Hét százalékkal több az ittas vezető Vas megyében

A Vas Népe szerkesztőségének tanácskozótermében pénteken délelőtt fórumot tartottunk. A központi téma a téli közlekedéssel kapcsolatos problémák sokasága volt.

Varga Nóra

Az őszi-téli időszakban  körültekintőbben kell közlekednünk, mint nyáron. Korábban sötétedik, rosszabbak a látási viszonyok, hó, köd, ónos eső, erős szél nehezítheti a sofőrök életét. 

Új akciót indítottunk, tél végéig praktikus tanácsokkal látjuk el olvasóinkat, térkép segítségével pedig a veszélyes megyei útszakaszokra hívjuk fel a lakosság figyelmét. A kampány felvezetéseként pénteken szakmai fórumot tartottunk.

Elsőként a Vas Népe főszerkesztője,  Halmágyi Miklós köszöntötte az egybegyűlteket, majd Győrffy István, a Pannon Lapok Társasága  központi főszerkesztője ismertette a Téli utakon akciónkat.

- November elsejétől van téli készültség nálunk - emelte ki Csonka György, a Szova Zrt. fenntartási részlegvezetője.   - A megyeszékhely 207 kilométeres útszakaszának csúszásmentesítéséért és a járdák, a buszmegállók, valamint a  fizetett parkolók tisztításáért felelünk. Az utakat fontossági sorrendben csúszásmentesítjük. -

Sümegi Péter,  a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  Észak-dunántúli Regionális Főmérnökségének  főmérnöke elmondta, az észak-dunántúli régióban  6361 kilométer hosszúságú utat kezelnek. A téli útüzemeltetés a november 10-től március 15-ig tartó időszakot foglalja magába. A téli időszakban 24 órás ügyeletet tartanak. 

Az ügyelet irányítja a hóeltakarítást, a síkosság elleni védekezést és a hóakadályok megszüntetését, valamint gyűjti és továbbítja az útviszonyokkal kapcsolatos információkat a közlekedők felé.

Katona Ferenc, a közútkezelő Vas megyei igazgatója hangsúlyozta, a balesetek nagy része a gyorshajtás és a KRESZ-szabályok be nem tartása miatt következik be. Arra figyelmeztette az autósokat, hogy az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek.  Hozzátette, hogy az óriási forgalom miatt nagy feladat a 86-os út csúszásmentesítése. Összefogásra van szükség, havazáskor csupán a forgalom leállításával lehet rendet tenni ezen az úton.

Dr. Takács Tibor ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója leszögezte, a baleseti statisztika sokat javult.  Viszont az ittas járművezetők száma a tavalyi évhez képest hét százalékkal emelkedett a megyében. Síkos-havas úton a kapatos sofőrök még gyakrabban okozhatnak balesetet, ezért akciót szerveznek az ittas vezetők kiszűrésére.

László Péter százados, a közlekedésrendészeti osztály megbízott vezetője elmondta, hogy a baleset-megelőzési bizottság az őszi-téli átálláskor a média segítségével praktikus tanácsokkal látja el a közlekedőket. A balesetveszélyes közlekedési szituációkra is felhívja  az autósok és a gyalogosok figyelmét.

- A vasúttársaság november elsejétől március végéig tart hóügyeletet, a mozdonyokat már felkészítettük  a télre -tudtuk meg  a MÁV Zrt. területi igazgatójától, Danka Lajostól. Az őszi időszakban a falevelek okoznak gondot a vasúti közlekedésben. Télen a  jegesedés és a szél a felső vezetékekben tehet kárt.

Benkő Tibor, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletág igazgatója hangsúlyozta, az utasok biztonsága érdekében számos intézkedést hoznak. Extrém időjárási körülmények között leállítják a járataikat. A Volán-buszok 25 százalékára szereltek téli gumit, az Őrségben, a Hegyháton és a Kőszeg-hegyalján  közlekedő járatokot látták el  velük.

Pintér József, a Magyar Autóklub  közlekedésbiztonsági üzletág igazgatója és Nagy István, a Ritmo Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos lenne a vezetőket felkészíteni a téli közlekedésre. A legtöbben nyáron szereznek jogosítványt, s így a téli útviszonyokkal csupán elméleti képzésen találkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!