Szomszéd a szomszédhoz: magyar-szlovén összefogás

Szomszéd a szomszédhoz elnevezésű megállapodást kötött két szlovén és négy magyar partner. Az egyik fő cél a Rába-vidék és Goricko vonzerejének növelése.

Szenkovits Péter

A Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. vezető partnerségével megállapodást írt alá hat együttműködő, négy szlovén és két magyar  önkormányzat,  intézmény vezetője a Szlovén Köztársaság gotthárdi főkonzulátusán. A Szomszéd a szomszédhoz, Rába-vidék és Goricko  kultúrájában összefonódva elnevezésű projekt célul tűzi ki a határ mentén élők kultúrájának, nyelvi identitásának erősítését, valamint a  térség vonzerejének növelését. 

Az együttműködési program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg. Költségvetése úgy   egymillió-nyolcvanhatezer euró, ebből az ERFA mintegy kilencszáztíz és fél ezer eurót áll. 

A muraszombati Egészségi és Fejlesztési Központ munkatársai Filovciban, egy zsúptetős házban a népi építészetet bemutató kiállítást alakítanak ki, valamint egy, a népi kézművességet bemutató filmet készítenek. Gasztronómiai műhelyfoglalkozásokat is szerveznek, régi recepteket gyűjtenek. Könyvet jelentetnek meg Hagyományos kenyérsütés címmel. Gasztronómiai kisszótárt is kiadnak. Feladatának tekinti a határ mentén élők,  legfőképpen a fiatalok  között a mostaninál gazdagabb, értékesebb kapcsolatok kialakítását. Gyalogtúrákat szerveznek.

Felsőszölnökön a kultúrházat szeretnék fölújítani a projekt keretében, ahol műhelymunkákat és kiállításokat is szerveznek, Alsószölnökön a régi bognárműhelyt alakítják át, ahol tárlat  nyílik Bognárság és hagyományok címmel. Az Országos Szlovén Önkormányzat megvásárolta  Felsőszölnökön a valamikori paplak épületét, ahol Szlovén gyűjtemény címmel állandó kiállítás nyílik.

 

Rábavidéki daloskönyvet jelentetnek meg. A  Goricko Tájvédelmi Park Közintézménye (központja a gradi várban van) kétnyelvű receptkönyvet ad ki Rábavidék és Goricko hagyományos ételeiről, valamint közös kalauzt a kulturális és néprajzi emlékekről. Szabadidős,   turisztikai programokkal is kirukkolnak gyerekek és felnőttek számára is.

 A Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit kft. két, már meglévő rába-vidéki kiállítás tartalmát gazdagítja tovább: a Kétvölgyön lévő fazekas emlékszobát egy, a Rába-vidéki fazekasságról készült filmmel, amit a helyszínen vetítenek; az apátistvánfalvi Élet a vasfüggöny mellett című kiállítás tartalmi részét lefordíttatják szlovénre.

A kft. ügyvezetője, Kovács Andrea is említette a műhelymunkák szervezését.  Mag. Drago Siftar, Szlovénia magyarországi főkonzulja a projektet úgy jellemezte:  az mély nyomokat fog maga után hagyni a Rába- és a Muravidéken is. Ehhez további segítséget ígért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!