Népdalverseny Vasváron

A Nagy Gáspár Kulturális Központ adott otthont a tizenkettedik alkalommal megrendezett Népdalos Fesztiválnak. Négy korcsoportban álltak pódiumra az énekesek.

Vojnovics Viktória

Népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk és férfiak skáláztak pénteken a Nagy Gáspár Kulturális Központ előcsarnokában.

Az immár hagyományos, vasvári rendezvényre idén is az ország számos településéről - Budakalászról, Gyenesdiásról, Székesfehérvárról és Szabadegyházáról - érkeztek nevezések. A fesztivált Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója és dr. Vaskó János, a Vas Megyei Önkormányzat Művelődés és Sport Bizottságának az osztályvezetője nyitotta meg. Majd Rajner Ágota, a rendezvény szervezője látta el jótanácsokkal az indulókat. 

A gyermek, fiatal és felnőtt jelentkezők szólóban, duóban és csoportban is zsűri elé állhattak. A tiszta éneklést, az előadásmódot, a beleélést, a kiállást, az összhatást háromtagú zsűri értékelte. A bírák elnöke a zalaegerszegi Horváth Károly népzenész volt, aki hosszú évek óta visszajáró vendége a fesztiválnak. A népdalcsokrok előadását  Földesi János népzenész, valamint Molnár Andrea a Konkoly Együttes énekese értékelte még.

A 6-10, a 11-14 és a 15-18 éves, valamint  a felnőtt korosztály énekesei álltak fel a színpadra pénteken délelőtt és délután. Az énekesek rimóci, hortobágyi, bukovinai, zalai, somogyi, vasi, mezőségi népdalokat, mezőföldi katonadalokat, s gyermekdalokkat is előadtak. Délután csipkeverés és kézműves foglalkozás várta a fiatalokat, ezt követően a Zsiványok Zenekar húzta a talpalávalót, s aki akart táncot is tanulhatott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!