Szoboravatás a Királyi városnapon

Vas megye egykor egyetlen szabad királyi városában, Kőszegen, minden november 6-a ünnep. A Királyi városnapon pénteken szobrot avattak, közgyűlést tartottak és díjakat adtak át.

Némethy Mária

A  1648. november 6. Fényes dátum ez  Kőszeg történelmében. Ezen a napon adományozta a szabad királyi város rangot  s vele a kiváltságokat  Kőszegnek III. Ferdinánd. Az évfordulóra minden évben ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeznek a városatyák,  az arra érdemes kőszegiek pedig városi kitüntetést vehetnek át.
Így volt ez pénteken is a hagyományaihoz ragaszkodó kisvárosban. Egy valamiben azonban eltért ez a nap az eddigiektől. 

Az ünnepségsorozat szoboravatással kezdődött. A Kőszegen élt Tornay Endre András szobrászművész özvegye, Tornay Julia nagylelkűen a városnak adományozta férje egy  a magyar történelemhez kötődő  alkotását, amelyet dr. Tóth László jegyző avatott fel a polgármesteri hivatal udvarán.  

Ezután a képviselők kimentek a temetőbe, ahol a város nevezetes személyiségeinek sírjait koszorúzták meg. A vár lovagtermében  folytatódott az ünnepség.

Itt a Jurisics Miklós Gimnázium diákjainak nemzetközi kapcsolatairól Fekete Máté és Lenchés Márton,  Kőszeg kórusmozgalmáról és a 150 éves Concordia-Barátság Énekegyesületről dr. Schrott Géza, a Kőszegi Baráti Kör 25 évéről  Szilágyi Imre tartott előadást.

Huber László polgármester adta át a városi kitüntetéseket. Kőszeg Városért díjat kapott Kovács István,  Pro Communitate elismerést a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és D. Keveházi László, Kitüntető oklevelet a Concordia-Barátság Énekegyesület, Dvorák László, Karner Péter és Kaltenecker Lajos. A megyei önkormányzat Elismerő oklevelét a Kőszegi Baráti Kör kapta.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!