Barátvadászat 30 után: Spancserek - filmajánló

Hogy mi a teendő akkor, ha nincs harmincas éveikben barátunk? Nos hívjunk el sok embert "spandira", s örüljünk, ha a sok őrült közt találunk egy értelmes embert. Barátvadászatra fel!

Garai Antal 'Atom'

Temérdek romantikus vígjátékkal lát el minket a filmipar évről-évre. A tökéletes pasit kergető egyedülálló nők, és a tökéletes nőt kergető egyedülálló kanok különféle vicces kalandjaival már Dunát lehetne rekeszteni, de ez nem baj, hiszen ezek nélkül a mozi, mint randihelyszín kicsit ki lenne lőve (nem biztos, hogy minden nő ráizgul, ha meg akarjuk nézni vele a Star Wars-ot). A Spancserek viszont más kategória, itt megvan a nő, megvan a pasi, a siker is elkönyvelhető, már annyira a láthatáron van, viszont egy valami nagyon hiányzik: egy barát.

Egy olyan témához nyúlt John Hamburg (rendező és forgatókönyvíró), ami az utóbbi évek filmjeiben nem igazán tűnt fel. Sok-sok filmben akad egy lúzer, akinek nincsenek barátai, vagy egy kábelbarát, aki kifejezetten akar egyet. Viszont ebben a moziban (a cím ellenére) nem pancserek vannak, hanem két sikeres ember, akiknek nincs igazi barátjuk. Peter sikeres ingatlanügynök, csupán a egy barát hiányzik mellőle (más filmekben alapból jár mindig a főszereplő mellé egy két gyerekkori barát). Sydney népszerű figura, barátai is vannak, viszont mellette már mindenkit utolért a családos élet, s nem érnek rá mindig zúzni a hangszerekkel a garázsban.

A sztori 
Peter Klaven (Paul Rudd) sikeres ingatlanügynök, és teljesen odáig van, amikor álmai nője, Zooey (Rashida Jones) igent mond a házassági ajánlatára. Ám amikor a násznagy kiválasztására kerülne a sor, Peter döbbenten ébred rá, hogy nincs egy olyan közeli barátja sem, akit felkérhetne erre a megtiszteltetésre. A helyzet megoldása érdekében bizarr és kínos "randikba" kezd különféle pasikkal, mígnem a sors összehozza Sydneyvel (Jason Segel), aki nemcsak hogy szintén nagy rock-rajongó, de pontosan az a fajta vicces, magabiztos, jó fej srác, aki annyira hiányzott eddig Peter életéből. A két pasi annyira egymásra talál, hogy ez lassan kezdi rányomni bélyegét a vőlegényjelöltnek és kedvesének a kapcsolatára is, úgyhogy végül hősünk választani kényszerül menyasszonya és újdonsült spanja között.

Miért volt jó?
Mert szórakoztató volt, és a rendező nem vitte túlzásba a vicces jeleneteket, nincsenek erőltetett poénok. Paul Rudd tökéletes választás volt erre a szerepre, mint ahogy Jason Segel, fiatalkori Depardieu testalkatával nőcsábászként.

Ami nem tetszett
Néhol kicsit vesztett a lendületből a sztori, mintha egy kicsit kifújt volna. Talán kicsit kevesebb feminin férfi-szereplőt kellett volna írni a forgatókönyvbe, de ezt még pont elbírtuk. A magyar címfordítás pedig bocsánat, de ismét siralmas volt. „I love you man” – ebből, hogy lett Spancserek? Nem passzolt a két sikeres, s csupán barátmentes férfi sztorijára.

DVD extrák
Megnézhetjük, hogyan készült a film, mennyire szórakoztak a forgatás alatt a színészek. Láthatunk kimaradt jeleneteket, illetve egymás után többször, különféle módon felvett jeleneteket. Ezenkívül egy rövid összeállítást is láthatunk a gegekből, bakikból, kicsit már sok is volt az extra jelenetekből.

Összegzés
Szórakoztató 105 perc a képernyő előtt, egy olyan helyzetről, amit nem igazán ismerünk, hiszen javarészt mindenkinek akad azért egy-egy barátja. Annyi humor van benne, amennyit a film és a nézők pont elbírnak, a vasember Jon Favreau kötekedő, tesztoszteronszagú és flegma megjegyzéseitől lesz kerek az egész.

Ajánlott szombat délutánra, barátnővel megnézős kis vígjáték, sörös-pókeres kanparti mellé inkább a Másnaposok javallt. Ajánlott magányos, barátmentes farkasoknak is, afféle oktató-tanulság filmként, hogy lássák: így is lehet csinálni.

Az ajánlóhoz a filmet a szombathelyi Videocenter DVD kölcsönző bocsátotta rendelkezésünkre.

További filmajánlókat ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!