Tanácsadás és segítség pályaválasztás előtt álló fiataloknak

Nagy segítséget jelent a diákok számára a Foglalkozási Információs Tanácsadó program. A projekt rendkívül népszerű és hasznos is, hiszen útmutatást ad a fiataloknak a pályaválasztás előtt.

zaol.hu

Még mindig népszerű a szakmaválasztási tanácsadás  megyénkben. A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központba rendszeresen térnek be szombathelyi és vidéki általános és középiskolás diákok, hogy alaposabban megismerjék az országban választható több száz szakmát. A Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT) elnevezésű programot nyolc évvel ezelőtt indította el a központ. A projektet azóta a Változó Világért Alapítvány gondozza.

- A pályaválasztási  döntés segítése csupán egy részét képezi a FIT-nek. Célunk, hogy a diákokat segítsük a szakma, illetve az iskola kiválasztásában, úgy, hogy az általuk választott szakmákat alaposan megismerjék. A központban egy Rehabilitációs Információs Centrum is működik. Itt a szakemberek olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van. Most főleg  általános iskolásoknak  7-8. osztályosoknak  tartunk csoportfoglalkozásokat, de folyamatosan érkeznek hozzánk középiskolások is  - meséli a programvezető, Marótiné Nagy Helga, aki elárulja: jó, ha a diákok legalább kétszer részt vesznek a foglalkozáson. A tanulók számítógépen érdeklődésvizsgáló kérdőíveket is kitöltenek.

A gép a gyermekek érdeklődési körének megfelelően ad ki szakmacsoportokat, szakmákat, amiket a gondosan összeállított mappákból vagy egy tíz-tizenöt perces film segítségével jobban megismerhetnek. A fiatalok szívesebben dolgoznak számítógépen, mint papíron, hiszen számukra ez a megszokott   tudjuk meg a vezetőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!