Kalandok Stájerországban (x)

Eljött az idő, hogy nekivágjunk a havas vidéknek, szippantsuk egyet a tiszta, magaslati levegőből, és lecsússzunk a legjobb pályákon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Majd´ 3000 méter magasból a 200 méteres mélységbe, a Dachstein csúcsairól egészen a déli vidékéig kirándulunk. A téli Stájerországban kilométerhosszú sípályák, ropogós, friss hóval borított lejtők és akár gleccsersíre csábító hegyek hevernek a freeride, a carving, és a snowboard, azaz a téli sportok szerelmeseinek lábai előtt. És hogy a hóval se legyen gond, arról a magas fekvés és csúcsmodern hóágyúk gondoskodnak. A hűs levegőn, sportban megfáradt síelők energia-utánpótlásáról és kulináris élvezeteiről Stájerország 150 hüttéje (értsd: havasi kunyhó étellel-itallal jól ellátva) gondoskodik, körítve folyamatos sporteseményekkel és pálya-menti mulatságokkal, melyek hangulata garantáltan az egekbe szökik. Ha pedig az alma nem esett messze a fájától: 69 síiskola vigyázza a gyerekek szárnybontogatásait.

Akkor hát vegyünk egy nagy lendületet, és induljunk! A Schladminger Tauern és a Dachstein csúcsai közötti régió Ausztria legjobb 5 sívidékeinek egyike. "Ski total" – így nevezik azt a kilenc sportcentrumból álló területet, mely 223 kilométernyi, remekül karbantartott pályával, 111 különböző felvonóval, és a hütték igazi stájer vendégszeretetével mindig tárt karokkal várja az utazót. Néhány település, ha keresgélnek a térképen: Schladming Planai/Hochwurzen, Hauser Kaibling, Reiteralm/Fageralm, Stoderzinken, Galsterberg, Ramsau, Dachstein Gleccser, Planneralm, Riesneralm.

A téli sportok Mekkájának szíve csücske pedig a Haus im Ennstal, Schladming Rohrmoos, Ramsau Dachstein és Pichl között elterülő schladmingi 4-Berge-Skischaukel. A világkupa-futamok lejtői Ausztria legnagyobb síparadicsomának, a Ski amadénak részét képezik, melyek a 270 különböző felvonóval határtalan kalandokra csábítanak. Európa legmodernebb hóágyúi garantálják a mindig friss havat, egészen a napos tavasz megérkeztéig. És ami egész évben garantáltan hóbiztos: a Dachstein hömpölygő glecscserével. A fenséges, hóval borított fennsíkok 2700 méteres magasságban és a lélegzetelállító kilátás a Salzburg-Felső-Ausztria-Stájerország hármas határa elkápráztatja mind az egyszerű túrázót, mind a kalandvágyó síelőt. A Burton Super Parkban pedig a
hódeszka szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Schladming – Dachstein Régió úttörőnek számít a snowboard-sportban. A grandiózus téli világ tökéletes terepet kínál a szűz hó meghódítására, a planneralmi vagy hochwurzeni élményparkok pedig remek vonatvezetésükkel hívogatják a levegő urait. Ha snowboard, akkor Kreischberg, itt található Európa legnagyobb félcsöve a Snowboard VK Arénában, valamint hat további hegy teszi az üdülőterületet a snowboard, a freeride és a sí szerelmeseinek legkedveltebb úti céljává az egész Mura-völgyben. A Kreischbergen 11 kabinos felvonó és ülőlift repíti a pályák ördögeit 2118 méteres magasságba. Ami még kell a tökéletes kikapcsolódáshoz: jéghideg felfrissülés a széles carvingpályákon, gyorsasági szakasz radaros sebességmérővel. A ráadás pedig: naplemente utáni éjszakai síelés a fényárban úszó lejtőkön.

Aki nem kér a síbuszokból, a pályaszállások közül válogathat. Ez aztán a kényelem: a hotel küszöbét átlépve felcsatoljuk a léceket, és irány az Aprés Ski. A négy felső-stájer sívidék, Stuhleck, Präbichl, a Mariazeller Bürgeralpe és az Aflenzer Bürgeralm is családias romantikával fűszerezett, sportos élvezetekkel várja az oda
látogatókat. Kabinos felvonók és a legmodernebb ülőliftek repítik a sí és a snowboard hódolóit csaknem 1800 méteres magasságba, és a legmeredekebb, 43 százalékos lejtőkön még a profik is próbára tehetik magukat. A terület mégis átlátható, és mindenki megtalálja személyre szabott pályáját. Tipp: a mürzzuschlagi Winter Sport Museum.

Bármilyen téli örömökre is vágyik, bármilyen korú és tudásszintű is az ember, Rebhängen és Lipizzanerheimat között mindent megtalált Nyugat-Stájerország 7 sívidékén: Maria Lankowitz, Salzstiegl, Hirschegg, Modriach, Hebalm, Pack és Gaberl. Tipp kalandozó felnőtteknek: a Weinstrae borospincéi mentén a hamisítatlan alpesi hangulat várja, bármelyik fogadóba is térjen be.

Kicsi, de gyönyörű, akár "egynapos adagokban" is élvezhető sívidékeket találunk Kelet-Stájerországban. Kellemes lejtők, hagyományosan szívélyes vendégszeretet és megragadó téli tájak teszik felejthetetlenné a Joglland Sírégióban, vagy az Almenlandtól egészen a Wechselgebietig elterülő területen töltött akár tartalmas üdülést, akár a rövid téli kalandokat. Kényeztető ajánlat: a pályákon és lejtőkön kellemesen fárasztó síeléssel töltött nap után töltődjön fel energiával a termálfürdőkben. Dachstein és Stuhleck között igazi meseországok várják a gyerekeket: síóvodák, gyakorlófelvonók, rájuk szabott ajánlatok. A hét Mura-völgyi síközpont mindegyike csodálatos, saját téli világgal várja a családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!