Olaszliszkai lincselés - Hárman kaptak életfogytiglant

Súlyosbította az olaszliszkai emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla; hárman életfogytiglant kaptak a Balla Lajos, a büntető tanács elnöke által pénteken Debrecenben hirdetett ítéletet szerint.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az elsőrendű vádlott, ifjú Horváth Dezső esetében a korábban kiszabott 15 éves szabadságvesztést 17 évre súlyosbította a bíróság.

A hatodrendű Fercsák György és a hetedrendű Jónás Gusztáv korábbi 15-15 éves büntetését életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatta, azzal, hogy leghamarabb 30 év után bocsáthatók szabadlábra.

A többi vádlott esetében az ítélőtábla helyben hagyta az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét, amely szerint a másodrendű vádlott, idős Horváth Dezső életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, s leghamarabb 30 év múltán helyezhető szabadlábra.

A harmadrendű Szarka András és az ötödrendű idős Horváth Dezsőné 15-15 éves fegyházbüntetését a táblabíróság helybenhagyta. A negyedrendű Szarka Gergő Rolandnak és a nyolcadrendű Horváth Krisztiánnak 10-10 évet kell töltenie fiatalkorúak börtönében. 

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint - amit azóta az eljárás megcáfolt - elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.

Balla Lajos bíró indoklásában kiemelte azt a szándékegységet, amely a sértett életének kioltására irányult, így nincs jelentősége annak, ki adta a halálos rúgást, "mindegyik elkövető teljes körű büntetőjogi felelősséggel tartozik". A táblabíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a bűncselekmény útonálló, garázda jellegét, azt, hogy Szögi Lajos egyedül állt szemben a nekivadult tömeg önbíráskodásával. Ugyanakkor senki nem törődött a hozzátartozói közül az állítólag elsodort H. Kittivel, miközben az anyja, az ötödrendű vádlott tudta, hogy semmi baja a kislánynak. Egyedül Szögi Lajos volt az, aki megállt, meg akarta nézni a gyereket, de a felbőszült tömeg ebben megakadályozta.
 
"Szögi Lajos nagyobb felelősséggel viseltetett H. Kitti iránt, mint a saját hozzátartozói" - mondta a bíró.

Közölte azt is: a táblabíróság nem tekintette enyhítő körülménynek a negyed- és nyolcadrendű vádlottak beismerő vallomását és bocsánatkérését, mert azok "nem tekinthetők őszinte nyilatkozatnak". Balla Lajos utalt az eljárásban alkalmazott "ősember" elnevezésű operatív akcióra, amely felderítette: a vádlottak egymást arra bíztatták, hogy az utolsó szó jogán "beszéljenek sokat, tanúsítsanak megbánást, sírják el magukat és akkor a bíró 3-4 évet levesz a büntetésükből".
 
Az életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt vádlottak személyében a bíróság olyan társadalomra veszélyességet látott, ami alapot ad arra, hogy a társadalomtól ilyen hosszú időre elkülönítsék őket - indokolta a döntést a büntetőtanács elnöke.
 
"Nincs bocsánat, számomra nem hoz enyhülést az ítélet, hiszen egy gyerekem volt" - reagált az Olaszliszkán meggyilkolt Szögi Lajos édesapja a Debreceni Ítélőtábla kihirdetett jogerős ítéletét követően a helyszínen a sajtónak.
 A láthatóan megtört idős Szögi Lajos szerint nem került mindenki a bíróság elé, unokája ugyanis, aki a helyszínen szemtanúja volt a gyilkosságnak, azt mondta, hogy sokkal többen voltak. Az elítélteknek annyit kívánt: 10 percig éljék át azt a szenvedést, amit a fiának okoztak.

Helmeczy László, a sértett jogi képviselője kimagasló szakmai színvonalúnak nevezte a táblabíróság ítéletét. Ugyanakkor a sajtónak elmondta: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz annak érdekében, hogy más elkövetők is bíróság elé kerüljenek, és polgári peres eljárással próbálja a sértett családjának kárigényét érvényesíteni. Kifogásolta, hogy eddig egyetlen roma szervezet sem sietett Szögi Lajos özvegye és árván maradt három gyermeke megsegítésére.
 
Idős Horváth Dezső, életfogytig tartó fegyházra ítélt másodrendű vádlott az ítélet kihirdetését követően találkozni akart a sajtóval, amire az egyik tárgyalóteremben, kommandósok karéjában került sor. Kérdésre válaszolva közölte: bánja, hogy meghalt Szögi Lajos, ma már megakadályozná a bántalmazását. Bocsánatot kért a családtól, ők elkövették ezt a bűncselekményt, de - mint fogalmazott - nem kell mindenkit egy kalap alá venni, más romák nem tehetnek erről. A súlyos ítélet miatt a Szögi családnak nem kell tartania bosszútól, családja kint lévő tagjai nem keresik meg őket - üzente a jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt idős Horváth Dezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!