Lövöldözés Texasban: muzulmán pszichiáter lőtte agyon 13 társát (frissítve)

Tizenhárman meghaltak és 31-en megsebesültek csütörtökön egy texasi katonai bázison történt lövöldözésben.

MTI

Kiderült, hogy az amerikai hadsereg egy őrnagya, egy pszichiáter nyitott tüzet társaira. A 39 éves tiszt, Malik Nadal Hasan szemtanúk pénteki beszámolói alapján az arab Allahu Akbar (Isten hatalmas) kifejezést kiáltotta, mielőtt lövöldözni kezdett.
   
A pszichiáter külföldi háborúkban megsebesült katonákat kezelt, de őt is kijelölték külföldi bevetésre, felkészítése folyamatban volt. Unokatestvére, Nader Hasan elmondta, hogy testvére hitét gyakorló muzulmán, az Egyesült Államokban született. Parancsot kapott iraki vagy afganisztáni bevetésre, de ő nem akart menni, rémálom volt számára az esetleges kiküldetés.
   
A mészárlást végző ezredesre ugyan négyszer rálőttek, de nem halt meg, eszméletlen állapotban kórházban fekszik, katonai felügyelet mellett. Lélegeztető készüléken van, de élete nincs veszélyben. A sebesültek állapota is stabil. Az öldöklő katonaorvost egy katonanő állította meg, aki maga is megsebesült a tűzharcban.
   
A támadás a Fort Hood-i bázis úgynevezett készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák egészségügyi ellenőrzésen esnek át. Az ámokfutó két pisztolyt használt, amelyek közül az egyik félautomata, de egyik sincs rendszeresítve az amerikai erőknél.
   
Az FBI korábban közölte, hogy a helyi idő szerint kora délután történt öldöklésben nincs terrorizmusra utaló jel. Robert Cone, a támaszpont főparancsnoka azt mondta, nem zárható ki, hogy a támadó terrorista volt, bár a bizonyítékok erre nem utalnak. Azt is elmondta, Hasan tevékenységével kapcsolatban korábban nem merültek gondok.

 

Annak a mecsetnek az imámja, amelyet Hasan  egy Jeruzsálem melletti palesztin kisvárosból származó szülők gyereke. Annak a mecsetnek az imámja, amelyet  rendszeresen látogatott, azt mondta: a férfi elkötelezett katona volt, egyenruhában jelent meg az imádságokon, soha nem adta jelét annak, hogy szélsőséges nézeteket vallana.
   
Fél évvel ezelőtt Hasan mindenesetre felhívta magára a hatóságok figyelmét: feltehetően ő volt a szerzője több olyan, internetes fórumokon olvasható bejegyzéseknek, amelyek helyeselték öngyilkos terroristák cselekedeteit. Bizonyíték hiányában azonban nem indult ellene fegyelmi eljárás.
   
A média és a hatóságok pénteken igyekeztek összerakni a mozaikokat, kideríteni, vajon mi késztette Hasant a mészárlásra. A Fox News tévé beszámolt arról, hogy a katonaorvos az utóbbi időben többször dühösen beszélt az iraki és afganisztáni háborúról, kijelentette, reméli, hogy Obama elnök kivonja a csapatokat.
   
Hasan nagynénje a The Washington Postnak azt mondta, a 2001-es Amerika elleni terrortámadások után a katonaorvost többször zaklatták muszlim hite miatt, aki emiatt ki akart lépni a seregből.
   
Hasan júliusban került a Fort Hood-i bázisra a szárazföldi hadsereg központi kórházából, a washingtoni Walter Reed egészségügyi központból, ahol teljesítményét gyengének ítélték - közölte egy név nélkül nyilatkozó forrás.
   
A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található létesítmény a világ egyik legnagyobb katonai támaszpontja, ahol 53 ezer katona állomásozik, akiknek 17 ezer családtagja is a bázison él.
   
Az esetről azonnal értesítették Barack Obama elnököt, aki nem sokkal később a sajtó előtt együttérzéséről biztosította a lelőtt és megsebesített katonák hozzátartozóit. Obama "az erőszak iszonyatos kitöréseként" beszélt a Fort Hood-i esetről. Azt mondta, tragédia katonákat elveszíteni külföldön, és még szörnyűbb, amikor amerikai földön egy katonai bázison támadják meg őket.
   
A pénteki The New York Times tudósításában kiemelte: a texasi támaszpont katonái az ismételt háborús bevetések miatt - sokan már 3-dik, 4-dik küldetésüket teljesítik - hatalmas stressznek vannak kitéve, ezen a bázison követik el a legtöbb öngyilkosságot a 2003-as iraki invázió óta. Hasan feladata úgynevezett preventív pszichiáterként az volt, hogy kezelje az idegileg túlterhelt katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!