacon, messzebbről nézve csupán sok-sok két lábon járó krizantémbokrot illetve fenyőkoszorút láttunk. Egy szál krizantém ára 200-tól 400 forintig terjed, de aki szemfüles már vehet egy százasért is, például a csarnok bejáratánál egy úr az utolsó szál virágait már ennyiért kínálta, hogy minél előbb hazamehessen.

- Már reggel hétkor itt voltam, nagy volt a forgalom, igazi dömping. Eladtam minden virágomat és ennek nagyon örülök is, mert azt hittem, hogy majd csak a két piacnap alatt sikerül kiárulnom a krizantémokat. Az utóbbi években azt vettem észre, hogy az emberek egyre hamarabb le akarják tudni az ünnepet, nem akarnak elsején tolakodni, ücsörögni a temető körüli dugókban. Több vevőm is elmondta, hogy már ma, illetve holnap kimennek a temetőbe, elhelyezik a koszorúkat. Ezért is van ekkora roham már a hét elején - mondta el József, az egyik virágárus

Körbenéztünk mécsesek ügyében is, a választék nagy és olykor már zavarbaejtő is, hiszen a hetven forintos, piros kis plasztikpoharas gyertyák mellett találni igazi Góliátokat is. Akár 30 centiméter magas és 5-6 centiméter átmérőjű, már-már inkább egy ión oszlopokkal díszített lámpásra hajazó, mintsem mécsesre emlékeztető alkotásokat is lehet kapni 1500 forintért. Hogy mi a megemlékezés és giccs közti határvonal, azt mindenki maga dönti el. A lényeg, hogy ha az ember nem egy túlzsúfolt, parkolót vadászós vasárnapot akar magának, akkor vagy hamarabb látogat el a temetőbe, vagy gyalog, illetve busszal megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!