Navracsics: a büdzsé bevételi oldala túl-, a kiadási pedig alultervezett

Budapest - A benyújtott jövő évi költségvetés bevételi oldala túltervezett, kiadási oldala pedig alultervezett - jelentette ki Navracsics Tibor, aki szerint a kormány azzal számol, hogy el fogja veszíteni a választást, és valószínűleg csak 2010 első három hónapját akarja "valahogyan megoldani".

MTI

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezt azután mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfői ülésén részt vett Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki előadta az ÁSZ véleményét a benyújtott költségvetésről, illetve válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Navracsics Tibor kifejtette: a vita során kialakult kép alátámasztja a Fidesz által korábban megfogalmazott véleményt, miszerint a jövő évi költségvetés az elmúlt húsz év egyik legveszélyesebb büdzséje.
   
A bevételi oldalon komoly kockázatot jelent az ingatlanadó, hiszen a Fidesz - kormányra kerülése esetén - az első lépések között fogja ezt megszüntetni, így ha megnyerik a választást, nem lehet a jövő év egészére számolni az ingatlanadóból származó bevételekkel - részletezte a frakcióvezető. Hozzátette: a bevételi oldal kockázatának másik elemét a fogyasztási jellegű adókból származó bevétel számítási módja adja, hiszen várhatóan jövőre is zsugorodni fog a fogyasztás, vagyis nem származik ezekből olyan bevétel, amellyel a kormány most számol.
   
A kiadási oldalról szólva a frakcióvezető azt mondta: alultervezettek a kiadások, és nagy valószínűséggel további kiadási tételeket kell majd átcsoportosítani 2010-ben.
   
Navracsics Tibor szerint a jelenlegi kormányt "nem igazán érdekli", hogy ki jön utána, illetve, hogy aki utána következik, tudja-e az országot működtetni a választásokat követően. A Bajnai-kormányt az "utánam az özönvíz" mentalitása jellemzi, amikor ezekkel a kockázatokkal megpróbálja a parlamenten keresztülvinni a költségvetést - fogalmazott a frakcióvezető.
   
Hangsúlyozta: a felelősség elsősorban a szocialistáké és a szabad demokratáké, akik a szavazatukat adják majd ennek a költségvetésnek az elfogadásához.
   
Ismertetése szerint a frakcióülésen egyetértettek abban, hogy a büdzsé eredményeként vélhetően tovább fog nőni a korrupció Magyarországon; "nemcsak rosszabbul fogunk élni a jövő évben, de nagyobb fokú korrupcióval, és nagyobb méretű szürkegazdasággal kell számolni".
   
Rámutatott: további problémát jelent, hogy a PPP-beruházásokból - vagyis a magán- és a közszféra összefogásával megvalósuló beruházásokból - származó kötelezettségeket továbbra sem szerepeltetik a költségvetésben. Az ÁSZ-elnök becslése szerint ez körülbelül 50-100 milliárdos lyukat jelent a költségvetésben - fűzte hozzá a politikus.
   
Navracsics Tibor közölte: pártja becslése szerint 1.000-1.500 milliárd forintnyi olyan összeg van, amely annak ellenére, hogy a kormány évek óta nem tudja behajtani, nem szerepel a büdzsében, vagyis "formailag a költségvetésen kívül van, valójában azonban hiánynövelő tényező". Ezért úgy látják - folytatta -, nem csak a jövő évi költségvetés, de a jövő évi hiánycél sem lesz tartható.
   
A Fidesz nem fogja megszavazni a 2010-es költségvetést, mert az kockázatos, megalapozatlan, és mert nem az egész évre tervezték, vagyis a "politikai kalandorság koncepciója jegyében készült" - összegezte álláspontját Navracsics Tibor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!