Strabag kontra Szova per - 78 millió forint a sportcsarnokot építő cégnek

Részítéletet hozott nem jogerősen a Vas Megyei Bíróság a Strabag kontra Szova perben: az utóbbit arra kötelezte, hogy fizessen az Arena Savariát építő cégnek mintegy nettó 78 millió forintot.

Simon Erzsébet

Vállalkozói díj megfizetése iránt indított pert a városi multifunkcionális sportcsarnok generál-kivitelezésével megbízott cég, a Strabag (felperes) a munkákat megrendelő Szova (alperes) ellen.

A Vas Megyei Bíróság több alkalommal tárgyalta a gazdasági jogvitát. Kedden részítéletet – amely nem jogerős – hirdetett a perben dr. Hoós Tibor bíró. A Strabag és a Szova közbeszerzési eljárás eredményeként 2004. júliusában kötött vállalkozási szerződést.

Ez azt is tartalmazta, hogy pótmunka esetén a kivitelező külön díjazásra tarthat igényt. A felek abban is megállapodtak, hogy késedelmes teljesítéskor kötbért – napi mintegy 13 millió forintot – fizet a Strabag a megrendelőnek.

Már a kivitelezési munkák megkezdése előtt késedelem mutatkozott a munkaterület átadását illetően, s később több nem várt akadály -  kivitelező és megrendelő részéről egyaránt - hátráltatta az építés folyamatosságát. A Szova 2005. augusztusában csaknem 260 millió forint kötbért kívánt felszámítani egy megállapodás-tervezetben.

A felperes ezt nem fogadta el, ugyanakkor néhány hónap múlva az alperes levonta az összeget a kivitelező esedékes számlájából. A Strabag ezt kifogásolta, s bár voltak kísérletek a vita peren kívüli rendezésére, ezek eredménytelenül végződtek.

A bíróságon a tárgyalások során mindkét fél szakvéleményekre hivatkozva próbálta védeni az álláspontját. Érdekes módon az egyes szakértők mindig annak adtak igazat, amelyik fél felkérte őket. A megyei bíróság is kirendelt egy igazságügyi építész-szakértőt, aki végül azt állapította meg, hogy kivitelezői késedelem nem mutatható ki.

Viszont az alperesre terhelhető 173 nap tényleges késedelem. A megyei bíróság által elfogadott igazságügyi szakértői vélemény azokat a késedelmeket vette alapul a Szova  terhére, amelyek önmagukban kihatással voltak az egész létesítmény kivitelezésének határidejére.

Jogkérdés volt azonban az építkezés befejezési időpontjának megállapítása. Ez esetben a felperes terhére 187 nap késedelem jelentkezett. A megyei bíróság álláspontja szerint ezért összességében 14 nap kötbérfizetési kötelezettsége keletkezett a Strabagnak.

Ám mivel a Szova  20 napnak megfelelő összeget már levont, a hat napra eső mintegy 78 millió forint vállalkozói díj címén visszajár a sportcsarnokot építő cégnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!