Őrületes meccs az olaszok ellen: négy között az U20-as labdarúgó-válogatott

A magyar 20 éven aluli labdarúgó-válogatott bejutott az elődöntőbe, miután péntek este hosszabbítás után 3-2-re legyőzte az olasz csapatot az egyiptomi világbajnokságon. Komanék kedden Ghávával játszanak a döntőbe jutásért.

MTI

Magyarország-Olaszország 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
Szuez, 22 000 néző, v.:
Oscar Ruiz (kolumbiai)
gólszerzők: Koman (2., 11-esből), Németh (112., 117.), illetve Bini (82.), Bonaventura (113.)
kiállítva: Szekeres (90.), illetve Gentili (71.), Bini (83.), Albertazzi (115.)
sárga lap: Koman (49.), Kiss (73.), Dudás (90+2.), Szabó (101.), Takács (105.), illetve Albertazzi (21., 115.), Gentili (35., 71.), Bini (80., 82.)    
    
Magyarország: Gulácsi Péter- Szekeres Adrián, Debreceni András, Szabó János, Zámbó Bence - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt (Takács Péter, 79.), Kiss Máté (Futács Márkó, 87.), Koman Vladimir - Németh Krisztián, Simon András (Dudás Ádám, 59).
Olaszország: Fiorillo - Mazzotta, Gentili, Albertazzi, Calderoni, Bini - Della Penna (Bonaventura, 58.), Mazzarani, Mustacchio, Raggio (Romizi, 66.) - Misuraca (Eusepi, a szünetben).

A találkozó első percében tizenegyeshez jutott a magyar válogatott, miután Némethet a tizenhatoson belül lerántották. A büntetőt Koman Vladimir magabiztosan értékesítette. A folytatásban további gólhelyzeteket alakított ki Egervári Sándor alakulata, az olaszok pedig csak a félidő derekán, a 24. percben jutottak komoly lehetőséghez, ekkor Bini fejelt centikkel a kapufa mellé. A játékrész második felében csökkent az iram, és a riválisok is több veszélyes helyzetet teremtettek, de a magyar védelem szinte hiba nélkül teljesített.
 
A szünet után a magyarok láthatóan a védekezésre helyezték a hangsúlyt, és az eredmény megtartására törekedtek. Az olaszok azonban egyre többször kerültek Gulácsi kapuja elé, Egervári tanítványai pedig kapkodva játszottak, és könnyedén eladták a megszerzett labdákat. A 71. percben Gentili a mérkőzés során másodszor szabálytalankodott sárga lapot érően, így emberelőnybe került a magyar válogatott. A rendes játékidő letelte előtt kilenc perccel aztán sikerült egyenlíteniük az olaszoknak, azonban egy perccel később Bini is megkapta második sárga lapját, s azzal együtt a pirosat is. Az utolsó percekben kissé elszabadultak az indulatok, Szekeres Adriánt könyöklés miatt kiállította a kolumbiai bíró, s ezzel egyidőben a lelátóra küldte mindkét szövetségi kapitányt. A lefújásig már egyik gárdának sem sikerült gól szereznie, következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.
Az első negyedóra olasz helyzettel indult, Bonaventura 14 méterről leadott lövését Gulácsi bravúrral hárította. A magyar csapatnak egy ígéretes lehetősége volt, Gosztonyi András 16 méteres szabadrúgás azonban a rivális kapuja fölé szállt.

A hosszabbítás második félidejében Koman adott remek indítást Némethnek, aki elhúzta a labdát a kifutó Fiorillo mellett, s a hálóba gurított. Nem örülhetett azonban sokáig a magyar válogatott, Bonaventura ugyanis egy perccel később 16 méterről kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. Két perc múlva aztán a harmadik olasz játékos is elhagyta a pályát, Albertazzi a Futács Márkó ellen elkövetett szabálytalanság miatt megkapta második sárgáját, s a játékvezető kiállította. Három perccel a lefújás előtt Koman ismét nagyszerűen ugratta ki Némethet, aki ezúttal 11 méterről lőtt a kapu jobb oldalába. A nyolc futballistával küzdő olaszoknak már nem maradt energiájuk ismét egyenlíteni, így a magyar alakulat a világbajnokság elődöntőjébe jutott.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint a csapat ezért az eredményért 60 millió forintos prémiumban részesül. A mieink kedden Ghána ellen mérkőznek a döntőbe jutásért.

Két, egyaránt fáradt csapat mérkőzését láthatták a nézők, de ezen játékosaink újra bebizonyították, hogy helyén van a szívük - jelentette ki Egervári Sándor szövetségi edző azt követően, hogy a 20 éven aluliak egyiptomi labdarúgó-világbajnokságán az általa irányított válogatott az olaszok legyőzésével bejutott az elődöntőbe, az utóbbi évek egyik legjelentősebb magyar futballsikerét elérve.

A szövetség honlapjának, az mlsz.hu-nak nyilatkozva Egervári Sándor így fogalmazott: 

"Futballistáink ismét hatalmas mentális tartásról tettek tanúbizonyságot, és egy csodálatos mérkőzésen harcolták ki, hogy ott legyenek a világ legjobb négy gárdája között."
   
Francesco Rocca, az olaszok szakvezetője az amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a magyarokkal érdekfeszítően izgalmas meccset vívtak, amelyet azonban meghatározott a nyitány:
   
"Rosszul kezdtünk, az első percben ellenünk megítélt tizenegyes befolyásolta az egész mérkőzést. Szomorú vagyok, amiért nem 11 ember játszott 11 ellen, a hibák tapasztalatlanságunkból eredtek."
   
Az AP külön kitért az angol FC Liverpol jelenleg kölcsönben, az AEK Athénban futballozó játékosának,  Németh Krisztiánnak a teljesítményére, akiről a tudósító azt írta, hogy kitűnő labdakezelésével, okos elfutásaival gondokat okozott az olasz védelemnek, és két remekbe szabott gólt rúgott a hosszabbításban.
   
"Itt a magyarázat, miért szerződtette a Liverpool: ő valódi minőség" - idézte a beszámoló Egervári edző Némethről mondott szavait.

Egervári Sándor alakulata kedden a legjobb négy között a dél-koreaiakat 3-2-re verő ghánaiakkal találkozik, magyar idő szerint 16:30 órai kezdettel. 
   
A további - szombaton játszott - negyeddöntők:
Brazília - Németország 2:1 - hosszabbítás után
Egyesült Arab Emírségek - Costa Rica 1:2 - hosszabbítás után

 

 

 


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!