Tiltakozók várták a vasfüggöny lebontására emlékezőket

A Magyarország és Ausztria közötti műszaki határzár, vagyis a "vasfüggöny" húsz évvel ezelőtti lebontásának állítottak emlékművet pénteken Szentgotthárdon. Az emlékezőket a tervezett szemétégető ellen tiltakozók fogadták.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Az emlékművet az eredeti szögesdrót néhány darabjának felhasználásával az egykori határzár helyén állították fel. Az  avatásán és az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen - Vas megye vezetői, országgyűlési képviselői, valamint osztrák tartományi vezetők mellett - a helyi német kisebbségi önkormányzat meghívására Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete is részt vett.

A nagykövetet a rendezvényre érkezve a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) elnevezésű környezetvédő civil szervezet tiltakozó táblái fogadták. A szervezet az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján az október 23.-i megemlékezést akarta megzavarni  egy be nem jelentett demonstrációval.

A  civilek a műsor kezdete előtt érkeztek tranzparensekkel, s a Szentgotthárd közelébe, a határ osztrák oldalára tervezett szemétégető ellen tiltakoztak és "Danke nein!", "Szemétturizmus" "Begasaurus" feliratú táblákkal. tartottak.  Az aktivisták a műsor kezdetekor távoztak.


Az avatóünnepségen Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felidézte a húsz évvel ezelőtti határnyitást, majd a határzár fokozatos felszámolásának eseményeit, amelyek szerinte nemcsak átjárhatóvá tették a határt, de hozzájárultak a berlini fal leomlásához és ahhoz, hogy a mai egységes Európa létrejöhessen.

Viniczay Tibor (független), Szentgotthárd polgármestere az ünnepen arról beszélt, hogy a vasfüggöny árnyékában élőknek elsősorban a félelmüket kellett naponta legyőzniük. Szavai szerint az a kis emlékmű, amelyet most állítottak, ezt a félelmet nem tudja majd felidézni azok számára, akik ezt az érzést nem ismerték. "Azt kívánom, hogy ez a félelem soha ne is térjen többé vissza" - mondta.

Az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot Ausztria közvetlenül, nagyon nagy empátiával és szimpátiával élte meg, a magyar emberek menekülésének képei ma is élénken élnek emlékeikben - mondta Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövete. A vasfüggöny lebontása pedig hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió ma Portugáliától a Fekete-tengerig, a sarkkörtől Ciprusig, illetve Máltáig ér.

Michael Zimmermann Ausztria és Magyarország kapcsolatáról szólva kiemelte nemcsak a közös történelmet, hanem a közös érdekeket is például az összehangolt közlekedésfejlesztésben, az energiakérdés megoldásában, az egész Duna-menti régió közös fejlesztésében. Utalt a két ország közötti vitás kérdésekre is. Szavai szerint ezeket mindig szakmai síkon, egymást meghallgatva kell megbeszélni. "Ha a közelmúltban ez nem mindig így történt, azért elnézést kérek" - mondta. 

 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!