Trágyadomb közepén termesztették a vadkendert

Gencsapátiban magukat erdészeknek kiadó rendőrök csaptak le drogtermesztőkre, Perenyén trágyadomb közepén nőtt a vadkender, míg az egyik szombathelyi raktárban lopott biciklit kerestek, helyette azonban kábítószert találtak a vasi zsaruk. Három sztori, több kiló vadkender.

Angyal László

Múlt héten a rendőrök Szombathelyen és környékén több helyen is találtak beérett indiai vadkendert, és az ültetvények felhasználóinak kiléte sem maradt titokban.
 
A szombathelyi zsaruk szerdán tartottak sajtótájékoztatót. Az egyik ügy saját információn alapult, a második a járőrök szemfülességét jelzi, a harmadik a szerencsének köszönhető: jó időben jó helyen jelentek meg a rendőrök.   

Tima Péter, a bűnügyi osztályvezetője ismertette a részleteket.  

Az első eset a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályán dolgozó nyomozók sikere, hiszen tudomásukra jutott, hogy Szombathely környékén indiai vadkender ültetvény található. Nem sokkal később Gencsapáti külterületén megtalálták az ültetvényt. Nem volt egyszerű megszervezni a terület megfigyelését, hiszen nyílt terepről volt szó, ám a rendőrök találékonynak bizonyultak, amikor a közelben felbukkantak a vadkender gazdái. Két fiatalember jelent meg, velük elegyedtek szóba a civil ruhás nyomozók. Beszélgetés közben elárulták magukról, hogy erdészek, akik fatolvajok nyomait keresik. A csalimese olyannyira jól sikeredett, hogy a két fiatal nyomban elgondolkodott: mi lesz, ha az erdészek rátalálnak ültetvényükre? A lebukást megelőzendő, utánfutót kerítettek, s azzal tértek vissza.  Így a rendőrök éppen szüretelés közben csaptak le rájuk, az akció közben pedig  a drogtermesztők nem kis csodálkozására  felfedték kilétüket.  Összesen 28 kilogramm növényt foglaltak le, két tövet már korábban leszüreteltek, egyik gyanúsított házának padlásán száradt a füstölnivaló. Érdekesség, hogy a másik gyanúsított volt a valódi termesztő, aki drogfüggő. Amennyiben szenvedélybetegségét alátámasztja a szakértő véleménye, akkor enyhébb büntetésre számíthat, mint társa, aki közreműködött a termesztésben.

Perenyén vasárnap este igazoltattak a körzeti megbízottak egy helybeli fiatalt, akinek  zavart viselkedése miatt   a ruházatát is átvizsgálták. Így került elő egy füves cigi, melynek származásáról a fiú azt mondta, hogy egy közeli gyümölcsös melletti trágyadombról származik. A vadkendert  már korábban felfedezte, majd rájárt az ültetvényre. A rendőrök hat tő indai vadkendert foglaltak le, és vizsgálják, miként került oda a növény.

A szerencsével sem állnak hadilábon a rendőrök, hiszen kerékpárt kerestek, és vadkender ültetvényt találtak egy raktárépületben. A múlt csütörtöki házkutatásra az okot egy kerékpárlopási ügy szolgáltatta, amelyek egyik gyanúsítottja pihentető helyként  jelölt meg egy épületet. Ám bicikli helyett  egy teljes felszerelt vadkender termesztő helyre bukkantak. 

A drogtermesztők szabadlábon védekezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!