Levelet ír a szemétégető ügyében az osztrák kormánynak az Európai Parlament

Brüsszel - Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága levélben fordul az osztrák kormányhoz a magyar határ közelében tervezett szemétégető ügyében - közölte Hankiss Ágnes magyar néppárti EP-képviselő, a bizottság alelnöke.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mint arról beszámolt, a heiligenkreuzi ipari parkba tervezett szemétégető ellen benyújtott petíció nyomán az ő elnökletével meghallgatást tartottak, ahol Áder János és Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő, valamint Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere segítségével elérték, hogy némi időt nyerjenek a térség magyar, szlovén és osztrák lakói.

A képviselők a meghallgatáson elmondták: a tervezett égető nem csupán a légkör szennyezésével róna súlyos környezeti terhet a régióra. A folyamatos árvízveszély miatt a térség vízbázisa is fokozott veszélynek lenne kitéve. A szemétégetőt építtető cég két osztrák település tiltakozása miatt választotta a jelenleg tervezett helyszínt, ahol a magyar fél tiltakozását eddig nem vették hasonló súllyal figyelembe. Hankiss ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy harmadik osztrák település, amely Szentgotthárdtól 70 kilométerre található, a közelmúltban önként ajánlkozott a szemétégető befogadására. Jelenleg mindegyik fél az Európai Unió állásfoglalását várja - tette hozzá az EP-képviselő.

Kapcsolódó dossziénk: Szemétégető a határon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!