Száznyolcvanmilliós beruházás indulhat

A szombathelyi Bolyai iskola egy EU-s pályázaton 180 millió forintot nyert.

Simon Erzsébet

Európai uniós pályázati sikernek köszönhetően mintegy 180 millió forintos beruházás valósulhat meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban.

Az intézmény vezetői hétfőn tárták a sajtó elé a projektet. A több mint ezer diákot oktató iskola  korszerűsítése már a nyáron elkezdődött, s jövőre már akadálymentes, energetikailag megújult épületkomplexum, megszépült szabadtéri környezet fogadja az intézménybe  érkezőket.

Dr. Lenner Tibor igazgató részletezte az infrastrukturális fejlesztéseket: teljes mértékben megteremtik az akadálymentes közlekedést egy újabb lift beépítésével, s szintenként akadálymentes vizesblokkokat is kialakítanak a mozgásukban korlátozottak számára.

Szükséges a régi tornaterem és az uszoda légfűtésének korszerűsítése, hogy legalább 30 százalékkal csökkenthessék a fűtési költségeket. De nemcsak ily módon igyekeznek takarékoskodni: napkollektoros rendszer segít kiváltani a földgázenergiát.

Az iskolafejlesztés során vezeték nélküli internethálózatot építenek ki, hogy a legkorszerűbb infokommunikációs technikákat is használhassák. Az iskolaudvar műszaki állapotán is van mit javítani: díszudvari részt alakítanak ki, amely akár esti rendezvények tartására is megfelelő lesz, de építenek külön  játszóudvart,  megújul a botanikai bemutatókert, a sportpálya, 16 férőhelyes parkoló épül.

Az infrastruktúra javítása mellett az oktatásfejlesztésre is nagy figyelmet fordítanak: a tartalmi megújítást segíti a Támop-pályázat, melynek révén továbbképzésekkel, módszertani megújhodással változhat a pedagógiai kultúra.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!